تاریخ انتشار: سه شنبه 1399/01/05 - 21:53
کد خبر: 350007

تحلیلی پیرامون چالش جدید دانشگاه فرهنگیان و انتقال به پیام‌نور؛

و اینک خصوصی‌سازی دانشگاه فرهنگیان

و اینک خصوصی‌سازی دانشگاه فرهنگیان

این نگرش در سال‌های اخیر با مسئولیت گرفتن کارشناسان سازمان برنامه و بودجه در وزارت آموزش و پرورش به داخل بدنۀ تعلیم و تربیت کشور نیز رخنه کرده است. از این رو انفعال وزارت آموزش و پرورش در قبال انحلال تدریجی دانشگاه فرهنگیان چندان جای تعجب ندارد.

به گزارش سرویس صنفی - آموزشی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ علی پارسانیا در مطلبی پیرامون حواشی اخیر حول دانشگاه فرهنگیان و پیام نور نوشت: از محتوای نامه منتشر شده که در تصویر می‌بینید، مشخص می‌شود که دانشگاه پیام نور به دنبال فروش خدمات به دانشگاه فرهنگیان است. تحلیل اصل ماجرا چندان پیچیده نیست؛ دانشگاه پیام نور ساختمان دارد، کارمند دارد، امکانات دارد، اما دانشجو ندارد. مدیران کشور بجای اینکه ببینند کجای مسیر را خطا رفتند تا آنجا را اصلاح کنند در سیکل معیوب حل مسأله بر اساس حفظ وضع موجود قرار گرفته‌اند.

در این سیکل، بجای پرسش از ایدۀ اصلی دانشگاه پیام نور، تاریخ مصرف و اصلاح سیاست‌ها و سازوکارهای آن، پرسش اصلی این شده است که *چگونه ساختمان‌ها و تجهیزات و کارمندان را برای دانشگاه پیام نور حفظ کنیم؟*

ساده‌ترین راه حل چیست؟ تزریق دانشجو به دانشگاه پیام نور، این دانشجو را از کجا باید تزریق کرد؟  از جایی که کمترین قدرت چانه‌زنی برای بقا داشته باشد؛ دانشگاه فرهنگیان. فلسفۀ تربیت معلم در دانشگاه فرهنگیان چه می‌شود؟  مهم نیست؛ مگر سایر دانشگاه‌ها در ایران بر اساس ایدۀ مشخصی تأسیس و اداره می‌شوند؟ مهم این است که این طرح اقتصادی است.  مزایای اقتصادی این طرح چیست؟  ۱- جلوی هدر رفت منابع دانشگاه پیام نور گرفته می‌شود. ۲- نه تنها به دانشجو معلم حقوقی داده نمی‌شود، بلکه خودش هزینۀ تحصیلش را می‌پردازد و بار مالی دولت کم می‌شود. ۳- دیگر نیازی به تجهیز دانشگاه فرهنگیان و جذب هیأت علمی برای آن نیست.

این فرآیند پرسش و پاسخی است که به احتمال بسیار قوی در توجیه طرح جدید فروش خدمات آموزشی به دانشگاه فرهنگیان طی شده است. در این خصوص توجه به چند نکته ضرورت دارد:
ریشۀ چنین طرح‌هایی این است که *به فرهنگ و تربیت با عینک اقتصاد نگریسته می‌شود؛* ارزش‌های انسانی مانند اخلاق، هنر، دینداری، سیاست‌ورزی و مسئولیت اجتماعی در رتبه‌های بعدی اهمیت قرار دارند. آموزش و پرورش برای بقای خود باید اقتصادی باشد و وجود دانشگاه فرهنگیان نیز به عنوان کانون اصلی جذب و تربیت معلم، تنها تا زمانی قابل قبول است که بار اقتصادی بر دولت تحمیل نکند. این دیدگاه برخاسته از تعریف اقتصادی از انسان است که الگوهای توسعه بویژه الگوی تعدیل ساختاری بر اساس آن شکل گرفته‌اند. سلطۀ الگوی تعدیل ساختاری، واقعیت برنامه‌ریزی توسعه در عموم حوزه‌های اجتماعی ایران از جمله فرهنگ است.

این نگرش در سال‌های اخیر با مسئولیت گرفتن کارشناسان سازمان برنامه و بودجه در وزارت آموزش و پرورش به داخل بدنۀ تعلیم و تربیت کشور نیز رخنه کرده است. از این رو انفعال وزارت آموزش و پرورش در قبال انحلال تدریجی دانشگاه فرهنگیان چندان جای تعجب ندارد.

عینک اقتصادی که آموزش و پرورش با آن نگریسته می‌شود، *نزدیک‌بین* است تا جایی که فقط جلوی پای دولت‌های ۴ ساله یا ۸ ساله را می‌بیند. در این نگرش، پیامدهای اقتصادی درازمدت تعلیم و تربیت مورد توجه نیست. تربیت به مثابه سرمایۀ نظام اجتماعی و پیشرفت جامعه تلقی نمی‌شود، بلکه مصرف کننده‌ای است که در حال دوشیدن دولت‌ها است. تا زمانی که نگاه سرمایه‌ای به تربیت شکل نگیرد، در بر همین پاشنه خواهد چرخید.

اگر جهان و انسان و فرهنگ را فقط با عینک اقتصاد می‌بینید، *لااقل عینک دوربین انتخاب کنید تا دوردست‌تر را هم با همین عینک اقتصاد ملاحظه کنید.* 

متأسفانه چرخۀ امور کشور تا حد زیادی متأثر از جریان‌های لابی‌گری اداره می‌شود. تا زمانی که عقلانیت تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری متأثر از لابی‌گری است، کاملاً قابل درک است که وزارت آموزش و پرورش به عنوان ضعیف‌ترین وزارت در لابی‌گری، همواره مورد تعدی سایر دستگاه‌ها قرار گیرد و هر از گاهی بخشی از تعلیم و تربیت از این وزارتخانه جدا شود. اگر ردیابی شود، به احتمال قوی می‌توان تأثیر این لابی‌گری در توقف اقدامات شورای عالی انقلاب فرهنگی برای ساماندهی مهدکودک‌ها را نیز شناسایی نمود. از نگاه دولت‌ها، وزیر مطلوب برای آموزش و پرورشی که دوشندۀ دولت است، وزیر ضعیفی است که قادر به پیروزی در لابی‌های تصمیم سازی نیست.

4 مسألۀ دانشگاه پیام نور راهکارهای دیگری نیز دارد. به عنوان مثال *بجای اینکه تمام دانشگاه فرهنگیان در خدمت امکانات دانشگاه پیام نور قرار گیرد، چرا این امکانات در خدمت دانشگاه فرهنگیان نیاید؟* از حسن اتفاق، دانشگاه فرهنگیان دانشجو دارد، اما امکانات ندارد و این فرصت خوبی است که امکانات دانشگاه پیام نور در خدمت دانشگاه فرهنگیان قرار گیرد. وقتی می‌توان دانشجو و خدمات آموزشی را خرید و فروش کرد، امکانات و تجهیزات را نمی‌توان منتقل کرد؟ چرا دانشگاه فرهنگیان باید جور بی‌تدبیری در جذب هیأت علمی و کارمندان دانشگاه پیام نور را بکشد؟ اولاً دانشگاه پیام نور باید در سیاست‌ها و سازوکارهای خود تجدید نظر کند، ثانیاً در مواردی که چاره‌ای جز انتقال نیرو به ارگانهای دیگر نیست، از تمام ظرفیت سازمان‌های عریض و طویل اداری کشور از جمله وزارت علوم استفاده شود. و ثالثاً ساختمان‌ها و امکانات بلاستفادۀ دانشگاه پیام نور در اختیار دانشگاه فرهنگیان قرار گیرد.

5 تأسیس دانشگاه فرهنگیان، جزو مهم‌ترین راهکارهای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش است که به زعم نگارنده قلب تحول محسوب می‌شود. *طرح اخیر با سند تحول مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی در تعارض است.* لذا شورای مذکور مکلف است به عنوان ناظر کلان اجرای سند تحول نسبت به این طرح اقدام کند تا هم در خصوص دانشگاه پیام نور تصمیم مدبرانه گرفته شود و هم از این فرصت برای ارتقای امکانات دانشگاه فرهنگیان استفاده کند.

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
1399/01/06 - 13:14

از«خدمتگزاران «سعدآباد» انتظار بیشتری دارید؟
تورهای مسافرتی آفری
هلاکت یک نظامی صهیونیست در شمال غزه
کمک ۲۶میلیارد دلاری آمریکا به اسراییل در ۲۰۰مین روز جنگ
اعلام آماده باش کامل در یک شهر ؛ مدارس هم تعطیل شد
تثبیت موقعیت ایران پس از عملیات وعده صادق
دکترین هسته ای ایران تغییر می کند؟
جنگ در غزه، تحصن در کلمبیا
تلویزیون اسرائیل تایید کرد؛ حمله جدید ارتش صهیونیستی در راه است
تحریم های جدید آمریکا علیه ایران؛ ۴ شخص و ۲ شرکت تحریم شدند
آگهی های عجیب و غریب در بازار تبلیغات
واکنش رسمی آمریکا در خصوص مذکرات احیای برجام
جمعی از کارگران فردا با رهبر معظم انقلاب دیدار می‌کنند
تمرین پرسپولیس با حضور بیرانوند برگزار شد
مسابقه آلومینیوم اراک و پرسپولیس با حضور تماشاگر برگزار می شود
چند درصد مردم ایران تلویزیون می‌بینند؟
تمهیدات حفاظتی و اجرایی برگزاری کنکور از زبان قائم مقام سازمان سنجش
تحویل واحدهای مسکونی دانشگاه صنعتی امیرکبیر تا پایان شهریور
مراسم روز جهانی مالکیت فکری برگزار می‌شود
ادای احترام رئیس جمهور به محمدعلی جناح «قائد اعظم»
القسام: پاسخ ایران، قواعد جدیدی در درگیری با اسرائیل ایجاد کرد
دستگیری بیش از ۱۳۳ نفر در تظاهرات دانشگاه نیویورک در حمایت از غزه
افزایش ۴۰۰ درصدی روان‌پریشی اسرائیلی‌ها پس از حمله ایران
تمهیدات حفاظتی و اجرایی برگزاری کنکور از زبان قائم مقام سازمان سنجش
تحویل واحدهای مسکونی دانشگاه صنعتی امیرکبیر تا پایان شهریور
مراسم روز جهانی مالکیت فکری برگزار می‌شود
لزوم رسیدگی مجلس به لایحه مهارت آموزی سربازان
اهدای مدرک دکترای افتخاری دانشگاه کراچی به رئیسی
دانشگاه صنعت ماشین‌سازی تاسیس می‌شود
آغاز پذیرش دانشجوی دکتری بدون آزمون در دانشگاه آزاد
محدودیت تردد در دانشگاه شریف در روزهای کنکور
شناسایی ۳۰۰ تارنمای تبلیغ فروش سوالات کنکور؛ دستگیری ۲۰ متهم
محدودیت تردد در دانشگاه صنعتی شریف اعلام شد
هفدهمین آزمون پذیرش دانشجوی پزشکی از لیسانس تیرماه برگزار می شود
نخستین هم‌اندیشی اعضای هیئت علمی گروه‌های آموزشی هنر، ارتباطات و رسانه برگزار شد
هشدار دانشگاه پیام نور به متقاضیان جذب فراگیر کارشناسی ارشد
تشکیل کمیته اقتصادی برای درآمدزایی غیرشهریه‌ای دانشگاه آزاد
تنوع فرصت‌های شغلی در دومین نمایشگاه کار دانشگاه تهران
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top