تاریخ : 1395,یکشنبه 27 تير18:35
کد خبر : 204813 - سرویس خبری : صنفی آموزشی

معرفی رشته دانشگاهی-72

با «فرش»، یکی از رشته‌های خاص دانشگاهی آشنا شوید

کمتر از یکماه تا اعلام نتایج اولیه کنکور 95 باقی مانده است و از امشب بعد از انتشار کلید این آزمون مهم، یکی از مهمترین دغدغه داوطلبین متقاضی راهیابی به دانشگاه، انتخاب رشته‌ای مناسب برای ادامه تحصیل در دانشگاه است.

خبرنامه دانشجویان ایران: دو روز از برگزاری آزمون سراسری سال 95 می‌گذرد اما انگار استرس و التهاب کنکور و نتایج قبولی برای داوطلبین و دانشجویان آینده، تمام شدنی نیست و تب کنکور چه برای امسالی‌ها چه برای سال آینده‌ای‌ها همچنان داغ و سوزنده است.

به گزارش خبرنگار صنفی – آموزشی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ کمتر از یکماه تا اعلام نتایج اولیه کنکور 95 باقی مانده است و از امشب بعد از انتشار کلید این آزمون مهم، یکی از مهمترین دغدغه داوطلبین متقاضی راهیابی به دانشگاه، انتخاب رشته‌ای مناسب برای ادامه تحصیل در دانشگاه است.

علی رغم اینکه تمامی رشته‌ها در دفترچه انتخاب رشته به همراه اطلاعات کامل ظرفیت و ارائه، لیست شده‌اند اما معرفی نسبی نسبت به رشته‌های مختلف علی‌الخصوص رشته‌های خاصی که عموما داوطلبان با آنها آشنایی ندارند، می‌تواند کارساز باشد.

داوطلبانی از رشته‌های مختلف دبیرستانی که در کنکور شرکت کرده و اطلاعات زیادی نسبت به رشته‌های موجود در دفترچه ندارند.

فضای مجازی و اینترنت نیز اطلاعات جامع و کاملی را برای معرفی رشته‌های دانشگاهی در اختیار متقاضیان قرار نمی‌دهد.

در این میان خبرنگار صنفی – آموزشی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ با توجه به نیاز داوطلبان و متقاضیان پر کردن برگه انتخاب رشته، پیش‌تر رشته‌های مختلف دانشگاهی را معرفی نموده است. (اینجـــــــا) و در این بخش به معرفی یکی از رشته‌های کم آوازه که احتمالا خیلی‌ها آن را نمی‌شناسند پرداخته است.

رشته «فــرش»
در این رشته، دانشجو درباره تاریخچه فرش، جامعه شناسی فرش، انواع بافت، ابزار بافت، طراحی، رنگ و الیاف فرش اطلاعات لازم را به دست می آورد، برای مثال، در فرش دستی، سه نوع الیفات طبیعی، پشم، ابریشم و نخ به کار می رود که دانشجوی کارشناسی فرش، با این الیاف و نحوه تکنولوژی هر یک از آن ها به صورت علمی آشنا می شود.

تا چندی پیش در ایران به هنر بسیار ظریف و زیبای فرش، تنها به صورت یک حرفه نگاه می شد، هنری که نسل به نسل به صورت سنتی و استاد شاگردی منتقل می گردید، به عبارت دیگر، کمتر کسی در این زمینه مطالعه، تحقیق و پژوهش انجام داده بود و یک مرکز دانشگاهی برای آموزش، حفظ و حراست و پیشرفت این هنر اصیل ایرانی و سرمایه ملی وجود نداشت، اما خوشبختانه در دهه هفتاد به همت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، رشته کارشناسی فرش در برخی از دانشکده های هنر مراکز آموزش عالی ارائه گردید، رشته ای که می تواند موجب رشد و اعتلای هنر و صنعت فرش کشورمان گردد.

در این رشته، دانشجو درباره تاریخچه فرش، جامعه شناسی فرش، انواع بافت، ابزار بافت، طراحی، رنگ و الیاف فرش اطلاعات لازم را به دست می آورد، برای مثال، در فرش دستی، سه نوع الیفات طبیعی، پشم، ابریشم و نخ به کار می رود که دانشجوی کارشناسی فرش، با این الیاف و نحوه تکنولوژی هر یک از آن ها به صورت علمی آشنا می شود، یعنی ریسندگی و رنگرزی این الیاف را می آموزد.

هم چنین دانشجوی این رشته با فرش های مناطق مختلف جغرافیای ایران که از نظر الیاف، بافت، طرح و رنگ منتفاوت است، آشنا می گردد، البته لازمه کسب این دانش، اطلاع از جامعه شناسی نقاط مختلف ایران است، برای مثال، در قالی کاشان بیشتر از رنگ های قرمز و سرمه ای استفاده می شود، اما در قالی تبریز رنگ های بژ، کرم و مسی کاربرد دارد، و این تفاوت رنگ به دلیل تفاوت محیطی و جغرافیایی شهرها و مناطق یاد شده است.

در کل، رشته کارشناسی فرش دارای پنج گرایش مرمت و تکمیلف طراحی، رنگرزی-بافت و سایر زیراندازهاست. گرایش مرمت و تکمیل بیشتر به تکنولوژی فرش می پردازد. یعنی دانشجو با الیاف، رنگ، رنگرزی شیمایی، و سنتی، انواع بافت، دار کشی فرش، انواع گره( که نماد فرش است)، نحوه حفظ کیفیت و ابعاد فرش و مرمت فرش آشنا می شود و در گرایش طراحی، دانشجو درباره انواع مختلف نقش های قالی های ایرانی اطلاعات گسترده تری به دست می آورد و درباره طراحی قالی و تا حدودی گلیم آموزش می‌بیند.

در گرایش رنگرزی، دانشجو با نحوه رنگرزی شیمایی و سنتی آشنا می شود و در زمینه شیمی تجزیه، تکنولوژی رنگ و شیمی و تکنولوژی مواد رنگرزی اطلاعاتی به دست می آورد. در گرایش بافت نیز دانشجو به طور تخصصی تر به بافت گلیم، سوماک، زیلو، گبه و سایر زیراندازها را آموزش می بیند و با نحوه مرمت گلیم، جغرافیا و نقوش نمادهای گلیم و سایر زیراندازهای سنتی ایران آشنا می شود.

توانایی‌های لازم
دانشجوی این رشته باید فردی خلاق، نوآور و علاقه مند به هنر و صنعت فرش باشد. دانشجویی که بدون هدف رشته کارشناسی فرش را انتخاب کرده باشد، پس از فارغ التحصیلی جایگاهی در صنعت فرش نخواهد داشت. در نقطه مقابل نیز دانشجویانی هستند که با علاقه و پشتکار بسیار به این رشته آمده و به دنبال آموزش و بهبود کیفیت هنر فرش هستند و قدم های موثری نیز در این زمینه برداشته اند.

همچنین کارشناس فرش باید از تاریخ هنرهای ستی و بومی، به خصوص هنر فرش بافی، آگاهی داشته باشد و به یاری ذوق هنری، طرح هایی ارائه دهد که هم از اصالت بومی و هم از نوآوری برخوردار باشد.

موقعیت شغلی در ایران
در کشور ما، هیچ کالایی از نظر ارزش افزوده مشابه فرش نیست، زیرا از یک سو، مواد اولیه فرش در ایران تهیه می شود و از سوی دیگر، فرش دست بافت ایرانی در بازارهای جهانی دارای ارزش مادی بسیار زیادی است.

به همین دلیل در حال حاضر، بسیاری از مراکز خصوصی و دولتی هستند که به دنبال فارغ التحصیلان این رشته می گردند که در زمینه طرح، رنگ و بافت مهارت خلاقیت داشته باشند. عده ای از فارغ التحصیلان نیز به عنوان مشاور بازرگانان فرش فعالیت می کنند یا خودشان در زمینه تولید فرش یا صادرات فرش سرمایه گذاری کرده و در این زمینه فعالیت می کنند، و بالاخره تعداد قابل توجهی نیز این هنر را در مراکز کار و دانش آموزش می دهند.

واحدهای این رشته در طول تحصیل:
دروس مشترک در گرایش های مختلف فرش
شیمی عمومی، هندسه نقوش در هنرهای سنتی ایران، هنر در تمدن اسلامی، آشنایی با هنر در تاریخ، کارگاه طراحی پایه، تاریخ فرش، ژاسی، جامعه شناسی فرش، آشنایی با هنرهای سنتی ایران، کارگاه بافت قالی، شناخت و ارزیابی فرش دست بافت، اصول رنگرزی، کارگاه طراحی سنتی، آشنایی با مواد اولیه و ابزار، کارگاه مرمت و نگهداری قالی، کنترل کیفی استانداردهای فرش، پژوهش در فرش ایران، جغرافیای فرش، سیر تحول و تطور نقوش و نمادها در هنرهای سنتی، علوم الیاف، ریسندگی، زیبایی شناسی فرش ایران، اقتصاد فرش ایران.

دروس تخصصی گرایش طراحی
کارگاه طراحی گلیم و سایر زیراندازها، بررسی طرح ها و نقوش قالی ایران، کارگاه طراحی قالی، کارگاه نگارگری، کارگاه رنگ و نقطه، شناخت انواع مختلف نقوش قالی های ایرانی.

دروس تخصصی گرایش مرمت و تکمیل
آشنایی با اصول غبارگیری و شست و شوی فرش، بررسی طرح ها و نقوش قالی ایران، کارگاه بافت گلیم، کارگاه بافت قالی، مرمت و نگه داری گلیم و سایر زیراندازها، مرمت قالی، شناخت مواد ویژه مرمت قالی، کارگاه رنگرزی سنتی، کارگاه رنگرزی شیمایی

دروس تخصصی گرایش رنگرزی
کارگاه رنگرزی سنتی، کارگاه سنتی شیمایی، شیمی تجزیه و آزمایشگاه، شیمی و تکنولوژی مواد رنگرزی و آزمایشگاه تکنولوژی رنگ، فیزیک الیاف و آزمایشگاه.

دروس تخصصی گرایش سایر زیراندازها
کارگاه بافت گلیم، کارگاه بافت سوماک، کارگاه بافت زیلو، کارگاه بافت گلیم های یک رو، کارگاه بافت گبه و سایر قالی های ایلیاتی، کارگاه بافت طراحی گلیم و سایر زیراندازها، کارگاه مرمت و تکمیل انواع گلیم و سایر زیراندازها، جغرافیای گلیم و سایر زیراندازها، بررسی نقوش و نمادها در گلیم و سایر زیراندازهای سنتی ایران، پژوهش در نقش و رنگ گلیم و سایر زیراندازهای ایران.


کد خبرنگار : 17