کد خبر: 174692

تقابل مجلس و کنگره؛ تعطیلات تابستانی و بازجویی از آمانو

سنا رییس آژانس را که قرار بود قاضی طرفین باشد را احضار کرده است -تا به گفته خود نمایندگان سنا جزییات " توافق مثلا محرمانه! " را برایشان " فاش" کند - در نهایت ناباوری هفته گذشته اعلام شد که مجلس تا 18 مرداد ماه جلسه نخواهد داشت و نمایندگان محترم به تعطیلات می روند.

خبرنامه دانشجویان ایران: مسئله تعطیلی مجلس در بحبوحه بررسی متن توافقات وین تب و تاب خاصی را به سطح اخبار رسانه ایی کشور کشانده است و باعث اعتراض بسیاری شده که به نظر می رسد می طلبد نمایندگان و خصوصا جریانات اصلی که این تصمیم را اتخاذ کرده اند باید توجیه قانع کننده ایی برای اقناع افکار عمومی بیان کنند.

به گزارش خبرنگار«خبرنامه دانشجویان ایران»؛ گاه و بی گاه اخباری از رسانه ها به گوش می رسد از بررسی کارشناسی متن مذاکرات هسته ایی که در کنگره آمریکا صورت می گیرد به گونه ایی که از زمان شروع این مذاکرات فارغ از جلسات کمیسیونی و علنی کنگره بالغ بر دهها جلسه با حضور کارشناسان و ناظران غیر دولتی که غالبا دارای موضع ضد ایرانی و مخالف مذاکرات هستند به ارائه تحلیل و نقطه نظرات خود در خصوص روند مذاکرات پرداختند در این جلسات که به نام "استماع" معروف شده است بر اساس قوانین کنگره حزب غالب حق انتخاب موضوع جلسه و انتخاب سه تن از چهار کارشناسی که مورد دعوت قرار می گیرند را دارد که حزب جمهوری خواه با تند ترین مواضع علیه ایران از همان ابتدای شروع مذاکرات اکثریت کنگره و اعضای سنا را به دست گرفته است با این تفاصیر تکلیف ذهنیت و فضایی که بین نمایندگان و قشر آگاه مردم آمریکا نسبت به مذاکرات و ایران وجود دارد مشخص است.

اما آنچه مورد توجه این گزارش است فعالیت و جنب و جوش بالایی است که کنگره در قبال بررسی موشکافانه متن مذاکرات از خود نشان می دهد و این نشانه اهمیت فوق العاده بالای این مذاکرات در مناسبات داخلی آمریکا و در سطح جهانی است

و روی دیگر سکه سطح فعالیت بهارستان است ظاهرا به غیر از برخی جلسات کلی که در سطح علنی مجلس برگزار می شود- طبیعتا در این جلسات  ظرفیت ارائه مسائل ریز و کارشناسانه وجود ندارد – و همچنین یک سری جلسات کمیسیونی خبری از برگزاری جلسات کارشناسی و حضور کارشناسان و تحلیل گران دولتی و غیر دولتی منتقد در این جلسات نیست.

فعالیتی که مجلسی ها در قبال مهمترین مسئله این روزهای مملکت از خود نشان داده اند یک جلسه علنی با وزیر امور خارجه بود که در این جلسه هم خبری از طرح مباحث اساسی و بیان نقاط ابهام جدی از طرف نمایندگان نبود و با یک سخنرانی از سوی جناب وزیر و ارائه متن فارسی برجام به رییس مجلس که بعدا هم شاهد شائبه های جدی در مورد آن بودیم همه چیز به پایان خود رسید گویا که همه چیز خوب است و هیچ مشکلی نیست.

مجلسی ها در طول مذاکرات سه هفته به تعطیلات رفتند و هم اکنون هم در حالی که سنا رییس آژانس را که قرار بود قاضی طرفین باشد را احضار کرده است -تا به گفته خود نمایندگان سنا جزییات " توافق مثلا محرمانه! " را برایشان " فاش" کند - در نهایت ناباوری هفته گذشته اعلام شد که مجلس تا 18 مرداد ماه جلسه نخواهد داشت و نمایندگان محترم به تعطیلات می روند؛ ضمن اینکه سه هفته پایانی شهریورماه نیز بهارستان تعطیل است. هفته اول برای سرکشی از حوزه‌های انتخابیه و دو هفته بعد نیز تعطیلات تابستانی!

در همین زمینه اسماعیل کوثری عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس روز گذشته در گفتگو با خبرنگار «خبرنامه دانشجویان ایران»، درباره تطابق تعطیلی مجلس و مسئله بررسی توافق وین در مجلس و کمیسیون های تخصصی گفت: این موضوع طبق برنامه ریزی هیات رییسه مجلس از چند ماه قبل طی انتشار اطلاعیه‌ای برروی بردهای مجلس اعلام شده بود.

بگذریم از این مسئله که با وجود تحرکات جدی کنگره آمریکا دولت ایران با این استدلال که این متن یک توافق نامه سیاسی است و نه یک معاهده بین المللی خیلی محترمانه نظر مجلس را در مورد برجام بی اعتبار خواند اما به این مطلب اشاره نکرد که قرار است این متن پس از طی مراحل داخلی یعنی تصویب مراجع ذی صلاح تبدیل به توافق نامه شود؛ حال اگر تبدیل به توافق شد تصویب کردن یا نکردن مجلس چه جایگاهی خواهد داشت؟ اگر قرار است مجلس کاری بکند اتفاقا قبل از توافق است و شاهد مثال این ادعا هم می تواند تحرکات جدی کنگره آمریکا باشد.

مختصر بررسی از نحوه بررسی متن مذاکرات در کنگره و بهارستان کافی است تا جدیت مجلس ایران مشخص شود البته ظاهر قضیه حاکی از این واقعیت است که تحرکات جدی خارج از مجلس برای خروج مجلس از دایره مراجع ذی صلاح بررسی کننده برجام از یک سو و سکوت برخی مجلسی ها در قبال این تحرکات از سوی دیگر در روند انفعال مجلس تاثیر گذار بوده است.

آنچه مسلم است نقش حساس مجلس در مناسبات مختلف کشور است و نباید خصوصا در مسایل حساسی مثل هسته ایی مجلس دچار انفعال و یا ایفای نقش تشریفاتی شود.

مرتبط ها