تاریخ انتشار: جمعه 1402/03/19 - 12:36
کد خبر: 472738

دلایل ایجاد استرس‌ در روزهای امتحان و راهکارهای حمایتی اطرافیان

دلایل ایجاد استرس‌ در روزهای امتحان و راهکارهای حمایتی اطرافیان

یک کارشناس و درمانگر بالینی با اشاره به دلایل ایجاد استرس‌ در روزهای امتحان دانشجویان، از راهکارهای حمایتی اطرافیان و چگونگی برخورد والدین با استرس‌های امتحانی گفت.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ فرشاد جعفری کارشناس و درمانگر بالینی درباره اضطراب گفت: اضطراب به منزله بخشی از زندگی هر انسان، یکی از مولفه های ساختار است. اضطراب در پاره ای از مواقع موجب سازند‌گی و خلاقیت می‌شود،  می توان گفت اگر اضطراب نبود همه ما پشت میزها‌یمان به خواب می رفتیم،  فقدان اضطراب ممکن است ما را با مشکلات و خطرات قابل ملاحظه‌ای مواجه کند. ولی با این حال اضطراب  مهار نشده می‌تواند عملکرد شناختی را مختل سازد؛ بنابر‌این باید کنترل شود.

وی در ادامه گفت: امروزه زندگی ما اغلب تحت تاثیر نتایج عملکرد در آزمون‌ها قرار گرفته است. بطور طبیعی وقتی که آزمون دادن جزیی از زندگی ما شده باشد، نگران نتایج نیز خواهیم بود. اضطراب امتحان شامل پاسخ های جسمی، شناختی و رفتاری است که در ارتباط با نگرانی از کسب نتایج منفی همراه با عملکرد ضعیف یا نامناسب در موقعیت‌های ارزیابی بوجود می‌آید. دانشجویان به دلایل مختلف از جمله شرایط ویژه دانشجویی، قرار گرفتن در محیط آموزشی جدید و انتظارات خانواده اضطراب‌های زیادی را تجربه می‌کنند. در واقع برای دانشجویان زندگی، پر از استرس و اضطراب است.

جعفری درباره عوامل اضطراب‌زای دانشگاهی اظهار کرد: زندگی معمولا با به هم ریختگی های پیش بینی نشده، کارهای سختی که فوق توانایی دانشجو است، موانعی را بر سرراه دانشجویان ایجاد می‌کند که ناگهان آنها را مجبور به اتخاذ تصمیماتی درباره آینده شان می‌سازد. همه این اتفاقات می تواند اضطراب شدیدی را بر آنها وارد کند. از جمله اضطراب‌های دانشجویی می‌توان به فعالیت‌های دانشگاهی، مطمئن نبودن در مورد آینده، مشکلات در روابط بین فردی تا مشکلات عاطفی، از عدم اعتماد به نفس تا مسائل خانوادگی. مهم‌ترین اضطراب دانشجویی را اضطراب امتحان می‌دانیم،که می توان اینگونه بیان کرد که امتحان بخش مهمی از زندگی تحصیلی دانشجویی است.

این روانشناس بالینی با بیان اینکه عملکرد دانشجویان در جلسه امتحان تحت تاثیر اضطراب قرار می‌گیرد، گفت: اضطراب نباید سبب شود که دانشجویان فکر کنند یادگیری صورت نگرفته است، دانشجو ممکن است جواب سوال‌ها را به خوبی یادگرفته باشد اما اضطراب او باعث ناتوانی‌اش در پاسخ شود. اضطراب امتحان هنگامی در دانشجویان ظاهر می شود که بدانند مورد ارزیابی قرار گرفته‌اند، بنابراین دانشجویانی که اضطراب امتحان بالایی دارند، چه در زمان مطالعه و چه در زمان شرکت در آزمون مهارت‌های مطالعه و یادگیری خود را پایین‌تر از حد توان و دانش خود مورد استفاده قرار می‌دهند. این مساله معمولا تنها به امتحان محدود نمی‌شود، دانشجویانی که اضطراب امتحان بالایی دارند دوران تحصیلی خود را نیز بیشتر طول می‌دهند، نگرانی‌های اجتماعی بیشتری دارند و مشکلات روانی و رفتاری بیشتری را تجربه می‌کنند، پس می‌توان گفت که اضطراب امتحان به نوعی از اضطراب اجتماعی اشاره دارد که فرد را درباره توانایی‌هایش دچار تردید می‌کند و پیامد آن کاهش توان مقابله با موقعیت‌هایی مانند امتحان است.

جعفری به دو نوع اضطراب امتحان اشاره کرد و گفت: در نوع اول کمبود مهارت‌های فراشناختی سبب اضطراب می‌شود، دانشجویان در این حالت احساس شکست می‌کنند و نتیجه آن اضطراب امتحان می‌شود و نوع دوم افرادی را در برمی‌گیرد که افکار منفی، مرتبط با تکلیف را تجربه می‌کنند و غالبا جنبه منفی را نگاه می‌کنند، این افکار نامربوط تداخل‌های فرا شناختی را ایجاد می‌کند.

این روانشناس برای درمان اضطراب به  روش‌های باز خورد زیستی، آموزش تن آرامی، حساسیت زدایی منظم، مدیریت اضطراب، سرمشق گیری، آموزش شناختی، آموزش مهارهای مطالعه و توجه آگاهی اشاره کرد.

جعفری نقش خانواده و اجتماع را در مدیریت استرس دانشجویان بسیار مهم دانست و گفت: ریشه اضطراب در مسیر تحولی و رشد زندگی یک دانشجو شکل می‌گیرد؛ والدینی که در گذشته خود تجربه اضطراب و استرس را داشته‌اند، همین وضعیت را به فرزند خود معمولا انتقال می‌دهند. والدین مضطرب اغلب به کفایت خودشان شک و تردید دارند. آنها برای فرزندانشان الگوی ضعیفی محسوب می‌شوند، این والدین فرزندان خود را در مسیر تحولی رشد و تحصیلی،  آماده بروز انواع اختلال‌های اضطرابی می‌کنند؛ که در واقع می‌توان گفت اگر مسیر تحولی یک کودک در یک خانواده به درستی شکل نگرفته باشد و والدین مضطرب، نگران و کمالگرا باشند، بدون شک این کودک در مسیر تحصیلی خود و با وارد شدن به دانشگاه دچار اضطراب خواهد شد، چون والدین کمال‌گرا فرزندان خود را با انتظارات غیر واقع بینانه، معیارهای بلند پروازانه و ناکجادآبادی به دانشگاه می‌فرستند.

 وی خاطرنشان کرد: والدینی که سخت نگران سلامت و امنیت فرزندان خود هستند، ممکن است برای ارتباط فرزندانشان با همسالان یا فعالیت تحصیلی آنها چنان قواعد سفت و سختی تنظیم کنند که دست و پای فرزندانشان را برای ارتباط ببندند و همین سخت‌گیری خودش زمینه اضطراب دانشجو می‌شود. اگر از دانشجویان سوال کنید که چطور اضطرابشان را مدیریت می‌کنند، اغلب حمایت از افراد یا محیط را پاسخ خواهند داد. در واقع حمایت اجتماعی فواید بسیاری دارد.

جعفری تاکید کرد که رابطه بین حمایت اطرافیان و سلامت دانشجویان دانشکده‌ها در مطالعات بسیاری ثابت شده است، دانشجویانی که حمایت اجتماعی کمتری دریافت می‌کنند شاید سپری در مقابل اضطراب نداشته باشند. بنابراین دانشجویانی که از حمایت اجتماعی برخوردار هستند به مراتب وضعیت تحصیلی بهتری خواهند داشت و اضطراب کمتری را متحمل خواهند شد.

منبع: فارس

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
صنایع ۱.۳ برابر مشترکان خانگی برق مصرف کردند
خانواده شهدای ترور: سخنرانی رئیسی در سازمان ملل انعکاس حق‌طلبی بود
بهادری‌جهرمی: نتایج سوء عملکردهای فرهنگی دهه ۹۰ امروز نمایان شده است
فرمانده نیروی زمینی ارتش عمان با امیر حیدری دیدار کرد
رئیسی دقایقی پیش وارد فرودگاه مهرآباد تهران شد
اختصاص ۲ خط ویژه ترمینال خاوران برای دانشجویان واحد تهران شرق دانشگاه آزاد
بعد از خرید اینترنتی بلیط هواپیما چه باید کرد
علامی: چطور ممکن است وزیر بهداشت تعداد پزشکان کشور را نداند؟ / جهانگیری: افزایش ظرفیت پزشکی راهی ناگزیر است
غضروف چیست و عوامل موثر بر سلامت غضروف
تعداد اعضای هیأت عالی نظارت مجمع تشخیص افزایش یافت
عصبانیت جواد خیابانی در پخش زنده شبکه۳! +فیلم
مراسم خاکسپاری آرش میراحمدی با حضور جمعی از بازیگران +فیلم
کار دانشجویی دورکاری (پاره وقت - آنلاین - بدون سابقه کار)
در ایران وقوع ۳۲ نوع بلای طبیعی ثبت شده است/ تعداد دشت‌های ممنوعه و بحرانی در کشور به ۴۱۰ دشت رسید
نگاهی به اهداف عملیات اخیر باکو و ارتباط آن با ایران
قلیچ: حالم از مدل بازی پرسپولیس به هم خورد
اعلام نتایج اولیه کدرشته های خاص کاردانی و کارشناسی علمی کاربردی
خرید کارتن میوه ۳ لایه و پنج لایه صادراتی با کمترین قیمت
بومی سازی فن و هواکش صنعتی بزرگ در صنایع کارخانجات ایران
ممنوعیت پرواز از ایران به آذربایجان و ارمنستان لغو شد
این لینک را اصلا باز نکنید
اختصاص ۲ خط ویژه ترمینال خاوران برای دانشجویان واحد تهران شرق دانشگاه آزاد
اعلام نتایج اولیه کدرشته های خاص کاردانی و کارشناسی علمی کاربردی
زمان مرحله دوم آزمون ملی دانش آموختگان دندانپزشکی اعلام شد
شورای مشورتی دبیران شوراهای صنفی دانشجویان علوم پزشکی تشکیل شد
اعلام فراخوان جذب ۴۰۰۰ نخبه در دستگاه‌های اجرایی
پذیرش ۱۳۰۰ دستیار تخصصی پزشکی در تکمیل ظرفیت با اجرای بومی گزینی
طرح مجلس برای تغییر در کنکور در سال ۱۴۰۳ اجرایی نمی‌شود
برنامه های آغاز سال تحصیلی به دانشگاه ها ابلاغ شد
اسامی پذیرفته‌شدگان آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش اعلام شد
فراخوان جذب نخبگان در دستگاه‌های اجرایی به‌زودی اعلام می‌شود
اطلاعیه رسمی دانشگاه تهران درباره حواشی جلسه دفاع یک محکوم امنیتی
معاون وزیر علوم خبر داد: تعدیل بیش از هزار واحد دانشگاهی تا ۳ سال آینده
انتصاب حجت الاسلام تقوی به عنوان رئیس جدید دفاتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری استان قم
محکوم امنیتی با لباس تروریست‌های پژاک در دانشگاه تهران چه می‌کند؟
پردیس‌های دانشگاهی مختص بانوان گسترش می‌یابد
تعیین ظرفیت ۱۳۳۰ نفری جهت تکمیل ظرفیت صندلی‌های خالی دستیاری پزشکی
زمان برگزاری آزمون استخدامی وزارت بهداشت اعلام شد
شرح وظایف وزارت علوم در متن جدید لایحه عفاف و حجاب
زمان انتخاب رشته مرحله تکمیل ظرفیت آزمون دستیاری اعلام شد
زمان بازگشایی خوابگاه‌های دانشجویان علوم‌پزشکی تهران اعلام شد
واکنش وزارت علوم به حواشی جلسه دفاع یک دانشجو در دانشگاه تهران
نظرسنجی
عملکرد مسئولین از نظر خدماتی، امنیتی، حمل و نقل و ... را در اربعین حسینی امسال چگونه ارزیابی می‌کنید؟



مشاهده نتایج
go to top