تاریخ : 1397,پنجشنبه 25 مرداد03:13
کد خبر : 278067 - سرویس خبری : آخرین اخبار صفحه اول

ظریف: تصور سهم ۵۰ درصدی ایران نادرست است

وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به ابهامات درباره کنوانسیون حقوقی دریای خزر، تاکید کرد که این کنوانسیون تمامیت ارضی ما را حفظ می‌کند و بیشترین منفعت را برای مصالح ایران داراست.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دو سیما در پاسخ به ابهامات درباره کنوانسیون حقوقی دریای خزر، تاکید کرد: کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر نه تنها تمامیت ارضی ما را حفظ می‌کند بلکه باعث می‌شود روابط دوستانه‌ با همسایگانمان در این حوزه برقرار و تداوم یابد.

وی افزود: این کنوانسیون ۲۱ سال است مذاکره می‌شود و بیش از یک سال است همه موارد آن به نتیجه رسیده یک سال گذشته بیشتر کار ی که همکارانم دنبال می‌کردند مربوط بود به تطابق دادن ترجمه‌ها. کنوانسیون به دو زبان فارسی و روسی بود و باید با هم مطابقت داده شود.

ظریف گفت: امروز هم ایران به لطف خدا در شرایط قدرت است و در شرایط ضعف نیست و فشارهای آمریکا این کشور را در شرایط انزوا قرار داده است و در حوزه دیپلماتیک تقریبا همه کشورها به استثنای یک دو کشور کوچک با آمریکا در شرایط خوبی نیستند اما این کنوانسیون مذاکراتش در بهترین شرایط ایران، که هم تحریم‌ها برداشته شده بود هم وضعیت افکار عمومی بین‌المللی راجع به ایران خوب بود، مذاکره شد.

وزیر امور خارجه یادآور شد: برخلاف برخی اظهارنظرهایی که به هر حالت صورت می‌گرفت. این کنوانسیون بیشترین منفعت را برای منافع ملی و مصلحت ایران می‌دیدیم. اگر سیاست خارجی یک هدف داشته باشد حتما آن هدف حراست از تمامیت ارضی، امنیت ملی و استقلال سیاسی و کمک به وضعیت معیشتی مردم است.

ظریف تصریح کرد: ما با همسایگان شمالی در بهترین شرایط هستیم و دوست داشتیم این روابط درازمدت باشد. این کنوانسیون نه تنها تمامیت ارضی ما را حفظ می‌کند بلکه باعث می‌شود روابط دوستانه‌ای با همسایگانمان در این حوزه همسایگی برقرار و تداوم یابد. تصور اشتباهی در بین برخی وجود دارد که سهم ایران در خزر ۵۰ درصد بوده یا هست. سهم بندی در پایان دهه ۹۰ میلادی روسیه با قزاقستان منابع بستر دریا را بین خودشان در حوزه‌ای که نزدیک به مرزها بود. اگر به نقشه خزر نگاه کنید مقدار زیادی از سواحل خزر متعلق به قزاقستان است این را در حوزه خودشان منابع زیربستر را تقسیم کردند و در آن تقسیم بندی به روسیه حدود ۱۸ درصد و به قزاقستان بالای ۳۰ درصد رسید.

مجلس فرصت دارد کنوانسیون را بررسی کند
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: ما درباره خط مبدا توافقی نکردیم اگر کسی راجع به تعیین سهم صحبت می‌کند ایران هیچ چیز درباره تعیین سطح برایش شکل نگرفته است. فقط برای زیربستر بین روسیه و قزاقستان توافقی شده که مربوط به ۲۰ سال قبل است. قرار است از سه چهار ماه دیگر مذاکرات درباره خط مبدا شروع شود. دولت این تصمیم را به تنهایی نگرفته و نخواهد گرفت بعد از فروپاشی شوروی این موضوع در دستورکار شورای عالی امنیت ملی بوده است. همه مرحله به مرحله به شورای امنیت ملی رفته و تصویب شده است. اکنون که معتقدیم این کنوانسیون خیلی خوب است و منافع ایران را حفظ می‌کند، مجلس این فرصت را دارد این کنوانسیون را بررسی کند چون تا مراحل قانونی را طی نکند لازم الاجرا نیست.

وی خاطرنشان کرد: روسیه خط مرزی خود با آذربایجان را تعیین کرد و مربوط به منابع زیربستر است که عمدتا نفت و گاز است. ولی بین ایران، ترکمنستان و آذربایجان هیچ تقسیم منابع زیربستر و یا حوزه‌هایی که هر یک از کشورها می‌توانند به صورت انحصاری از منابع زیربستر استفاده کنند، صورت نگرفته است.کسانی که راجع به سهم ایران صحبت می‌کنند حتما از سهم زیربستر صحبت نمی‌توانند کنند و احتمال دارد در آینده به توافقی در این خصوص نرسیم. در مورد سطح دریا تقسیم بندی صورت نگرفته است.