به گزارش سرویس اقتصادی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ این ورزها در عرصه جهانی افراد خلاق و نوآور بهعنوان کار افرین ها منشأ تحولات بزرگی در عرصه تولید و خدمات شدهاند. حتی شرکتهای بزرگ جهانی برای حل مشکلات خود به کارآفرین مراجعه میکنند. چرخهای توسعه اقتصادی با توسعه کار آفرینی حرکت میکنند. امریکا اقتصاد خود را مدیون همین افراد است.
کارآفرینی در دانشگاه ها، پیش نیاز ورود جدی و پایا درحوزه ی اقتصاد دانش بنیان است. به همین علت، آموزش کارآفرینی در دانشگاه ها دردو دهه اخیر به طور جدی مورد توجه صاحب نظران حوزه ی آموزش قرار گرفته است و دانشگاه های برتر جهان علاوه بر تربیت منابع انسانی برای رفع نیازهای جوامع و پژوهش درعرصه های مختلف، برای ترویج و گسترش هر چه بیشتر کارآفرینی در حیطه های نوین شغلی و خلق ثروت برنامه ریزی می نمایند. آن ها دانشجویان را مغزی متفکر و بازوی توانمند صنعت می دانند که در کنار دولت ها سعی در تامین بخشی از سرمایه های ملی و خلق ارزش برای جامعه را دارند.از این رو آموزش کارآفرینی می تواند یکی از موثرترین شیوه ها برای انتقال جمعیت فارغ التحصیلان به بازار کار باشد.
دانشگاه محل بسیار مناسبی برای آموزش و فراهم ساخت بستر انواع حوزه های کارآفرینی است. چرا که دانشجویان می توانند افزایش بازدهی کارهای تیمی در محیط های علمی کشور، توانایی ریسک پذیری در شروع کسب و کارها را دراین محیط علمی به خوبی درک کرده و آموزش ببینند.
متاسفانه بر اساس آمارهای انجمن کارآفرینان جوان ،حدود ۷۵ درصد از دانشجویان در دانشگاه ها اعلام کرده اند که هنوز هم به منابع کارآفرینی در رشته تخصصی خود دسترسی آسانی ندارند.
دوران دانشجویی، زمان طلایی راهاندازی یک کسبوکار
دانشگاه بهترین فرصت برای آغاز به کار یک استارتاپ است. داشتن هدف، مهمترین دلیل راهاندازی یک استارتاپ است.
بیشتر بنیانگذاران استارتاپهایی که در سالهای اخیر موفق بودهاند، ممکن است بارها پیش از این، طعم شکست را چشیده باشند، اما با استفاده از این شکستها توانستهاند نقاط ضعف خود را به نقاط قوت تبدیل کنند. ذهن یک دانشجو برای یادگیری و فراگرفتن آمادهتر از یک فارغالتحصیل است.
دانشگاههای کشور بستر مناسبی برای راهاندازی استارتاپهای دانشجویی است؟
باید گفت بسته به اینکه دانشجو در کدام دانشگاه تحصیل میکند، متفاوت است. امکانات به طور یکسان بین دانشگاه ها تسهیم نشده است و طبیعتا در تمام دانشگاههای کشور این فضا وجود ندارد. بهطورکلی راهاندازی یک استارتاپ در دوران دانشجویی به شخصیت افراد و قدرت ریسکپذیری آنها نیز بستگی دارد.
استارتاپ دانشجویی Google
موتور جستجوی گوگل یکی از استارتاپ های دانشجویی موفق است. اولین دفتر کار گوگل در خوابگاه دانشجویی دانشگاه استنفورد بود. دلیل شکل گیری آن به تلاش دو دانشجوی دوره دکترا در دانشگاه استنفورد به نامهای سرگی بین و لوری پیچ جهت ایجاد موتور جستجوی BaackRub بر می گردد. هدف آنها این بود که این موتور جستجو به کمک تکنولوژی PageRank اقدام به رتبه بندی و ردیف کردن صفحات اینترنتی بر اساس تعداد صفحاتی که به آنها پیوند داده شده اند، عمل کند.
سهم خواهی نهادهای حمایتی
شاید بشود گفت یکی از عوامل دلسردی دانشجویان راه انداز استارتاپ ها بحث درصد مشارکت و سهام خواهی های نهاد های حمایتی است. به عوان مثال پارک علم و فناوری و شرکتهای دانشجویان بسیار سخت از استارتاپها حمایت میکنند و جذب سرمایه گذار و همچنین کسب مجوز، زمان بسیاری از دانشجو میگیرد، بعلاوه اینکه نهایتاً بخش عمده سود را هم خودشان برمیدارند به صورتی که به شخص یا تیم ایدهپرداز عملا سود قابل توجهی نمیرسد.
اخیرا پارک علم و فناوری بر اساس یک آئیننامه که به تصویب دانشگاههای استان هم رسیده است، یک برنامه مدون برای حمایت از برگزاری و جذب گروههای بیرون آمده از دل استارتاپها دارد.
بر اساس این آئین نامه ۵۰ درصد از کل هزینه برگزاری استارتاپ و همچنین جذب تمام گروههای منتخب را جدا از تشریفات جذبی که برای مراکز رشد وجود دارد، تقبل میکند و عملاً شرایطی ایجاد کرده که استارتاپها هم در دانشگاهها، یا بقیه سازمانها راحت برگزار شوند و هم اینکه برگزیدگان در قسمتهای مختلف پارک یا مراکز رشد مشغول شوند.
گزارش از معصومه احمدی