کد خبر: 1087

مردم واشنگتن حق رای ندارند

«جنبش «رای برای واشنگتن دی سی» یک سازمان غیردولتی است که 10 سال پیش با هدف کسب حق رأی برای مردم واشنگتن در مجالس قانونگذاری آمریکا فعالیت خود را آغاز کرده است.

خبرنامه دانشجویان ایران:رهبر جنبش «رای برای واشنگتن» گفت، آمریکا تنها کشور دنیاست که مردم پایتخت خود را از داشتن حق رأی در کنگره محروم کرده است.

«ایلیر ژرکا» رهبر جنبش «رأی برای واشنگتن» (DC Vote) در گفت وگو با «خبرنامه دانشجویان ایران»به نقل از کیهان در تشریح سابقه و اهدف این جنبش گفت: «جنبش «رای برای واشنگتن دی سی» یک سازمان غیردولتی است که 10 سال پیش با هدف کسب حق رأی برای مردم واشنگتن در مجالس قانونگذاری آمریکا فعالیت خود را آغاز کرده است.

مردم پایتخت آمریکا از بدو پیدایش کنگره در سال 1791 به دنبال حق رأی بوده اند و اگرچه سرانجام در سال 1961 موفق شدند که دولت این کشور را قانع کنند تا به آنها اجازه دهد در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کنند و تنها در یکی از دو مجلس کنگره (مجلس نمایندگان) نماینده ای داشته باشند، اما حکومت آمریکا به شرطی با این درخواست مردم موافقت کرد که نماینده واشنگتن در این مجلس (The House) حق رأی نداشته باشد. به گفته ژرکا، هم اکنون «الینور هولمز نورتون» نماینده بدون حق رأی مردم واشنگتن است. رهبر جنبش «رأی برای واشنگتن» در ادامه و در پاسخ به این سؤال که آیا محروم کردن مردم این منطقه از حق تعیین سرنوشت خود توسط حکومت آمریکا با اصول دموکراسی سازگار است یا خیر، گفت: «مردم واشنگتن مالیات می پردازند، در جنگ ها شرکت می کنند و کشته می شوند، اما از حق تصمیم گیری در مجلس نمایندگان و سنا محروم هستند. مسلم است که این امر در تضاد با اصول اولیه دموکراسی است. حکومت استدلال می کند که جمعیت بالای 600 هزار نفری واشنگتن برای آنکه نماینده داشته باشند بسیار کم هستند، اما این در حالی است که براساس سرشماری سال 2007، ایالت «ویومینگ» کمتر از 525 هزار نفر جمعیت دارد و با وجود این، یک نماینده در مجلس نمایندگان و دو نماینده در مجلس سنا دارد. واشنگتن بعد از ایالت «کانکتیکات» دومین منطقه ای است که بیشترین سهم را در پرداخت مالیات بر درآمد دارد، اما همچنان از داشتن حق رأی در قوه مقننه آمریکا محروم است.»

خبرنگار«خبرنامه دانشجویان ایران»به نقل از کیهان در ادامه پرسید «دولت آمریکا ادعا می کند که واشنگتن نه یک ایالت بوده و نه جزیی از یک ایالت است و چون در متن قانون اساسی نوشته شده «نمایندگان کنگره افرادی هستند که از میان مردم ایالت ها انتخاب می شوند»، پس نباید نماینده ای داشته باشند، پاسخ شما به این استدلال چیست؟»

ایلیر ژرکا در پاسخ با اشاره به تبصره 17 از بخش هشتم ماده یک قانون اساسی این ادعای دولت آمریکا را رد کرد و گفت: «براساس این تبصره که مؤسسه حقوقی ABA نیز آن را تأیید می کند، کنگره این اختیار و قدرت را دارد که «حق رأی مردم واشنگتن» را احیا کند و مسئله، ایالت بودن یا نبودن واشنگتن نیست. در ثانی، ساکنان واشنگتن میلیاردها دلار در سال مالیات پرداخت می کنند، در حالی که براساس الحاقیه شانزدهم قانون اساسی مالیات «از میان مردم ایالت ها» جمع آوری می شود.

ژرکا در ادامه بزرگترین علت محروم ماندن واشنگتن از حق رأی در کنگره را بی خبری مردم آمریکا از این فاجعه دانست و افزود: «مردم سایر ایالات آمریکا که در کنگره نماینده دارند و می توانند به ما کمک کنند، خبر ندارند که مردم واشنگتن مالیات می دهند اما از حق رأی محرومند. براساس تحقیقی که اخیرا انجام گرفت، متوجه شدیم که 80 درصد مردم آمریکا خبر ندارند که ما در قوه مقننه حق رأی نداریم. سال 2008 نمایندگان سازمان ما به هفت ایالت سفر کردند و چهره به چهره با صدها نفر گفت وگو کردند تا آنها را از ماجرا باخبر کنند. باید بگویم همه مردم آمریکا از اعطای حق رأی به مردم واشنگتن حمایت می کنند.»

خبرنگار ما در ادامه به لایحه DC Voting Rights Act اشاره کرد و گفت، سرانجام پس از سال ها، کنگره موافقت کرده است که این لایحه را در دستور کار خود قرار دهد، اولا آیا امیدوار هستید که این لایحه به تصویب برسد؟ و ثانیا متن لایحه نشان می دهد که حتی در صورت تصویب آن به مردم واشنگتن تنها حق رأی در مجلس نمایندگان اعطا خواهد شد. براساس قانون اساسی آمریکا، اگر طرح یا لایحه ای در مجلس نمایندگان به تصویب برسد، اما در مجلس سنا رد شود، آن مصوبه مجلس نمایندگان هیچ ارزشی ندارد. آیا داشتن حق رأی در مجلس نمایندگان خواسته شما را برآورده می کند؟

ژرکا در پاسخ گفت که در مورد سؤال نخست ما تنها می توانیم امیدوار باشیم که لایحه «حق رأی دی سی» به تصویب برسد. اما باید بگویم حتی یک عضو دارای حق رأی در مجلس نمایندگان هم یک پیروزی تاریخی برای مردم واشنگتن است. البته ما به اقدامات خود برای کسب حق رأی در مجلس سنا و دموکراسی واقعی برای واشنگتن ادامه خواهیم داد. ما به دنبال راهکارهایی برای داشتن نماینده در مجلس سنا نیز خواهیم بود.»

رئیس سازمان «رأی برای دی سی» در پاسخ به این سؤال که آمریکا پی درپی مخالفان خود را به دموکراتیک نبودن متهم می کند، وضعیت دموکراسی در این کشور چگونه است، تصریح کرد: «این امر نامعقولی است که آمریکایی هایی که در پایتخت کشورشان زندگی می کنند از آزادی های اولیه ای که دولت مدعی است به خاطر آن در عراق و افغانستان می جنگد، محروم باشند. آمریکا تنها کشور دنیاست که مردم پایتخت خود را از داشتن حق رأی در قوه مقننه اش محروم کرده است. این امر باید تغییر کند.»

ایلیر ژرکا در پایان این گفت وگو از جامعه جهانی درخواست کمک کرد و گفت: «ما نیازمند حمایت مردم آمریکا و جامعه جهانی برای تغییر وضع واشنگتن هستیم. شاید ما امروز به موفقیت نزدیک تر از همیشه باشیم، اما نیازمند حامیانی از سراسر آمریکا و جهان هستیم که سکوت نکنند و در این حق خواهی به ما بپیوندند تا حکومت آمریکا را مجبور کنیم لایحه DC Voting Rights Act را تصویب کند.»

به عقیده ناظران سیاسی محرومیت مردم واشنگتن از داشتن حق رأی در کنگره ریشه در نژاد سیاه مردمان این منطقه دارد، چرا که در نظر حاکمیت نژادپرست آمریکا سفیدپوستان و سیاه پوستان نباید از حق رأی یکسان برخوردار شوند؛ اگر چه در طی سال های گذشته حکومت آمریکا سعی کرده با روی کار آوردن چهره های سیاه پوستی چون کاندولیزا رایس و باراک اوباما تبعیض نژادی موجود در این کشور را نفی کند، اما بومیان و رنگین پوستان این کشور اینگونه از حقوق اولیه انسانی محروم می شوند.
______________________________________________
منبع روزنامه کیهان 17 مرداد88
گفت و گو از :سید یاسر جبرائیلی - سرویس خارجی روزنامه کیهان