کد خبر: 307303

تولید نخستین ژنوم جهان با استفاده از رایانه

محققان سوئیسی برای نخستین بار موفق به تولید ژنوم یک موجود زنده با استفاده از رایانه شده اند، ژنوم جدید از طریق پاکسازی و ساده سازی یک باکتری تهیه شده است.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران» به نقل از نیواطلس، محققان سوئیسی برای نخستین بار موفق به تولید ژنوم یک موجود زنده با استفاده از رایانه شده‌اند، این ژنوم Caulobacter ethensis-2.0 نام داشته و باکتری که ژنوم یادشده بر مبنای آن تولید شده، Caulobacter crescentus نامیده می‌شود.

این ژنوم فعلا در قالب یک مولکول بزرگ دی ان ای تولید شده و به خودی خود یک ارگانیسم زنده محسوب نمی شود، اما گروه طراح می گویند این دستاورد گام بزرگی برای تولید یک موجود زنده مستقل و طراحی مولکول های متنوع دی ان ای در آینده خواهد بود.

نخستین بار یک دهه قبل گروهی از محققان موفق به تهیه کپی دیجیتال ژنومی به نام Mycoplasma mycoides شدند. کاشت این ژنوم در چند سلول باعث تبدیل آن به موجودی با قابلیت تکثیر مجدد شد. در تحقیق جدید، دستاورد قبلی در این زمینه تکمیل شده و یک موجود کاملا زنده با ارگانیسم های کامل خلق شده است.

باکتری C. crescentus که بدین منظور به کار گرفته شده دارای 4000 ژن است که اکثر ژن های آن را دی ان ای های بی مصرف تشکیل می دهند و تنها 680 دی ان ای موجود در آن برای تداوم حیات ضروری است. تکثیر و کپی برداری از این دی ان ای ها با استفاده از رایانه به مدد هوش مصنوعی راه را برای تولید موجودات کوچکی هموار می کند که می توان از آنها برای انتقال انواع ویتامین و دارو به درون بدن انسان با دقت بالا استفاده کرد.