تاریخ : 1398,یکشنبه 12 آبان01:21
کد خبر : 333541 - سرویس خبری : خبرهای ویژه

در مناظره بسیج دانشجویی دانشگاه تهران مطرح شد؛

براتی: اصلا سایه جنگ روی ایران نبود/ طباطبایی: برجام وسیله‌ای برای حفظ منافع ملی بود

کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه تحریم نه با مذاکره بلکه در میدان عمل اقتصادی برطرف می‌شود، گفت: برجام توافق مطلوبی برای دولت روحانی محسوب می‌شود، چرا که فهم درست از تحریم و ساختاری برای مقابله با آن در دولت وجود ندارد.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ مسعود براتی کارشناس مسائل اقتصادی عصر امروز(شنبه ۱۱ آبان) در ویژه برنامه "مواجهه امروز ما با آمریکا" که از سوی بسیج دانشجویی دانشکده مدیریت دانشگاه تهران برگزار شد، در مناظره با سیّد شهاب‌الدین طباطبایی، سخنگوی حزب ندای ایرانیان با اشاره به اهمیت ۱۳ آبان، گفت: نگاهی به آنچه این روزها در کشورهای اطراف ما می‌گذرد، نقش سفارت آمریکا در ایجاد ناامنی در کشورها را به‌خوبی نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: این اندیشه در دولت قبل بوجود آمد و در دولت فعلی بروز و ظهور یافت و آنهم این بود که از مذاکره برای رفع تحریم‌ها استفاده کنیم. راهبرد مذاکره ما برای رفع تحریم ۶سال است که کار کرده و تجربیاتی هم پیدا کرده است.

براتی گفت: ما در کشور و نظام اسلامی درباره اینکه لغو و تعلیق چیست و چه ماهیتی دارد نتوانسته ایم به جمع بندی برسیم و این ریشه در نداشتن دانش در این زمینه است. شناخت دشمن هم بسیار لازم است که ما این کار را هم نکرده ایم. وقتی ما به طرفمان نشان دهیم که برای رفع تحریم حاضر هستیم مذاکره کنیم پیامی که طرف آمریکایی درک می‌کند این است که تحریم‌ها اثر کرده است.

این تحلیلگر سیاسی و اقتصادی ادامه داد: از سال ۹۲ اندیشه اینکه برای رفع تحریم باید مذاکره تبدیل به گفتمان همگانی شد. همچنین از سال ۸۹ وارد فضای تحریم‌های فلج کننده شدیم. در فضایی که ما به طرف مقابل مذاکره می‌گوییم برای رفع تحریم آمده ایم پای مذاکره طرف می‌گوید که تحریم من کارآمد بوده است. وقتی کسی بفهمد که ابزارش کارآمد است با هیچ منطقی تحریم را کنار نخواهد گذاشت.

طباطبایی در ادامه صحبت‌های براتی گفت: ما وقتی برجام را قبول کردیم که چاره‌ای جز آن نداشتیم. برجام دو ایراد داشت یکی اینکه مجبور شدیم بر سر داشته هایمان مذاکره کنیم و نظام تصمیم گرفت وارد مذاکره شویم. ایراد بعدی توافق برجام برای افرادی بود که بمب اتم را می‌خواستند و برایشان ناراحت کننده بود در حالیکه ما فتوای رهبری را درباره حرام بودن بمب اتم داشتیم. اما در همان برجام اگر طرف مقابل به تعهداتش عمل نکند ما می‌توانیم خروج کنیم و نهایت آنچه که بوجود آمد این است که همه آنچه می‌خواستیم در زمینه هسته‌ای یکسال به تعویق می‌افتد.

وی ادامه داد: باید این را بدانیم که برجام هدف نیست که مجبور باشیم حتما آن را حفظ کنیم. برجام یک وسیله است. مرجع آتش زدن برجام یک نفر است. شخصی که آتش می‌زند هم یک نفر است و آنهم رهبری است. برجام برای حفظ نظام بوده است. ما یکسری چیز‌های مشخص داریم برای مثال عدم کارآمدی دولت را باید در نظر گرفت. وقتی دولت کارآمدی ندارد چطور بعد از برجام ناگهانی کارآمد شویم؟

براتی افزود: ما حتی در تنظیم قرارداد هم ضعف داریم. برای مثال مسئله توتال یکی از چیز‌هایی بود که ضرر میلیاردی به ما زد. چرا که قرارداد درست تنظیم نشده بود. اما سوالی که ما داریم این است که آیا مشکلات داخلی ما با تعاملات آمریکا درست می‌شد که برخی ریشه حل همه مشکلات را در برجام و تعامل با آمریکا دیدند؟

وی در ادامه درباره غیرنظامی بودن اهداف دشمن گفت: درباره قطعنامه ۱۹۲۹ گفتیم که می‌دانیم فصل هفتی هست. ما در فصل ۷ چندماده داریم یکی بحث اقدامات غیر نظامی است و دیگری درباره اقدامات نظامی است. از نظر حقوق بین المللی اصلا سایه جنگ روی ایران نبود و اکثر تحریم‌ها ذیل غیر نظامی قرارداشت. البته از نظر من برجام حقمان بود وقتی که تحلیل سیاسی درست و مطالبات اجتماعی درست نداریم این برجام حق ما است. جریان فکری‌ای که می‌گوید ما برای توسعه باید به خارج برویم برای رفع تحریم جز مذاکره و برجام چاره‌ای نمی‌بیند.

این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: تنها گزینه روی میز برجام بود، اما سوال اینجاست که آیا برجام به هدفش رسید یا نه؟ آیا فناوری‌ها و تجهیزاتی که می‌خواستیم از تحریم خارج شد و توانستیم کاری کنیم؟ برجام به عنوان یک مسیر نتوانست به هدف خود برسد. وقتی رهبری از اقتصاد مقاومتی و شفافیت و ... حرف زد و کاری انجام نشد چاره‌ای برای انجام چیزی جز برجام باقی نماند.