کد خبر: 233925

پس از دو روز از مناظره نامزدهای انتخاباتی؛

چرایی «جنگ» یک هفته‌ای برای لغو مناظره

انفعال بی سابقه روحانی در مناظره به گونه ای بود که ضمن فرار از ارائه آمار روشن، سعی داشت با تفسیر و تأویل و حتی درغگویی درخصوص وعده های تحقق نیافته خود بار دیگر از زیر بار این وعده ها شانه خالی کند.

خبرنامه دانشجویان ایران: «مناظره‌های انتخاباتی به صورت ضبط شده پخش می‌شوند»! این خبری بود که ابتدا فضای سیاسی و رسانه ای را با بهتی فراگیر مواجه کرد.

به گزارش خبرنگار «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ این تصمیم هر چند در ابتدا با همراهی دو تن از اعضای کمیسیون نظارت بر تبلیغات همراه بود اما تقریبا بر همگان روشن بود که عزم جدی دولتی‌ها در کار است. چند روز پس از انتشار این خبر اظهارات صریح وزیر کشور مبنی بر مخالفت با پخش زنده مناظره ها این گمانه را تقویت کرد.

رحمانی فضلی با بیان اینکه "در مناظره‌های  آزاد و زنده چه حرف و مطلبی قابل بیان است که در مناظره‌های ضبط شده قابل گفتن نیست؟!" گفت: "در برنامه‌های زنده هر حرفی که زده شود دیگر قابل مدیریت نیست".

حسین فریدون برادر رئیس جمهور نیز تبعات امنیتی مناظرات را بهانه کرد و نوشت: "مناظره زنده احتمال مشکلات امنیتی انتخابات را چند برابر می کند تصمیم هیئت نظارت بر انتخابات بسیار خردمندانه است".

عمده ناظران این اظهارات را ناظر به واهمه رئیس جمهور از مواجهه مستقیم با منتقدان تفسیر کردند. هرچند روحانی و "آشنا"یانش در ادامه تلاش کردند با توئیت‌ها و سخنرانی های  آتشین آب رفته را به جوی بازگردانند اما باور عمومی شکل گرفته تغییر چندانی نکرد و جامعه تلاش دولت برای پخش غیر مستقیم مناظرات را به پای نگرانی رئیس جمهور از ناتوانی در دفاع از عملکرد خود و نداشتن توان پاسخگویی نوشتند.

در مرحله بعد رسانه ها خبر دادند ستادهای انتخاباتی روحانی و جهانگیری با برگزاری نخستین مناظره در روز جمعه 8 اردیبهشت ماه مخالف است. روحانی و جهانگیری سفر استانی در این روز را علت مخالفت خود با برگزاری اولین دور از مناظره‌های پخش زنده عنوان کردند. در آن مقطع نیز این سوال مطرح شد که با وجود داشتن 4 سال زمان، چرا باید سفر استانی درست در روز برگزاری مناظره برنامه ریزی شود؟ سوالی که هیچ وقت به آن پاسخ روشنی داده نشد.

به هر روی گذشت و گذشت تا روز موعود فرا رسید. اولین مناظره تلویزیونی در حالی برگزار شد که بیش از هر چیز دست خالی دولت از پاسخ‌های روشن بابت کاستی های موجود در عملکردش رو شد. دو نماینده دولت در مناظره به همین خاطر ترجیح دادند بیش از دفاع از عملکرد خود و ارائه توضیحات روشن در خصوص عملکردشان از محدودیت های اجتماعی، حصر، گازانبر، فضای مجازی، امید، نشاط، حمله به سفارت عربستان، نوع مدیریت شهری و ... بگویند. 

این سطح از مواجهه با منتقدین به کلی در 4 سال گذشته بی سابقه بود به گونه ای که در این مدت تریبون عمدتا بصورت "مونولوگ" و "منبرهای یک طرفه" در اختیار او قرار گرفته بود.

انفعال بی سابقه روحانی در مناظره به گونه ای بود که ضمن فرار از ارائه آمار روشن، سعی داشت با تفسیر و تأویل و حتی درغگویی درخصوص وعده های تحقق نیافته خود بار دیگر از زیر بار این وعده ها شانه خالی کند. به عنوان نمونه او در حالی گفت: "4میلیون شغل را درصورتی گفتم ایجاد می‌شود که 10 میلیون گردشگر می‌آمد ولی نگذاشتند!" که 5 روز قبل از آن معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی در گزارشی از عملکرد دولت یازدهم در حوزه گردشگری از ورود ۲۰ میلیون گردشگر خارجی و درآمد 32 میلیارد دلاری کشور در حد فاصل سال‌های 92-95 خبر داده بود. با این وصف رئیس دولت تدبیر و امید بعد از آخرین نشست خبری خود با اصحاب رسانه، یک حضور پر گاف دیگر را در کارنامه خود ثبت کرد.

با این اوصاف باید گفت اولین مناظره نشان داد که چرا دولت یازدهم تا این حد نگران مناظره زنده بود و این همه تمهیدات برای آن اندیشید و حالا می توان فهمید که روحانی و ستادش چرا یک هفته تمام جنگیدند تا مناظره لغو شود. به بیان دقیق تر نتیجه و خروجی این مناظره نشان داد نگرانی دولت به‌جا بوده است.

مرتبط ها