به گزارش خبرنگار «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ « مسولین فنی به عنوان بازوهای اجرایی سازمان از امنیت شغلی و حمایت های لازم برخوردار نیستند و به همین دلیل انگیزه از فعالان در این حوزه سلب شده است.» این جمله ای بود که مدتی قبل مینا جانی عضو هیئت مدیره کانون و رئیس انجمن مسئولین فنی صنایع غذایی ، آرایشی و بهداشتی استان البرز در مورد وضعیت مسئولین فنی غذا و دارو بیان کرده بود.
مسئولین فنی غذا به عنوان نمایندگان سازمان غذا و دارو موظفند تا از کیفیت محصولات در کارخانجاتی که مربوط به غذا می شود اطمینان حاصل کنند، اما در عین حال این مسئولین کارخانه هستند که حقوق این افراد را پرداخت می کنند و البته می توانند این افراد را جذب و یا اخراج نمایند و همین موضوع امنیت شغلی این افراد را زیر سوال برده است. هر چند وظیفه مسولین فنی رسیدگی به اجرای سیاست های دولت درامرکیفیت و سلامت کالاها است، اما اگر قوانین سازمان به درستی اجرا نشود یقینا انگیزه افراد را دچار اخلال خواهد کرد.
انجام ماموریت های قانونی در برابر خواسته های نامعقول برخی کارفرمایان و از طرفی دست بالای کارفرمایان در جذب و حقوق و مزایای مسئولین فنی نوعی تناقض به وجود آورده است که باعث شده تا برخی از این افراد به روند های قانونی موجود ایراد وارد کنند.
امروز نیز دبیر شورای صنفی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و عضو شورای مرکزی صنفی دانشجویان علوم پزشکی طی نامه ای به وزیر بهداشت خواستار ورود فوری وزیر به شکاف حقوقی عمیق در نحوه به کارگیری مسولان فنی کارخانجات صنایع غذایی شد. در این نامه که به وضعیت مسئولین فنی صنایع غذایی پرداخته است نوشته شده:« سوالی که ذهن ۲۰ هزار مسول فنی واحد های صنایع غذایی را به خود مشغول کرده این است که؛ مسول فنی در کارخانه ای که مدیران آن سودآوری را بر کیفیت و سلامت فراورده غذایی خود ترجیح می دهند آیا چاره ای جز ترک شغل و یا چشم بستن به قانون شکنی ها دارد؟!»
علیرضا حاتمی، دبیر شورای صنفی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه در مورد وضعیت فارغ التحصیلان صنایع غذایی نوشته است:« به خصوص در وضعیت نامطلوب فعلی بازار کار فارغ التحصیلان صنایع غذایی که آنها را مجبور میکند برای درآمد ناچیز در کارخانه ها مشغول به کار شوند، ادامه این وضعیت چیزی جز نمایشی کردن واحد شغلی به نام مسول فنی و در امتداد آن پایمال شدن حق و حقوق و سلامتی مردم به ارمغان نخواهد آورد.»
او ضمن تاکید بر فراموشی بخشی از قانون برای حمایت از این افراد نوشت:« در سالیان نه چندان دور، سازمان غذا و دارو با توجه به اهمیت موضوع تفاهم نامه ای با سازمان نظام مهندسی کشاورزی امضا کرد که بر مبنای آن مالکان واحدهای تولیدی صنایع غذایی از حالت کارفرمای مستقیم مسولان فنی در آمده و نظام مهندسی کشاورزی به عنوان یک اتحادیه غیردولتی مسؤلیت پرداخت دستمزد مسولان فنی را بر اساس شهریه ای که از این بابت از صاحبان کارخانجات دریافت میکرد، عهده دار شد.»
می توان گفت همچنان که در باقی موارد نیز مسئولیت افراد ناظر بر عهده افراد مورد بررسی قرار نمی گیرد یقینا رفع خلاهای قانونی برای ایجاد امنیت شغلی می تواند گام موثری برای اثر بخشی بیشتر این مسئولین و افزایش کیفیت محصولات غذایی شود. یکی از راهکار این موضوع می تواند در ایجاد سازمان های میانجی میان مسئولین فنی و کارخانجات و ایجاد قرار دادهای تضمین شده باشد و از این طریق قدرت حداکثری کارفرمایان در برخورد با مسئولین فنی را کاهش داد و به نسبت مسئولین فنی نیز با استقلال بیشتری با تخلف ها و کاستی های کارخانجات متخلف مقابله کنند.
مشروح نامه دبیر شورای صنفی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در حمایت از مسئولین فنی صنایع غذایی در ذیل آمده است:
نیک مستحضر هستید که صنعت غذا یکی از صنایع مهم و تاثیرگذار بر پیشرفت و بهبود زندگی در کشورهای توسعه یافته است؛ به گونه ای که یکی از شاخص های مهم توسعه و سلامت هر جامعه ای به کیفیت غذا و به تبع آن وضعیت صنایع تولید کننده غذای آن جامعه بستگی دارد.
پر واضح است که مصرف غذای سالم در ابعاد مختلف زندگی مردم چه تاثیری دارد و با کاهش بسیاری از هزینه ها همچون هزینه های درمان بیماری های ناشی از غذای نامناسب موجب بهبود کیفیت زندگی مردم می شود.
از این روست که با اجبار وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت مردم کارخانجات و تولید کنندگان مواد غذایی ملزم به کارگیری مسولان فنی با مدرک مرتبط با صنایع غذایی جهت حفظ کیفیت و سلامت فرآورده های تولیدی خود هستند، اما موضوعی که از سالیان دراز موجب دغدغه و نگرانی اساتید، فعالان صنایع غذایی و دلسوزان سلامت مردم شده نحوه به کارگیری مسولان فنی در واحد های تولیدی است.
با وجود اینکه مسول فنی یک واحد تولیدی صنایع غذایی به عنوان نماینده وزارت متبوع در آن واحد تولیدی در صدد است تا مبادا کیفیت و شاخص های سلامت غذا فدای سود آوری صاحبان و کارفرمایان این صنعت شود، ولی در کمال تأسف و تعجب می بینیم که استخدام، بکارگیری و حتی پرداخت دستمزد این عزیزان بر عهده مالکان واحد های تولیدی قرار دارد که این خود موجب بروز مشکلات فراوان میشود که می تواند لطماتی جبران ناپذیر بر جامعه وارد کند.
سوالی که ذهن ۲۰ هزار مسول فنی واحد های صنایع غذایی را به خود مشغول کرده این است که؛ مسول فنی در کارخانه ای که مدیران آن سودآوری را بر کیفیت و سلامت فراورده غذایی خود ترجیح می دهند آیا چاره ای جز ترک شغل و یا چشم بستن به قانون شکنی ها دارد؟!
به خصوص در وضعیت نامطلوب فعلی بازار کار فارغ التحصیلان صنایع غذایی که آنها را مجبور میکند برای درآمد ناچیز در کارخانه ها مشغول به کار شوند، ادامه این وضعیت چیزی جز نمایشی کردن واحد شغلی به نام مسول فنی و در امتداد آن پایمال شدن حق و حقوق و سلامتی مردم به ارمغان نخواهد آورد.
در سالیان نه چندان دور، سازمان غذا و دارو با توجه به اهمیت موضوع تفاهم نامه ای با سازمان نظام مهندسی کشاورزی امضا کرد که بر مبنای آن مالکان واحدهای تولیدی صنایع غذایی از حالت کارفرمای مستقیم مسولان فنی در آمده و نظام مهندسی کشاورزی به عنوان یک اتحادیه غیردولتی مسؤلیت پرداخت دستمزد مسولان فنی را بر اساس شهریه ای که از این بابت از صاحبان کارخانجات دریافت میکرد، عهده دار شد. اما متاسفانه پس از گذشت چندسال این تفاهم نامه به فراموشی سپری شد و تاکنون عزمی برای حل این مشکل بزرگ از سوی مسولان ذی ربط دیده نشده است.
بنده به عنوان یک دانشجوی علوم و صنایع غذایی و به نمایندگی از خانواده بزرگ دانشجویان و متخصصان صنایع غذایی، با توجه به روحیه و منش مدیریتی که از شما سراغ دارم، تقاضای رسیدگی فوری به این مسئله را می نمایم، باشد که حل این مشکل در دوره مدیریتی شما دعای خیر مردم و ثمرات پربرکت این گره گشایی را نصیبتان گرداند.
علیرضا حاتمی یوشانلوئی
دبیر شورای صنفی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
عضو شورای مرکزی صنفی دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور