تاریخ : 1396,سه شنبه 14 شهريور07:04
کد خبر : 244727 - سرویس خبری : یادداشت

محمد جعفری

جوان‌گرایی؛ از شعار تا عمل

قطار جوان‌گرایی اما مسافران دیگری را نیز در خود جای داده است. حزب موئلفه هم که به‌عنوان باسابقه‌ترین تشکیلات سیاسی ایران شناخته شده و به واسطه معدل سنی بسیار بالای سران آن همواره مورد انتقاد قرار می‌گرفت، این رویکرد را در دستور کار قرار داد.

خبرنامه دانشجویان ایران: محمد جعفری// شعارش را خیلی‌ها می‌دهند، اما عمدتا در فضای سیاسی ایران کسی دل به آن نمی‌دهد؛ مطالبه‌ای که بیش از همه ناظر به عملکرد مدیران و مسئولان در سطوح مختلف و به‌طور خاص از دولتمران مطرح می‌شود. عملکرد دولت یازدهم در این حوزه اما امیدها به این دولت را ناامید کرد. به‌رغم همه شعارها در دولت مسن، جایی برای جوانان یافت نشده و تحقق شعارها در این خصوص به دولت دوازدهم حواله داده شد. کابینه دولت دوازدهم هم البته با میانگین سنی بالاتر نسبت به دولت قبل چنگی به دل نزد. به جز یک استثنا در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات که آن هم با بیشترین فشارها مواجه شد؛ استثنایی که باعث شد بارقه‌هایی از امید به تحقق این مطالبه فراگیر اجتماعی در آینده‌ای نه‌چندان دور پدید‌ آید.

سابقه مسئولیت عمده حاکمان کنونی و سابق به دهه اول انقلاب بازمی‌گردد و احزاب نیز متأثر از همین موضع در سه دهه گذشته روی خوشی به جوانان نشان ندادند و هردوی آنها، این ظرفیت و منبع عظیم انسانی را با چوب خامی و کم‌تجربگی راندند.  

با وجود این اما احزاب پیش‌قدم شده‌اند و به نظر می‌رسد رفته‌رفته جوان‌گرایی در میان آنها در حال نهادینه‌سازی است. بر این اساس و آن‌گونه که از قرائن پیداست، جوانان باید به فکر دست و پا کردن جایگاهی مناسب در این عرصه برای خود باشند. حزب ندای ایرانیان را باید پیشگام این عرصه دانست؛ حزبی که با وجود مقاومت شدید «خود پدرخوانده پندارها»ی اصلاح‌طلب، شهریور 93 اعلام موجودیت کرده و با گذشت زمانی اندک جای خود را در سپهر سیاست ایران باز کرد. نسل دومی‌های اصلاح‌طلب که ماه گذشته سومین کنگره خود را برگزار کردند، در سه سال گذشته به خوبی توانسته‌اند خود را به فضای سیاسی ایران تحمیل کرده و عنوان طلایه‌دار جوان‌گرایی در احزاب را به خود اختصاص دهند.

قطار جوان‌گرایی اما مسافران دیگری را نیز در خود جای داده است. حزب موئلفه هم که به‌عنوان باسابقه‌ترین تشکیلات سیاسی ایران شناخته شده و به واسطه معدل سنی بسیار بالای سران آن همواره مورد انتقاد قرار می‌گرفت، این رویکرد را در دستور کار قرار داد. بعد از درگذشت حبیب ا... عسگراولادی و انتصاب محمدنبی حبیبی به‌عنوان دبیرکل، این تشکل سیاسی قدم در راه جدیدی گذاشت که تفاوت‎هایی با دوران گذشته داشت. ایجاد تغییرات در ساختار حزب و جوان‌گرایی از مهم‎ترین رخدادهایی بود که دبیرکل جدید در مشی فکری خود برای موتلفه به ارمغان آورد. بر همین اساس طی تحولی چشمگیر، نیروهایی جوان در برخی معاونت‌های این حزب منصوب شدند تا به وعده گردش نخبگان و جوان‌گرایی دبیرکل جدید جامه عمل پوشانده شود.

جبهه پایداری که سابقه حیات سیاسی آن، هنوز به یک دهه نمی‌رسد نیز از این قافله عقب نیفتاده و با نوسازی در ترکیب شورای مرکزی خود اثبات کرد که جوان‌گرایی را به‌عنوان اصلی اساسی در دستور کار دارد. حضور اعضای دهه شصتی در ترکیب جدید شورای مرکزی این تشکل، بیش از هر چیز نویدگر نگاهی نو در فضای سیاسی محسوب می‌شد، که شایسته است بیش از این مورد توجه قرار گیرد. نگاهی که فارغ از جناح‌بندی‌های سیاسی به هر روی یک سال بعد در اعتماد به وزیری
سی و چند ساله تداوم یافته و بر امید‌ها افزود.

حالا به نظر می‌رسد جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی نیز در این وادی قدم نهاده است. این را می‌توان از انتخاب دبیرکل جوان آن دریافت. آن‌گونه که در خبر‌ها آمده، شورای مرکزی این تشکل در جلسه اخیر خود «محمدجواد عامری شهرابی» را به‌عنوان دبیرکل جدید این تشکل انتخاب کرده است؛ انتخابی که به گفته لطف ا... فروزنده برپایه وفاق جمعی بر سر گردش نخبگان و عرض اندام بیشتر جوان‌ها صورت پذیرفته است. مجموعه این موارد را باید به فال نیک گرفت. سیاستمداران ایرانی هرچند با تاخیری قابل‌تامل نسبت به مطالبات رهبر معظم انقلاب درخصوص جوان‌گرایی و لزوم میدان دادن به جوانان، طی یکی دو سال گذشته بیش از هر زمان دیگری به لزوم پوست‌اندازی و بازنشسته کردن نسل اولی‌ها پی برده‌اند. بر این اساس به نظر می‌رسد اکنون نوبت افکار عمومی است که با طرح این موضوع و ضریب دادن به آن، این مطالبه بحق بر زمین مانده را بر سر دست گرفته و نقد کردن آن را از حاکمان جویا شوند.