به گزارش سرویس اقتصادی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ در ماه های اخیر زمزمه های مختلف و شایعاتی درخصوص افزایش قیمت سوخت به خصوص بنزین در فضای مجازی مطرح شد. مسئله ای که فورا از جانب مسئولین مختلف تکذیب شد. از این رو در ادامه یادداشتی از محمدطاهر رحیمی، سیاست پژوه و کارشناس اقتصاد را میخوانید که 9 مورد را درباره افزایش قیمت سوخت را بررسی کرده است:
در اقتصاد متعارف هم سوخت و انرژی بهعنوان "کالای اساسی و پیشرانِ تورم" نه "یک کالای متأثر از تورم" تعریف میشود. اینجا حتی انرژی "همتراز سیاستپولی، فشار تقاضا و تنگنای عرضه" به عنوان پیشران و علت تورم در آمریکا و اروپا تعریف شده است.
این استدلال که قیمت بنزین هم باید همگام با تورم رشد کند، درواقع ساده انگاری از بنزین در سطح یک کالای معمولی مثل تخم مرغ و پنیر است، در حالیکه اساسا افزایش قیمت بنزین از کانال های مختلفی مستقیم و غیر مستقیم باعث بروز تورمی از جنس "فشار هزینه در سمت عرضه" در سال مهارتورم می شود.
۳| دقیقا از همین رو بعد از جنگ روسیه و اوکراین و رشد قیمت انرژی و سایر کامودیتیها، بیش از 50 درصد از رشد چندبرابری تورم آمریکا و اروپا را ناشی از افزایش هزینهها و اختلالات سمت عرضه که منبعث از رشد قیمت انرژی است محاسبه میکنند(نمودار زیر از فدرال رزرو)