کد خبر: 224220

حمله‌ای هدفمند به یک سازمان فعال فرهنگی؛

جنجال رسانه‌ای برای انتشار یک نتیجه تحقیق منحصر به فرد در شهر مشهد +عکس

یکی از این کانال ها با انتشار نتیجه آمایش وضعیت حجاب در این شهر با حمله به وحید جلیلی می نویسد: "وحید جلیلی برادر سعید جلیلی نقشه گستردگی بی حجابی در شهر مشهد تهیه کرده. کاری که داعش عمرا به عقلش برسه. خدایا تو به ما رحم کن"

خبرنامه دانشجویان ایران: چند روزی است که برخی از رسانه های ضدفرهنگی با انتشار "یک نقشه ای" از یک تحقیق اجتماعی، این تحقیق را نتیجه تفکر داعشی عنوان کردند!

به گزارش خبرنگار «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ این رسانه ها در قالب کانال های تلگرامی اقدام به تخریب یک تحقیق اجتماعی دفتر مطالعات فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد که وحید جلیلی از فعالین فرهنگی مسئولیت آن را برعهده دارد، کرده است.

یکی از این کانال ها با انتشار نتیجه آمایش وضعیت حجاب در این شهر با حمله به وحید جلیلی می نویسد: "وحید جلیلی برادر سعید جلیلی نقشه گستردگی بی حجابی در شهر مشهد تهیه کرده. کاری که داعش عمرا به عقلش برسه. خدایا تو به ما رحم کن."

اصل ماجرا چیست؟
بررسی ها نشان می دهد صفحه منتشر شده، تنها یک بخش از یک تحقیق مفصل و منحصر به فرد در حوزه مطالعات اجتماعی شهر مشهد است، و بیش از 14 مورد مطالعه درباره وضعیت اجتماعی شهر مشهد در این تحقیق موجود است.

یکی از اعضای این پروژه درباره اصل ماجرا می گوید: "این تحقیق توسط یکی از اساتید شناخته شده دانشگاه فردوسی در حوزه مطالعات اجتماعی و همکارانش به سفارش  دفتر مطالعات فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد تعریف و انجام شده است. قبل از آن تلاش شد آمار ثبتی آسیب های اجتماعی از کانال های رسمی جمع آوری شود ولی به علت عدم همکار نهادهای مرتبط و خصوصاً دادگستری  این کار توسط خود پژوهشگر صورت گرفت."

وی ادامه می دهد: "پرسشنامه مفصل و کم نظیری شامل سوالاتی در مورد آسیبها و ناهنجاریهای شهری و اجتماعی تدوین و با حجم نمونه آماری بیش از هشت هزار نفر  جمع آوری داده ها انجام شد تا داده ها قابلیت تعمیم تا سطح محله را داشته باشد. فرض  این بود که برای انجام فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی شهر لازم است اطلاعات دقیقتری از وضعیت فرهنگی و اجتماعی شهر داشته باشیم و در همین راستا طرح سنجش شاخصهای فرهنگی و اجتماعی را نیز در دستور کار قرار دادیم که  با تدوین هشت پرسشنامه و نمونه آماری هشت هزاری نفر انجام گردید. در نهایت هدف  تدوین سند فرهنگی و اجتماعی شهر مشهد برای سال 94 و 95 است که در دستور کار است. این نقشه SOcial GIS یکی از صدها خروجی مربوط به آسیب ها و مسائل فرهنگی شهر مشهد است که منتشر شده است، البته قبلا دهها  نقشه دیگر نیز از خروجی های این کار منتشر شده بود."

در این روش از مردم نسبت به ویژگی های محله شان سوال می شود. عنوان طرح سنجش آسیب های اجتماعی به تفکیک محله بوده است. طبیعتا ممکن است عینا تطبیق با واقعیت نداشته باشد اما برآیند نظر مردم است. جمع آوری داده های عینی و بر اساس مشاهده نقطه به نقطه هزینه بسیار بالایی دارد که در عمل برای تعداد بالای شاخص های مورد سنجش امکان پذیر نیست.

لذا در این موارد نگرش مردم ملاک قرار می گیرد. یعنی واقعیت بر ساخت اجتماعی از دیدگاه های جامعه فرض می شود.

در این طرح نزدیک به 200 شاخص از جمله مسائل کالبدی، خانوادگی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی برداشت شده که همه هم تبدیل به نقشه شده است تا برای برنامه ریزان قابل فهم باشد. روش کار ساخت گرایی اجتماعی بوده و نه مشاهده. یعنی از مردم محله در مورد ویژگی های محله شان سوال شده است و داده ها تبدیل به نقشه جی.آی. اس شده است.

مرتبط ها