به گزارش خبرنگار صنفی-آموزشی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ به پایان سال 97 نزدیک می شویم، و حال می توانیم با نگاهی کلی به امسال وضعیت دانشگاه ها را بررسی کنیم. امسال نیز دانشگاه های مختلف شاهد اعتراضات و تجمع ها با موضوعات متفاوتی بود. یکی از مهمترین اعتراض دانشجویان مربوط به اعتراضات صنفی از قبیل کیفیت غذا، مشکلات خوابگاهی، مشکلات ایاب و ذهاب و ... است. در این بین بیشترین اعتراضات صنفی مربوط به اعتراضات نسبت به کیفیت غذا بوده است. بررسی ها نشان می دهد نزدیک به 26 درصد اعتراضات دانشجویان به دلیل کیفیت نامناسب غذا صورت گرفته است.
دانشگاه ها اما دلایل متفاوتی را برای این موضوع می آورند که مهمترین آن می تواند هزینه ها و بودجه دانشگاه ها باشد.
اعتراض دانشجویان دانشگاه حکیم سبزواری به کیفیت غذا
نمره14 دانشجویان به سلف
«خبرنامه دانشجویان ایران» در آبان ماه نیز اقدام به برگزاری یک نظرسنجی از دانشجویان و اساتید پیرامون نمره سلف سرویس دانشگاه ها از لحاظ کیفیت غذایی و فضای فیزیکی کرده بود که بیش از 800 دانشجو از 88 دانشگاه کشور در ان شرکت کردند که بر اساس آن معدل نمره به سلف سرویس دانشگاه ها 14 بوده است.
بیشتر بخوانید// معدل کیفیت سلف ۸۸ دانشگاه؛ ۱۴ +جدول
بودجه دانشگاه ها
یکی از معضلات مهم دانشگاه ها برای افزایش کیفیت غذا میزان بودجه رفاهی دانشگاه ها است. سیدحمایت میرزاده، سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات در گفت و گویی که در آذر ماه امسال داشتپیرامون کاهش کیفیت غذا گفت: با افزایش قیمت مواد اولیه غذایی مسئولان دانشگاهی برای تهیه غذای سالم با مشکل روبه رو شدهاند.
اعتصاب نسبت به کیفیت غذا در دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی
محمدتقی نظر پور، معاون اداری مالی وزارت علوم نیز بر ناکافی بودن این بودجه تأکید کرده و گفت:«با توجه به افزایش هزینه ها، استفاده دانشجویان از سلف سرویس ها، خوابگاه ها، هزینه طبخ و پخت غذای دانشجویان، خدمات دانشجویی و فرصت مطالعاتی اعضای هیات علمی اصلا امکان مدیریت دانشگاه ها برای سال ۹۸ به درستی مسیر نیست.»
احمد معتمدی، رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر، نیز کاهش خدمات رفاهی راه حلی برای جبران کاهش بودجه دانشگاه خود عنوان میکند: «از هزینه های دانشجویی نمی توانیم بکاهیم اما این میزان افزایش بودجه به طور حتم در تغذیه و خوابگاه های دانشجویی اثر خواهد گذاشت چراکه درحال حاضر هزینه تامین غذای دانشجویی ۳۰ درصد افزایش یافته است.» حال باید منتظر بود که میزان بودجه چه تاثیراتی بر کیفیت غذا و حتی در تعداد اعتراضات دانشجویان در این مورد خواهد داشت.»
اعتصاب نسبت به کیفیت غذا در دانشگاه رازی
کیفیت فدای کمیت
یکی دیگر از دلایل دانشگاه ها در توجیه کیفیت پایین غذا، طبخ غذا برای تعداد زیادی از دانشجویان است. هر چند می تواند این حرف از جهاتی منتقدی به نظر بیاید اما با نگاهی به تعداد اعتراضات دانشگاه های مختلف می توان فهمید که بیشتر اعتراضات در دانشگاه های دولتی انجام پذیرفته و اعتراضات دانشجویان دانشگاه هایی مانند دانشگاه آزاد محدود به یک الی دو مورد شده است، این درحالی است که برخی از واحدهای دانشگاه آزاد از لحاظ جمعیتی فرقی با دانشگاه های بزرگ و در نتیجه فرقی در میزان غذای طبخ شده ندارد و تنها نشان دهنده کیفیت پایین غذا در دانشگاه های دولتی است . حال یا باید مشکل را در تفاوت بودجه ی این دو نوع دانشگاه دید و یا در نحوه مدیریت دانشگاه ها.
به هر حال انچه اهمیت دارد توجه به نیازهای اولیه دانشجویان از قبیل غذا، خوابگاه و ... است که در صورت تأمین نشدن آنها نه تنها شاهد کاهش بازدهی دانشگاه ها، بلکه شاهد افزایش حواشی مانند اعتراضات و تجمعات صنفی در دانشگاه ها با توجه به سوابق خواهیم بود.