تاریخ انتشار: شنبه 1396/10/30 - 12:16
کد خبر: 256333

مهسا شمس کلائی؛

آلودگی هوا با شعار حل نمی‌شود

آلودگی هوا با شعار حل نمی‌شود

سوال اصلی اینجاست که تمام این نهادهای دولتی و غیردولتی و مردم‌ نهاد و امثالهم دقیقا چه نقشی در راستای کاهش آلودگی هوا داشته‌اند؟ این همه جلسات کارگروه‌های کاهش آلودگی هوای شهرها که به ریاست نماینده رئیس‌جمهور در استان‌ها(استاندار) برگزار می‌شود دقیقا چه تاثیر دائمی‌ای در راستای کاهش آلودگی هوا داشته است؟

خبرنامه دانشجویان ایران: مهسا شمس کلائی// آلودگی هوا، عبارت است از وجود هرنوع آلاینده اعم از جامد، مایع، گاز یا تشعشع پرتوزا، بو و صدا در هوا به صورت طبیعی یا انسان ساخت، به میزان و در مدت زمانی که کیفیت زندگی را برای انسان، دیگر جانداران و فرآیندهای بوم شناختی( اکولوژیکی) به خطر انداخته یا به آثار باستانی و اموال، خسارت وارد کند و یا سبب از بین رفتن یا کاهش سطح رفاه عمومی شود.

از سال ۱۳۸۰ با تشکیل ستاد هوای پاک در حوزه معاونت آموزش و برنامه‌ریزی سازمان حفاظت محیط‌زیست، هماهنگی‌های برنامه‌های روز هوای پاک، بعد ملی پیدا کرد و با توجه به محورهای برنامه جامع کاهش آلودگی هوای تهران، هرسال موضوعی به‌عنوان محور فعالیت‌های روز هوای پاک اعلام شده و در قالب موضوع، اقداماتی انجام شده است. امسال هم این روز با شعار «قانون هوای پاک، قانون نفس» است گرامی داشته می‌شود!

گفتنی است، قدمت روز هوای پاک در ایران از کشورهای فرانسه و ایتالیا بیشتر است. هدف از اعلام روز ملی هوای پاک ایجاد حساسیت در بین اقشار مختلف جامعه بوده است و از آنجا که کلید اصلی کاهش آلودگی هوا، مشارکت مردمی و افزایش هماهنگی بین بخشی است این روز می‌تواند عامل مهمی در ایجاد این مشارکت و هماهنگی بین بخشی باشد.  اما این نکته هم باید در نظر بگیریم که همان دو کشوری که مثال زدیم (فرانسه و ایتالیا) با کمترین مشارکت مردمی با آلودگی هوا مقابله کردند ولی در ایران که ید بیضایی در سمن‌ها(سازمان‌های مردم نهاد) دارد همچنان نتوانستیم با آلودگی هوا به صورت جدی مقابله کنیم.

بسیاری از رفتارها و اهداف سمن‌ها و سازمان محیط‌زیست به حرکات نمایشی و مناسبتی تبدیل شده است و به جرات می‌توان گفت هیچ قدم شایسته‌ای در راستای کاهش آلودگی هوا برداشته نشده است.

صنایع آلاینده در پس صنعت سبز شدن همچنان به سوزاندن «مازوت» اصرار دارند و کوره‌های آجرپزی نداشتن گاز کافی را بهانه کرده و همدست با صنایع آلاینده دود حاصل از سوختن مازوت را به خورد مردم می‌دهند.

هدف از اعلام روز ملی هوای پاک، ایجاد حساسیت و جلب توجه اقشار مختلف جامعه است چراکه مشارکت مردمی و سازمان‌های مردم نهاد از یک سو و افزایش هماهنگی بین‌بخشی میان همه دستگاه‌ها و سازمان‌های دولتی و غیردولتی و قانونگذاری کارآمد و نظارت قانونگذار از دیگر سو، می‌تواند در داشتن هوای پاک و کاهش آلودگی، مهم‌ترین نقش را ایفا کند.

سوال اصلی اینجاست که تمام این نهادهای دولتی و غیردولتی و مردم‌ نهاد و امثالهم دقیقا چه نقشی در راستای کاهش آلودگی هوا داشته‌اند؟ این همه جلسات کارگروه‌های کاهش آلودگی هوای شهرها که به ریاست نماینده رئیس‌جمهور در استان‌ها(استاندار) برگزار می‌شود دقیقا چه تاثیر دائمی‌ای در راستای کاهش آلودگی هوا داشته است؟ گفتم تاثیر دائم از آن جهت که تصمیم‌گیری‌های فوریتی به‌منظور نجات دادن شهر و مردم شهر گرفته می‌شود، کارخانه‌ها فی‌البداهه اخطارهایی می‌گیرند، مدارس موقت تعطیل می‌شود، طرح زوج و فرد از در منازل انجام می‌شود ولی برای یک بازه زمانی کوتاه و بعد از آن روز از نو و آلودگی از نو! با استناد به سخنان وحید حسینی، مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران سال‌های پیش قوانین هوای پاک در کشور مطرح شده است و مصوبات متعدد مجلس، هیات وزیران، شورای شهر تهران و... برنامه‌های متعددی در سطح شهری و ملی را تایید کرده است و در حال حاضر بیش از ۱۷ دستگاه مسئول اجرای این مصوبات هستند.

قوانین و مصوبات اجرا نشده یا بد اجرا شده توسط دستگاه‌های مسئول به قدری زیاد است که اثربخشی آنها را از بین برده است. باید به این فکر کنیم چرا این قوانین اجرا نشده و اگر ارگان یا سازمانی بخشی از این قوانین را اجرا نکرده به چه دلیل بوده است؟ تا به حال هیچ نهاد، سازمان یا حتی فردی به‌عنوان مقصر آلودگی هوا اعلام نشده است و ندیده‌ایم بابت مرگ ۵۰۰۰ نفر کسی مواخذه شود. در حالی که تمام دستگاه‌های اجرایی و نظارتی بر آلودگی هوا و وسیله‌های موتوری آلوده شخصی در این مساله اتفاق نظر دارند.  حتی یکبار هم ریاست دانشگاه علوم پزشکی اراک در کارگروه کاهش آلودگی هوا درخواست کرد تا منابعی را به آنها به‌منظور مطالعات و آزمایشات اختصاص دهند تا چرایی و عوامل آلاینده‌هایی که در هوای شهر اراک است را بررسی کنند و به دلایل نامعلومی با او مخالفت کردند.

رفتار برخی مدیران ما را به این باور رسانده است که هرچیزی که به تبلیغات، مانور، کمپین و حضور مدیران در رسانه‌ها مربوط باشد با جدیت هرچه تمام‌تر دنبال می‌شود و هر آنچه مربوط به مرحله اجرا و سلامت مردم و خلاصه آسایش و آرامش جمعی می‌شود به مرور زمان به فراموشی سپرده می‌شود.

شهردار قبلی تهران اختیار تام می‌خواست تا ظرف ۶ سال ترافیک و آلودگی هوای تهران را حل کند و حالا شهردار کنونی تهران با ارسال نامه‌ای به رئیس‌ مجلس شورای اسلامی و معرفی «برنامه جامع کاهش آلودگی هوای تهران» مدعی شده است که در صورت اختصاص یک‌هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان در سال اول امکان کاستن از آلودگی هوا حداقل به میزان ۲۲درصد ممکن می‌شود.  «محمدعلی نجفی» شهردار تهران در نامه‌ای که ۲۹ آذر ۱۳۹۶ تقویم شده است، تاکید کرده: «طی یک برنامه پنج‌ساله و با اختصاص هفت‌هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان، مشکل آلودگی در سطح کلانشهر تهران کاملا برطرف می‌شود.»  با این وصف پرسش اصلی ما همچنان این است که مانع حل بحران آلودگی هوا چیست؟

* دانشجوی کارشناسی ارشد روابط بین الملل دانشگاه آزاد واحد تهران جنوب
مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
هلاکت یک نظامی صهیونیست در شمال غزه
کمک ۲۶میلیارد دلاری آمریکا به اسراییل در ۲۰۰مین روز جنگ
اعلام آماده باش کامل در یک شهر ؛ مدارس هم تعطیل شد
تثبیت موقعیت ایران پس از عملیات وعده صادق
دکترین هسته ای ایران تغییر می کند؟
جنگ در غزه، تحصن در کلمبیا
تلویزیون اسرائیل تایید کرد؛ حمله جدید ارتش صهیونیستی در راه است
تحریم های جدید آمریکا علیه ایران؛ ۴ شخص و ۲ شرکت تحریم شدند
آگهی های عجیب و غریب در بازار تبلیغات
واکنش رسمی آمریکا در خصوص مذکرات احیای برجام
جمعی از کارگران فردا با رهبر معظم انقلاب دیدار می‌کنند
تمرین پرسپولیس با حضور بیرانوند برگزار شد
مسابقه آلومینیوم اراک و پرسپولیس با حضور تماشاگر برگزار می شود
چند درصد مردم ایران تلویزیون می‌بینند؟
تمهیدات حفاظتی و اجرایی برگزاری کنکور از زبان قائم مقام سازمان سنجش
تحویل واحدهای مسکونی دانشگاه صنعتی امیرکبیر تا پایان شهریور
مراسم روز جهانی مالکیت فکری برگزار می‌شود
ادای احترام رئیس جمهور به محمدعلی جناح «قائد اعظم»
القسام: پاسخ ایران، قواعد جدیدی در درگیری با اسرائیل ایجاد کرد
دستگیری بیش از ۱۳۳ نفر در تظاهرات دانشگاه نیویورک در حمایت از غزه
افزایش ۴۰۰ درصدی روان‌پریشی اسرائیلی‌ها پس از حمله ایران
تمهیدات حفاظتی و اجرایی برگزاری کنکور از زبان قائم مقام سازمان سنجش
تحویل واحدهای مسکونی دانشگاه صنعتی امیرکبیر تا پایان شهریور
مراسم روز جهانی مالکیت فکری برگزار می‌شود
لزوم رسیدگی مجلس به لایحه مهارت آموزی سربازان
اهدای مدرک دکترای افتخاری دانشگاه کراچی به رئیسی
دانشگاه صنعت ماشین‌سازی تاسیس می‌شود
آغاز پذیرش دانشجوی دکتری بدون آزمون در دانشگاه آزاد
محدودیت تردد در دانشگاه شریف در روزهای کنکور
شناسایی ۳۰۰ تارنمای تبلیغ فروش سوالات کنکور؛ دستگیری ۲۰ متهم
محدودیت تردد در دانشگاه صنعتی شریف اعلام شد
هفدهمین آزمون پذیرش دانشجوی پزشکی از لیسانس تیرماه برگزار می شود
نخستین هم‌اندیشی اعضای هیئت علمی گروه‌های آموزشی هنر، ارتباطات و رسانه برگزار شد
هشدار دانشگاه پیام نور به متقاضیان جذب فراگیر کارشناسی ارشد
تشکیل کمیته اقتصادی برای درآمدزایی غیرشهریه‌ای دانشگاه آزاد
تنوع فرصت‌های شغلی در دومین نمایشگاه کار دانشگاه تهران
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top