تاریخ انتشار: شنبه 1400/02/04 - 14:28
کد خبر: 393254

سرانجام کارت‌های ملی هوشمند چه شد؟

چند روز دیگر با نزدیک شدن به روز ۱۰ اردیبهشت طرح آزادسازی سهام عدالت یک ساله می‌شود. طرحی که قرار بود برای خانوارهای کشور نقدینگی به همراه بیاورد اما نتیجه چه شد؟ ۱۰ اردیبهشت سال گذشته طرح آزادسازی سهام عدالت کلیک خورد و به سهامداران گفته شد اگر نیاز دارید که سهامتان را بفروشید آن را به روش مستقیم آزاد کند. اگر قصد فروش فوری ندارید روش عیرمستقیم را انتخاب کنید، در این روش شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام را مدیریت می‌کنند. حالا یک سال از آغاز این طرح می‌گذرد و چه عاید مردمی شد که به آن امید داشتند؟ فروش سهام عدالت گروه کوچکی از سهامداران یعنی حدود سه میلیون نفر فقط در دو ماه اول (تا پایان مرداد سال گذشته) توانستند بخش کوچکی از سهامشان را بفروشند. از ۲۰ مرداد ماه فروش سهام متوقف شد و پش از گذشت حدود ۹ ماه هنوز خبری از فروش سهام نیست. واریز پول فروش سهام در زمانی که فرصت فروش وجود داشت، نحوه فروش سهام به صورت خرد و تک سهمی بود و پول آن به صورت قطره چکانی به حساب سهامداران واریز شد. یعنی عملا این واریزی‌های خرد کمتر از ۱۰۰ هزار تومان کمکی به خانوارها نکرد. کارت اعتباری از خرداد سال گذشته مسئولان بارها وعده اعطای کارت اعتیاری به پشتوانه سهام عدالت را دادند اما در بهمن فقط دو بانک این طرح را اجرا کردند و شروطی که برای آن در نظر گرفته شده بسیار سخت‌گیرانه است. در حالی که خیلی از مردم هنوز کارت ملی هوشمند ندارند، داشتن این کارت های جدید و نفروختن حتی یک سهم از شروط عجیب دریافت کارت اعتباری اعلام شده است. صف‌های طولانی سجام مسئولان بارها مردم را به سمت سجامی شدن سوق دادند که این موضوع در دوره شبوع ویروس کرونا موجب تشکل صف‌های طولانی و اتلاف وقت چند ساعته سهامداران شد. در واقع سجامی شدنی که عملا نتیجه‌ای برای سهامداران نداشت و نتوانستند سهامشان را بفروشند. سود سالانه سهام این سود که باید تمام و کمال قبل از عید واریز می‌شد حالا پس از گذشت دو ماه فقط ۵۰ درصد آن در روزهای پایانی سال واریز شد و هنوز ۵۰ درصد دوم آن پرداخت نشده است. مسئولان ابتدا وعده دادند قبل از ماه رمضان واریز می‌شود ولی حالا می‌گویند تا پایان این ماه واریز می‌شود، شاید قصد مسئولان این باشد که در یک سالگی این طرح یعنی پایان هفته جاری این سود را واریز کنند. سقوط ارزش سهام سهام عدالت یک میلیون تومانی در مرداد ماه به بیش از ۴۰ میلیون تومان رسیده بود اما حالا ۱۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان ارزش دارد که نشان دهنده سقوط ارزش این سهام است. در پایان معاملات هفته گذشته ارزش سهام عدالت ۵۳۲ هزار تومانی از کانال ده میلیون عبور کرد و به ۹ میلیون و ۳۲۵ هزار تومان رسید. تنها اتفاقات مثبتی که می‌تواند برای سهامداران تا پایان هفته رخ دهد این است که یا سود سهام عدالت واریز یا کمی به ارزش سهام اضافه شود.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران» به نقل از فارس، حدود 3 سال از ثبت نام بیش از 11 میلیون نفر برای صدور کارت‌های هوشمند ملی می‌گذرد. پروسه ای که حالا بعد از اما و اگرهای فراوان مسئولان شکل گذر از هفت خوان را به خود گرفته است. تا به حال دلایل زیادی برای تاخیر در تحویل این کارت های هوشمند مطرح شده است اما نگرانی تازه مردم از فرسوده شدن و اتمام اعتبار رسیدهایی است که اکنون در جای خالی کارت ملی از آن به عنوان شناسه هویتی استفاده می کنند.

سرانجام کارت‌های ملی هوشمند چه شد؟

***بهانه تحریم، متهم ردیف اول

مسئولان سازمان ثبت احوال تا به حال در چند نوبت تحریم‌ها و نبود اعتبار لازم را از نخستین دلایل طولانی شدن ارائه این کارت ها به مردم عنوان کرده اند. سیف الله ابوترابی سخنگوی سازمان ثبت احوال در سال 1398 اعلام کرد که مشکل نقدینگی این طرح قرار است با دستور رئیس جمهور حل شود؛ اما این مانع همچنان به قوت خود باقی مانده است. بهانه نبود واحدهای تولید کننده این کارت‌ها و عدم دسترسی به مواد بدنه آن از دیگر دلایل همیشگی مسئولان درباره تاخیر در صدور این کارت‌ها بوده است. گفته می‌شود جنس بدنه این کارت‌ها با کارت‌های بانکی و کارت‌های سوخت تفاوت هایی دارد و امکان تولید آن در داخل کشور تا به حال فراهم نشده است. تکنولوژی و توان تولید پلی کربنات به کار رفته در این کارت‌ها از مواردی است که با رفع تحریم‌ها دسترسی به آن میسر می‌شود. این در حالی است که در دو سال گذشته برخی از مسئولان سازمان ثبت احوال از شروع به کار واحدهای تولید این کارت‌ها در داخل کشور خبر داده بودند.

***امضای الکترونیک

تصدیق هویت در فضای مجازی  و امضای دیجیتال از مهم‌ترین اهداف هوشمند کردن کارت‌های ملی به شمار می‌رفت. در ابتدای این مطرح شدن این پروژه امید به این می رفت که با تحقق یافتن آن گام بلند به سوی دولت الکترونیک برداشته شود. طرحی که سال‌هاست در کشورهای همسایه نیز به مرحله اجرایی شدن رسیده و شهروندان این کشورها با دسترسی به این کارت‌ها هویتی تصدیق شده در اینترنت دارند که امضای دیجیتال آن ها به حساب می‌آید. تراشه روی این کارت‌ها هویت هر فردی را در فضای مجازی تصدیق می‌کند و این به کارکردهای دولت الکترونیک نیز سرعت می‌بخشد اما حالا بعد از گذشت ثبت نام بیش از 10 میلیون نفر در مدت زمان دو سال نبود امکان ساخت این تراشه‌ها در کشور را به عنوان دلیل تاخیر در صدور این کارت‌ها مطرح می‌کنند.

***رسیدهایی که به آخر عمرشان رسیده‌اند

در فروردین ماه سال 1398 بود که اعلام شد کارت های ملی قدیمی دیگر اعتباری در انجام امور بانکی و محضر ها و مراکز اداری دیگر ندارند. پس از آن مقرر شد کد پیگیری روی رسید های ثبت نام کارت ملی هوشمند جایگزین این مدرک مهم شود. حالا بعد از گذشت چند سال شهروندان از فرسوده شدن و خرابی یا مفقود شدن این رسیدها گلایه دارند و دست شان به جایی بند نیست. سوال بیشتر این شهروندان این است که چرا با وجود  تاخیر چند ساله صدور کارت‌های جدید استفاده از کارت‌های قدیمی غیر ممکن و فاقد اعتبار شده است؟

***ثبت احوال: ظرفیت صدور ماهانه دو نیم میلیون کارت را داریم

به گفته سخنگوی سازمان ثبت احوال تا به حال بیش از 57 میلیون و 12 هزار نفر از واجدین شرایط دریافت کارت ملی هوشمند ملی مراحل تکمیل ثبت نام کارت ملی را به انجام رسانده‌اند. ابوترابی می‌گوید علت تاخیر در صدور این کارت ها چند بعد دارد: «بیش از 10 میلیون و 600 هزار نفر در انتظار 3 ساله برای صدور کارت‌های ملی شان هستند. تراشه کارت‌های هوشمند ملی از خارج از کشور تامین می‌شود. اما بدنه این کارت‌ها تولید داخل است که طی تعهدی تولید آن به چاپخانه دولتی سپرده شده است. سازمان ثبت احوال ظرفیت صدور ماهانه دو نیم میلیون کارت را دارد. اگر چاپخانه دولتی بدنه این کارت ها را در اختیار سازمان ثبت احوال قرار دهد در طول هر ماه این میزان کارت به دست شهروندان خواهد رسید.»

***چاپخانه دولتی پاسخگو نیست

مسئولیت تولید بدنه کارت‌های هوشمند ملی به چاپخانه دولتی سپرده شده است.

تعهدی که به نظر می‌رسد مسئولان در پاسخگویی نسبت به آن اراده‌ای ندارد.

مسئولان سازمان ثبت احوال بارها در مصاحبه‌های شان اعلام کرده‌اند چنانچه این مرکز به تعهداتش نسبت به تولید بدنه کارت ملی عمل کند این سازمان قادر است طی 6 ماه برای همه افرادی که در نوبت قرار گرفته‌اند کارت ملی صادر کند. تنها راه دسترسی مردم به مطالبه از این چاپخانه سایت این مرکز است. در بخشی از این سایت  صفحه‌ای با عنوان کارت هوشمند ملی وجود دارد که از هر نوع اطلاعاتی خالی مانده است. همچنین تلاش اصحاب رسانه نیز برای دسترسی به اطلاعات تازه از مسئولان این چایخانه بی نتیجه مانده است. از نظر آن ها پروژه صدور کارت‌های هوشمند ملی یک طرح امنیتی است و همین عبارت این اجازه را به آن‌ها داده تا در برابر یک مطالبه عمومی به سکوت ادامه بدهند و به وضعیت بلاتکلیفی در این عرصه دامن بزنند.

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
سرکنسول عربستان سعودی در مشهد تعیین شد +جزئیات
تصمیم خطرناک چند ستاره پرسپولیس در رختکن
مراحل طلاق توافقی در سال ۱۴۰۳
بیماری فردگرایی و افول جنبش دانشجویی
شناسایی ۳۰۰ تارنمای تبلیغ فروش سوالات کنکور؛ دستگیری ۲۰ متهم
اسلامی:‌ تعداد نیروگاه‌های اتمی افزایش می‌یا‌بد
افزایش کرایه‌ها بیش از ۴۵ درصد تخلف است
آغاز ثبت سفارش کتاب‌های درسی سال تحصیلی جدید از فردا
مهلت دریافت کارت کنکور فردا به پایان می‌رسد
آگهی‌های مسکن در دو پلتفرم «شیپور» و «دیوار» حذف می‌شود؟
سرلشکر باقری: همه سناریوها را بررسی می‌کنیم
فیلم آتش‌سوزی در یکی از کارخانه‌های قم +فیلم
سرانجام دختر فوت شده در مترو تجریش +فیلم
بازنمایی سروده رهبر انقلاب در تابلوی نقاش مطرح کشور +عکس
پایان جنجال و نگرانی بزرگ نکونام در استقلال
محدودیت تردد در دانشگاه صنعتی شریف اعلام شد
اینفوگرافیک/آمار داوطلبان نوبت اول کنکور سراسری ۱۴۰۳
هفدهمین آزمون پذیرش دانشجوی پزشکی از لیسانس تیرماه برگزار می شود
با تخلفات کنکوری و مجازات های آن آشنا شوید +فیلم
پذیرش دانشجوی دکتری به شیوه استادمحور برای اولین بار کلید خورد
جزییات حادثه حریق در انبار دارویی بیمارستان امام حسین (ع) تهران
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top