کد خبر: 157639

نوشتن «بسم‌الله» موجب سلامت کتاب نمی‌شود

خبرنامه دانشجویان ایران: حجت‌الاسلام زائری در مراسم رونمایی از فصلنامه نقد کتاب کودک و نوجوان گفت: ما فکر می‌کنیم کتاب‌هامان با یک «بسم الله» سالم‌سازی می‌شود در حالی که خشونت در کتاب‌های کودک بیداد می‌کند.

به گزارش مهر، در مراسم رونمایی از «فصلنامه نقد کتاب کودک و نوجوان» که امروز ۲۱ بهمن ماه در سرای اهل قلم برگزار شد، نوشافرین انصاری با اشاره به شناخت مخاطب و اهمیت آن گفت: ما باید در درجه نخست مخاطب این نشریه را مشخص کنیم و داشت ها و نداشت ها کنار یکدیگر مطرح شود به عبارتی فقط نقد منفی نباشد بلکه به نکات مثبت هم اشاره کنیم.

دبیر شورای کتاب کودک، یکی از ویژگی های فصلنامه کتاب کودک را معرفی و نقد درست یک کتاب دانست و افزود: مخاطبان با در دست گرفتن این فصلنامه باید بدانند چه کتابی را می خواهند خریداری کنند و بخوانند. به عبارتی ما باید کتاب را آنچنان دقیق و موشکافانه مورد بررسی قرار دهیم که جای اما و اگری باقی نماند.

به گفته انصاری، کودک در همه جای دنیا از جمله در ایران، بازار است به این معنی که در درجه نخست به فروش بیشتر آثار توجه می شود غربی ها امروز به مجموعه سازی روی آوردند و به جز اثر اول نویسنده، تمام آثار دیگر گونه ای مونتاژ است. آنها همانطور که در فست فوود ذائقه می سازند، اثر هم تولید می کنند وگرنه مجموعه سازی معنا ندارد.

این پژوهشگر ادبیات کودک و نوجوان با اشاره به اینکه ناشران ایرانی هم از مجموعه سازی استقبال کرده‌اند، گفت: انتشار مجموعه ها به نفع اقتصادی ناشران است. از این رو، در ایران نیز از چاپ اینگونه کتاب ها استقبال می شود بدون اینکه به نیاز مخاطب توجه جدی شود.

فصلنامه کودک و نوجوان به آسیب‌شناسی کتاب بپردازد

عبدالعظیم فریدون نیز با اشاره به اینکه خوب است در فصلنامه کودک و نوجوان به آسیب شناسی جدی کتاب برای این گروه سنی پرداخته شود، بیان کرد: ما باید برای این پرسش ها، پاسخ جدی پیدا کنیم چرا کتاب خوب کمتر منتشر می‌شود؟ چرا بچه ها کمتر کتاب می خوانند؟ خوب است که در فصلنامه نقد کتاب کودک و نوجوان به این مسائل توجه شود.

مدیر نشر مهراب قلم در ادامه توضیح داد: باید به آسیب شناسی تولید کتاب کودک پرداخته شود و در کنار آن کتاب هایی که برای این گروه سنی منتشر می شود، در بوته نقد و بررسی قرار گیرند، تا سره از ناسره مشخص شود.

خشونت در کتاب کودک بیداد می‌کند

حجت‌الاسلام محمدرضا زائری نیز به مظلومیت بچه ها اشاره و بیان کرد: ما همه از مظلومیت کودکان صحبت می کنیم، اما در عمل چنین چیزی یادمان می رود. امروز دسترسی بچه ها به کتاب های نامناسب نگران کننده است حتی ناشران خوب و موفق هم گاهی به انتشار کتاب‌های سیاه می پردازند. انگار همه کارها با گذاشتن یک بسم الله در اول کتاب یا پوشاندن روسری و پنهان کردن موی زنان به‌سامان می شود، در حالی که ترویج خشونت بسیار خطرناک تر است و کسی درمانی برای آن درنظر نمی گیرد.

او در ادامه گفت: امیدوارم فصلنامه نقد کتاب کودک و نوجوان از حقوق بچه ها پاسداری کند و بخاطرمان آورد که این گروه سنی نیاز به ترویج نگاه سالم و محبت‌آمیز دارد، اما ما گاهی شجاعت و جسارت ایستادن در برابر سیل خطرناک خشونت را نداریم.

با اصلاح امروز به استقبال فردا برویم

محمدعلی شامانی نیز با اشاره به اینکه اصلاح امروز موجب بهتر شدن فردا می شود، خاطر نشان کرد: هنر و ادب، ترس‌ها و نگرانی های فردا را به رخ ما می کشد تا ما با دانستن این نگرانی ها به جبران کاستی های امروز خود بپردازیم و با اصلاح امروز به استقبال فردا برویم. اگر کتاب و ادبیات ما مهجور مانده، بخاطر عملکرد بد ما در گذشته است. امیدوارم در این فصلنامه فرصت نقد و پرسش فراهم شود.

سپیده خلیلی نویسنده و مترجم کودک و نوجوان نیز با اشاره به اینکه اگر بخواهیم فصلنامه نقد کتاب کودک و نوجوان به مرجع تبدیل شود باید تحقیقات جامعی در زمینه کتاب کودک و نوجوان انجام دهیم، گفت: این پژوهش ها باید به روز باشد تا موجب پویاتر شدن نشریه شود. همچنین این نشریه باید به مترجمان و ناشران بگوید جای چه کتاب هایی خالی است تا آنها قبل از نوشتن و ترجمه کردن به پژوهش در زمینه این کمبودها بپردازند.

نقد عملکرد آموزش و پرورش الزامی است

سوسن طاقدیس یکی دیگر از کسانی بود که در مراسم رونمایی سخن گفت: نویسنده کتاب «قدم یازدهم» گفت: ما هر جایی را راه اندازی می‌کنیم، آنجا به یک جزیره دور از دیگران تبدیل می شود. بهتر است که این فصلنامه با افراد و مراکز مختلف ارتباط داشته باشد، کار خود را با تحقیق و پژوهش انجام دهد به نقد بررسی عملکرد آموزش و پرورش بپردازد و تنها عیب گیری نکند بلکه به نقد مثبت نیز توجه داشته باشد.

داود کیانیان، استاد و پژوهشگر تئاتر کودک نیز به جای خالی تئاتر برای این گروه سنی اشاره و بیان کرد: چه کتاب های نظری و چه نمایشنامه‌هایی که برای بچه ها منتشر می شود، تعدادشان اندک است، میزان نقد که بسیار کمتر از کتاب های تألیفی در این زمینه است. امیدوارم این فصلنامه به نقد تئاتر کودک و نوجوان بپردازد.

شماره 1 و 2 فصلنامه نقد کتاب کودک و نوجوان، ویژه بهار و تابستان 1393 به سردبیری سیدعلی کاشفی خوانساری منتشر شده است.

مرتبط ها