تاریخ انتشار: پنجشنبه 1402/02/21 - 10:54
کد خبر: 469871

سی‌و‌چهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران؛

آینده خواندنی است/ مژده محقق نشده نمایشگاه کتاب چیست؟

آینده خواندنی است/ مژده محقق نشده نمایشگاه کتاب چیست؟

سی‌و‌چهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران روز گذشته با شعار «آینده خواندنی است» در مصلای بزرگ امام‌خمینی(ره) آغاز به‌کار کرد. دیروز از ساعت ۱۰صبح درهای نمایشگاه روی مراجعان باز شد و علاقه‌مندان به کتاب از امروز به مدت ۹ روز فرصت دارند تا از کتاب‌های ۱۰۰ ناشر خارجی، ۲۰۰ کتابفروش و ۲هزار و ۷۰۰ناشر داخلی در بخش حضوری و مجازی نمایشگاه بازدید کنند.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ سی‌و‌چهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران روز گذشته با شعار «آینده خواندنی است» در مصلای بزرگ امام‌خمینی(ره) آغاز به‌کار کرد. دیروز از ساعت 10صبح درهای نمایشگاه روی مراجعان باز شد و علاقه‌مندان به کتاب از امروز به مدت 9 روز فرصت دارند تا از کتاب‌های ۱۰۰ ناشر خارجی، ۲۰۰ کتابفروش و 2هزار و 700ناشر داخلی در بخش حضوری و مجازی نمایشگاه بازدید کنند.

افتتاحیه مردمی این رویداد فرهنگی نیز ساعت 16و 30دقیقه دیروز با حضور محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، یاسر احمدوند، معاون فرهنگی وزیر ارشاد و رئیس نمایشگاه، علی رمضانی، مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب و قائم‌مقام نمایشگاه برگزار شد.

نخستین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران روز ۱۴ آبان سال ۱۳۶۶ با بازدید و سخنرانی آیت‌الله خامنه‌ای، رئیس‌جمهور وقت آغاز به کار کرد. ایشان در آن مراسم با اشاره به راه‌اندازی نمایشگاه کتاب گفتند: «تشکیل این نمایشگاه برای ما مژده بزرگی بود و مژده بزرگ‌تر برای ملت ما این خواهد بود که کتابخوانی و گرایش به معارف اسلامی به صورت یک رویه معمولی در میان اقشار مختلف جامعه درآید.»

آینده خواندنی است/ مژده بزرگ‌ نمایشگاه کتاب که هنوز محقق نگردیده چیست؟

ایشان در ادامه بیانات خود فرمودند: «در میان مردم ما، کتابخوانی یک امر معمولی نیست و حتی در میان تحصیلکرده‌ها، کسانی که با کتاب انس دارند و در زندگی روزمره خودشان فصلی را برای خواندن کتاب اختصاص می‌دهند، یقیناً در اقلیت کمی هستند.»

اکنون با گذشت ۳۶ سال از آغاز به کار نمایشگاه کتاب تهران، هنوز تشکیل نمایشگاه به عنوان مژده‌ای بزرگ هر ساله در اردیبهشت‌ماه از سوی مدیران وزارت ارشاد بیان می‌شود، اما آنچه هنوز به عنوان «مژده بزرگ‌تر» در بیانات سال ۶۶ مقام معظم رهبری بر آن تکیه شده است، محقق نگردیده و کتابخوانی هنوز به عنوان یک رویه و امر معمولی در زندگی بخش بزرگی از جامعه جاری نشده است.

‌فروش مجازی و حضوری

آینده خواندنی است/ مژده بزرگ‌ نمایشگاه کتاب که هنوز محقق نگردیده چیست؟

همچنین در این دوره نیز همچون دوره گذشته، ناشران حاضر در بخش فیزیکی این رویداد ملزم به حضور در بخش مجازی نیز هستند، اما آن دسته از ناشران که برای حضور در بخش مجازی ثبت‌نام کرده‌اند، الزامی برای عرضه کتاب در بخش فیزیکی ندارند. آنچه در معرض دید علاقه‌مندان به کتاب در غرفه ناشران حاضر در مصلی قرار گرفته است، کتاب‌های منتشر شده از سال 1398به بعد است، اما کاربران با مراجعه به سامانه نمایشگاه مجازی می‌توانند کتاب‌های منتشر شده از سال 1392ناشران حاضر در این بخش را مشاهده و خریداری کنند.

حضور ناشران 27 کشور

حضور ناشران خارجی در نمایشگاه سی و چهارم، قابل توجه است. به گزارش ایبنا، 100 ناشر خارجی از 27 کشور جهان در این رویداد بزرگ فرهنگی حضور دارند. این ناشران 45 هزار عنوان کتاب را با خود به نمایشگاه سی و چهارم آورده‌اند که این آمار، حکایت از رشد 40 درصدی نسبت به سال قبل دارد. مهمان ویژه نمایشگاه کتاب امسال، کشور تاجیکستان است که با 20 ناشر و جمعی از نویسندگان و شخصیت‌های مطرح فرهنگی خود، در مصلای تهران حضور یافته؛ قرار است برنامه‌های ویژه‌ای طی روزهای آینده، از سوی تاجیک‌ها در غرفه‌هایشان برگزار شود. گفتنی است با وجود آغاز به کار نمایشگاه بین‌المللی کتاب در ساعت 10 صبح دیروز، بخش بین‌الملل، امروز و در ساعت 16 و 30 دقیقه، شروع به فعالیت خواهدکرد. سخنگوی نمایشگاه امسال، با اعلام این خبر گفته‌است: افتتاح بخش بین‌الملل بزرگ ترین رویداد فرهنگی کشور، با حضور مقامات فرهنگی، سفیران کشور‌های مختلف و مهمانان خارجی حاضر در نمایشگاه برگزار می‌شود. رمضانی افزوده‌است: وزیران فرهنگ دو کشور تاجیکستان و ونزوئلا، رؤسای نمایشگاه‌های کتاب دوحه و مسقط، همچنین، مهمانانی از اندیشمندان دیگر کشورهای جهان، از سی‌و‌چهارمین دوره نمایشگاه بین‌‌‌‌المللی کتاب تهران بازدید خواهند کرد.

آینده خواندنی است/ مژده بزرگ‌ نمایشگاه کتاب که هنوز محقق نگردیده چیست؟

یارانه برای اقشار مختلف

روز گذشته محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه برگزاری جلسه هیأت دولت در جمع خبرنگاران گفت: «بیش از ۳ هزار ناشر در نمایشگاه کتاب حضور دارند و نظام حمایتی یارانه‌ای نمایشگاه را گسترش داده‌ایم که دوبرابر شده است.»

بن خرید از نمایشگاه کتاب تهران به دانشجویان، اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها، طلاب و اهل قلم اختصاص پیدا می‌کند. سقف یارانه اعتباری خرید کتاب برای دانشجویان و طلاب 600هزار تومان است که 360هزار تومان آورده مشمول و 240هزار تومان سهم معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و  ارشاد اسلامی است.

سقف گروه دوم یعنی اعضای هیأت علمی، 700هزار تومان تعیین شده که 350هزار تومان آورده اعضا و 350هزار تومان سهم معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. براساس اعلام مجریان برگزاری نمایشگاه کتاب 1402در مجموع به 9هزار و 145نفر از اعضای سامانه اهل قلم خانه کتاب و ادبیات ایران یعنی مؤلف، مترجم، مصحح، محقق و همچنین افرادی که نقشی در تولید اثر داشته‌اند از‌جمله ویراستار و تصویر‌گر، بین 400تا 800هزار تومان اعتبار خرید کتاب تخصیص داده شده که مجموع افراد مشمول نیز 9هزار و 145نفر هستند. همانند دوره قبل نمایشگاه، یارانه خرید کتاب در قالب «اعتبار خرید» به کد ملی متقاضیان اختصاص داده شده است.

تحویل گرفتن حضوری خریدهای مجازی

علی رمضانی، قائم‌مقام و سخنگوی سی‌وچهارمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در هفتمین روز مانده به برگزاری بزرگ‌ترین رویداد فرهنگی کشور با انتشار پیام در حساب کاربری خود در توییتر از امکان استفاده از مشمولان یارانه نمایشگاه در بخش حضوری خبر داد؛ بنابر این تصمیم، مشمولان بن خرید از نمایشگاه می‌توانند بعد از ثبت سفارش در بخش مجازی این رویداد، خرید خود را انتخاب کنند؛ به‌عبارت دیگر خریداران 2انتخاب دارند؛ دریافت بسته خرید از طریق شبکه پست یا مراجعه به غرفه ناشر در محل برگزاری نمایشگاه کتاب.

فرصتی طلایی برای کتاب فروشان حرفه‌ای

در سی و چهارمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، در کنار حضور نزدیک به 3 هزار ناشر داخلی و خارجی، 200 کتاب فروشی فعال در دوره‌های قبلی نمایشگاه نیز امکان حضور پیدا کرده‌اند. این کتاب فروشی‌ها در ادوار پیشین نمایشگاه کتاب تهران، عنوان «نخستین ویترین‌داران حاضر در نمایشگاه» را به خود اختصاص داده‌اند و حالا می‌توانند با استفاده از یارانه دولتی و طی 10 روز، از شرایطی مشابه ناشران برخوردار باشند و علاوه بر فروش فیزیکی، از امکانات سامانه فروش مجازی نمایشگاه امسال نیز استفاده کنند. افزون بر این‌ها، برگزارکنندگان نمایشگاه امسال، برای رونق بیشتر آن، برنامه‌های گوناگونی مانند دایر شدن «سینما کتاب»، برپایی غرفه «کتاب آرا» در سالن کارنامه نشر ویژه کتاب‌های حوزه کودک و نوجوان و همچنین سالن یاس، فعالیت بخش «مشاوره‌ کتاب» با شش فضا در شبستان اصلی و ... را پیش‌بینی کرده‌اند.

الگو‌های جهانی برای کتابخوانی

نزدیک به ۳ هزار و ۸۰۰ کیلومتر دورتر از تهران شهر فرانکفورت آلمان در مهرماه هر سال میزبان نمایشگاه «FBM» یا همان نمایشگاه کتاب فرانکفورت، بزرگ‌ترین نمایشگاه کتاب در جهان است. علت برگزاری این نمایشگاه در فرانکفورت این است که آن شهر مرکز نشر در آلمان به حساب می‌آید. نخستین دوره این نمایشگاه در سال ۱۹۴۷ میلادی، یعنی پس از سال‌های جنگ جهانی دوم برگزار شد، این یعنی مدیران فرهنگی در ایران که در سال ۱۳۶۶ و اوج جنگ تحمیلی به فکر برپا کردن نمایشگاه کتاب افتادند از این نظر از آلمان‌ها جلوتر بودند. نمایشگاه کتاب فرانکفورت در پنج روز برگزار می‌شود و در این مدت، سه روز نخست نمایشگاه صرفاً به بازدید چهره‌های مرتبط (ناشران، نویسندگان و مدیران فرهنگی) اختصاص دارد و کسی از خانواده‌ها و بچه‌هایشان برای بازدید از این نمایشگاه در روز‌های اول دعوت نمی‌کند. خبری هم از اغذیه‌فروشی در نمایشگاه نیست و میهمانان برای صرف غذا می‌توانند به رستوران‌های بیرون از نمایشگاه مراجعه کنند. این کار باعث می‌شود تمرکز بازدید‌کننده بیشتر روی مسئله کتاب باشد، اما دو روز آخر نمایشگاه کتاب فرانکفورت زمان بازدید عمومی است.

 در آلمان برخلاف ایران، بازدید از نمایشگاه رایگان نیست، بلکه بلیت‌فروشی می‌شود. در فرانکفورت بازدید‌کنندگان به سه دسته بازدیدکنندگان تجاری (ناشران، مدیران نشر و تاجران کتاب)، دانشجویان، کتابفروش‌ها و اهالی رسانه و در نهایت بازدید‌کنندگان عمومی تقسیم می‌شود. هر بازدید‌کننده عمومی باید ۲۲یورو برای حضور در نمایشگاه پرداخت کند.

آینده خواندنی است/ مژده بزرگ‌ نمایشگاه کتاب که هنوز محقق نگردیده چیست؟

آواره ۳۶ ساله!

علاقه‌مندان به نمایشگاه کتاب تهران می‌دانند که این نمایشگاه محل دائمی برای برگزاری ندارد! عیب خانه به دوشی بزرگ‌ترین رویداد فرهنگی کشور هنوز رفع نشده است. نمایشگاهی که تا حدود یک ماه پیش از برگزاری محل برگزاری آن مشخص نیست، چطور می‌تواند ادعای تأثیرگذاری داشته باشد! امسال نیز تا چند هفته باقی مانده به برپا شدن نمایشگاه کتاب، بین شهر آفتاب و مصلای تهران رقابتی برای میزبانی بود. قدیمی‌تر‌ها هم یادشان است که نمایشگاه کتاب در محل دائمی نمایشگاه‌های تهران برگزار می‌شد. این نمایشگاه اکنون مانند فردی شده که تا چند سال دیگر ۴۰ساله خواهد شد، اما در این سن و سال مستأجری است که نمی‌داند سال آینده صاحبخانه با او خواهد ساخت و نگهش می‌دارد یا باید دوباره آواره شود.

گزارش از علی پیراینده

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
متن بیانیه‌ی اساتید دانشکده علوم اجتماعی پیرامون ماجرای دفاعیه یک عنصر تجزیه‌طلب مکشوفه در دانشگاه تهران
اقدام آموزنده امام جمعه بهمئی در مدرسه دخترانه + عکس
تکلیف وزارت اقتصاد برای ارائه سالانه برنامه تامین مالی رشد اقتصادی کشور
۱۱ هزار معلم پرورشی در سال تحصیلی جدید جذب می‌شوند
کمبود آب و غذای سالم در جهان امروز
خوش آمدگویی جالب پرسپولیسی ها به بازیکن جدید
اجرای یک میلیون و ۷۵۹ هزار واحد نهضت ملی مسکن در سراسر کشور
ابوترابی: مجمع تشخیص، دولت و قوه قضائیه را از طرح شفافیت مستثنی کرد
مخبر: سپاه کارهایی فراتر از تصور انجام داد
دلیل تمرکز وزارت جهاد کشاورزی روی کشت کلزا
دانشجویان دانشگاه علامه ۷ رتبه برتر المپیاد علمی کسب کردند
حملات هوایی تل‌آویو به شرق غزه
اعلام نحوه رسیدگی به شکایات داوطلبان آزمون آموزگاری
قیمت نفت از ۹۳ دلار عبور کرد
تقابل تیم ملی والیبال با میزبان برای رسیدن به طلا
اعتصاب۴ روزه شد/اعتراض بازیکنان استقلال به بی پولی ادامه پیدا کرد
برنامه روز سوم کاروان ایران در بازی‌های آسیایی اعلام شد
ایران سومین کشور دنیا در تولید ماده اولیه داروی ضد سرطان خون
ایران، دومین کشور موفق دنیا در تولید داروی سکته مغزی شد
رئیسی: برخی بانک‌ها در ارائه تسهیلات مسکن عملکرد قابل قبول ندارند
رسانه‌های بیگانه چگونه در اغتشاشات از سلبریتی‌ها بهره‌کشی می‌کنند؟
۱۱ هزار معلم پرورشی در سال تحصیلی جدید جذب می‌شوند
دانشجویان دانشگاه علامه ۷ رتبه برتر المپیاد علمی کسب کردند
اعلام نحوه رسیدگی به شکایات داوطلبان آزمون آموزگاری
تحویل آنی کارت بلیت دانش‌آموزی و دانشجویی
تصاویر| اولین روز سال تحصیلی در دانشگاه صنعتی شریف
کسب ۹ مدال المپیاد علمی از سوی دانشجویان شریف
همکاری‌ علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با یک دانشگاه تایلندی
انتصاب رضا آزاد به عنوان معاون امور روابط عمومی و حوزه وزارتی وزارت علوم
آیین غبارروبی و تجدید میثاق با شهدا در دانشگاه علوم پزشکی اهواز +عکس
تجدید میثاق دانشگاهیان دانشگاه محقق اردبیلی با شهدای گمنام +عکس
همکاری‌ علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با یک دانشگاه تایلندی
کتب معارفی دانشگاه با توجه به تغییر نسل‌ها نیاز به بازنویسی دارند
دانشجویان دانشگاه شریف در المپیاد علمی کشور ۹ مدال کسب کردند
خوابگاه‌های دانشگاه تهران بهسازی و آماده ورود دانشجویان شد
فرصت انتخاب رشته در مرحله تکمیل ظرفیت آزمون دستیاری پزشکی آغاز شد
نفرات برتر المپیاد دانشجویی برای معرفی به دانشگاه درخواست دهند
دانشجویان الکترونیکی حاضر غایب می شوند
آغاز حذف و اضافه ترم مهر دانشگاه آزاد استان تهران
ثبت‌نام بورسیه دانشجویان مستعد دانشگاه تهران آغاز شد
بهره‌برداری از خوابگاه۲۰۰ نفری دانشگاه خواجه نصیر
حملات به سایت وزارت علوم دفع شد
نظرسنجی
عملکرد مسئولین از نظر خدماتی، امنیتی، حمل و نقل و ... را در اربعین حسینی امسال چگونه ارزیابی می‌کنید؟



مشاهده نتایج
go to top