تاریخ انتشار: چهارشنبه 1402/01/02 - 08:25
کد خبر: 465243

واکاوی دلایل گرفتاری صادرات محصولات غیرنفتی‌ در بحران انرژی مجازی

واکاوی دلایل گرفتاری صادرات محصولات غیرنفتی‌ در بحران انرژی مجازی

هزاران نفر از کارکنان و معلمان مدارس شهر «لس‌آنجلس» در آمریکا روز سه‌شنبه به دلیل حقوق پایین و توقف مذاکرات با مقامات مربوطه دست از کار کشیدند.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»‌ به نقل از فارس، افشین غلامعلی‌پور درباره ضرورت‌ چاره اندیشی برای برون‌رفت از شرایط فعلی کشور مبنی بر صادرات انرژی مجازی، اظهار داشت: ابتدا باید با این موضوع بپردازیم که‌ چه طور کشورمان درگیر مسئله ای به نام تله صادرات انرژی مجازی شده است.

وی تصریح کرد: متاسفانه اغلب صنایع کشورمان فقط به واسطه رانت خوراک می‌توانند به حیات شان ادامه دهند و این موضوع دو دلیل دارد، اول اینکه اغلب این صنایع که اکثراً پتروشیمی‌ها را شامل می‌شود، محصولات نیمه خام تولید می‌کنند، به این معنا که محصول با یک مرحله فرآوری از خوراک اولیه که عمدتاً گاز است، به دست می‌آید متاسفانه پایین دست در این صنایع توسعه نیافته است، از آنجا که محصولات خام و اولیه صادر می‌شوند، آنچنان حاشیه سودی ایجاد نمی‌کنند، به طوری که اگر رانت خوراک نباشد، این صنایع نمی توانند به فعالیت خودشان ادامه دهند.

این کارشناس انرژی ادامه داد: نکته‌ دوم این که به علت قیمت پایین انرژی، بسیاری از این صنایع که بیشتر فولادی و سیمانی هستند، غیربهره ور شده اند، اتلاف‌ زیادی در این حوزه شاهد هستیم، البته در نیروگاه‌ها هم همین وضعیت را داریم و اتلاف انرژی زیادی را می بینیم‌ به طوری که نیروگاه‌های حرارتی ما الان بهره وری 33 درصدی دارند.

* باید با مشوق مالیاتی نظیر اعتبار مالیاتی هزینه‌کرد تحقیق و توسعه را دارای صرفه اقتصادی کنیم

غلامعلی‌پور اظهار داشت: درگیری صنایع ما به خام‌ فروشی به علت خوراک و سوخت ارزانی است که در اختیار آنها قرار می‌گیرد و آنها می‌توانند با یک مرحله فرآوری حاشیه‌ سود خوبی به دست بیاورند و انگیزه‌ای برای توسعه صنایع پایین دستی وجود نداشته است؛ همچنین افزایش شدید قیمت انرژی در جهان، صنایع ما به خصوص صنایع شیمیایی را دچار تله‌ صادرات انرژی مجازی کرده است.

وی تصریح کرد: برای خروج از این وضعیت باید علاوه بر اخذ مالیات از محصولات خام و نیمه خام، با مشوق مالیاتی نظیر اعتبار مالیاتی، هزینه‌کرد تحقیق و توسعه توسط صنعت را دارای صرفه اقتصادی کنیم تا به تکمیل زنجیره ارزش برسیم.

این کارشناس انرژی اظهار داشت: یکی از راه‌های برون رفت از شرایط فعلی این است که به توسعه ‌زنجیره‌ ارزش محصولات بپردازیم، مثلاً همین متانول را می توانیم به مواد دیگری تبدیل کنیم و محصولات نهایی را به فروش برسانیم، حتی می توانیم از متانول به تولید بنزین سنتزی بپردازیم و آن را صادر کنیم.

غلامعلی‌پور افزود: توسعه‌ زنجیره‌ ارزش محصولات پتروشیمی جدی است و شکی در این موضوع نداریم، در همین راستا تلاش کردیم در تبصره‌ 6 قانون بودجه، فهرست مواد خام و نیمه خام را مشخص کنیم تا سهامداران و سرمایه گذاران شرکت های پتروشیمی متوجه ضرورت توسعه ی زنجیره ی ارزش محصولات باشند.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top