تاریخ انتشار: شنبه 1403/10/22 - 21:11
کد خبر: 527353

در خصوص طرح تشکیل معاونت اقتصادی در آموزش و پرورش؛

خصوصی‌سازی پنهان و وابستگی نهادها

 خصوصی‌سازی پنهان و وابستگی نهادها

در روزگاری که چالش‌های بودجه‌ای در عرصه آموزش و پرورش به موضوع فراگیری تبدیل شده است و جامعه فرهنگیان، به وضوح این چالش ها را لمس می‌نمایند، طرح تشکیل معاونت اقتصادی در آموزش و پرورش مباحثات عمیقی را میان صاحب‌نظران برانگیخته است.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران» یکتا رهبر*/// در روزگاری که چالش‌های بودجه‌ای در عرصه آموزش و پرورش به موضوع فراگیری تبدیل شده است و جامعه فرهنگیان، به وضوح این چالش ها را لمس می‌نمایند، طرح تشکیل معاونت اقتصادی در آموزش و پرورش مباحثات عمیقی را میان صاحب‌نظران برانگیخته است. این طرح، همانند دیگر پیشنهادات اصلاحی، از موافقان و مخالفانی برخوردار است که هر یک با دغدغه‌های خاص خود به این میدان قدم گذاشته‌اند. موافقان این طرح، بر این باورند که تشکیل این معاونت می‌تواند گره ای از مشکلات دیرینه مالی این نهاد بگشاید. آنان به کمبود شدید منابع غیرپرسنلی در این ساختار اشاره می‌کنند؛ جایی که سهم عظیم بودجه صرف حقوق و دستمزد می‌شود و کمتر چیزی برای ارتقای کیفیت آموزشی باقی می‌ماند. از دید این گروه، تنوع‌بخشی به روش‌های تأمین مالی از طریق ایجاد معاونت اقتصادی و با راهکارهایی مانند بهره‌گیری از املاک مازاد می‌تواند راهی برای رهایی از این وضعیت باشد.

موافقان همچنین بر این باورند که این معاونت، با مدیریت مستقل و تخصصی خود، می‌تواند از اتلاف منابع جلوگیری کرده و در جهت افزایش بهره‌وری گام بردارد. آنان استدلال می‌کنند که وقتی دولت توان افزایش سهم آموزش و پرورش از بودجه عمومی را ندارد، باید به شیوه‌های ابتکاری و انعطاف‌پذیر متوسل شد و بتوان از طریق راه های دیگر، این کمبود را جبران کرد. اما از دید مخالفان این طرح، این پیشنهاد مغایر با اصول “خزانه واحد دولت” است و می‌تواند باعث چندپاره شدن دولت و کاهش انسجام سیاست‌های ملی شود.

این گروه هشدار می‌دهند که تنوع‌بخشی به درآمدها، نه‌تنها راه‌حلی برای کمبود بودجه نیست، بلکه ممکن است دستاویزی برای کاهش سهم آموزش و پرورش از منابع عمومی گردد.مخالفان همچنین بر این نکته تأکید دارند که فروش یا تغییر کاربری املاک و منابع آموزشی، حتی به نیت بهبود شرایط، می‌تواند منجر به ایجاد زمینه هایی برای بنگاه داری در آموزش و پرورش برای برخی افراد ذی‌نفع شود. از نظر آنان، چنین اقداماتی زمینه‌ساز خصوصی‌سازی پنهان و وابستگی نهادهای عمومی به منابع غیرپایدار است.

لذا باید مطالبه افزایش بودجه آموزش و پرورش از دولت، به یک مطالبه جدی و جمعی تبدیل شود تا دولت با راهکارهای پایدارتر و بنیادی تر نظیر اصلاح نظام مالیاتی و مدیریت نرخ ارز، مسئله کمبود بودجه در نهاد های مختلف به خصوص آموزش و پرورش را از ریشه و اساس حل کند. و ارائه طرح هایی که موجب زمینه سازی جدایی بودجه این نهاد از دولت می‌شود ممکن است با گذر زمان به شانه خالی کردن دولت در این زمینه بیانجامد.

همچنین لازم است در اتخاذ این نوع تصمیمات، این موضوع نیز ذکر شود که تمام دارایی هایی که متعلق به آموزش و پرورش هستند، باید صرف کارهای آموزشی و تربیتی شوند و کاربری این دارایی ها نباید غیرآموزشی شود. به علاوه اینکه درآمد حاصل از این راهکارها باید صرفاً در حوزه آموزش و پرورش مورد استفاده قرار گیرد و از این بخش خارج نشود.باید در این موضوع تامل کنیم که طرح معاونت اقتصادی، موجب گره گشایی از مشکلات خواهند بود یا باعث افزایش چالش های متعدد سابق خواهد شد. و در نهایت تدابیری اندیشید که چالش‌های اقتصادی آموزش و پرورش را به گونه‌ای حل کند که مسیر شکوفایی و تعالی آینده‌سازان این مرز و بوم هموار گردد.

*معاونت سیاست ورزی بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان الزهرا سمنان

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
قدس شریف بیش از همیشه تاریخ در آستانه آزادی و پیروزی است
۴ نفر از عاملان درگیری با ماموران منابع طبیعی در نور دستگیر شدند
۲ هزار و ۴۸۹ نفر به مراکز سیار انتقال خون خراسان جنوبی مراجعه کردند
نحوه تعیین نام هوشمند و پلمب دفاتر تجاری اعلام شد
بازداشت مهندس ایرانی در آمریکا تمدید شد + جزئیات
مسعود پزشکیان پروفسور شد
سربازان وام اشتغالزایی می‌گیرند/ کدام مشاغل مشمول این وام می‌شوند؟
توزیع اسلحه در خوزستان با کمک خارجی‌ها/ کشف و انهدام شبکه قاچاق سلاح جنگی
«نمایشنامه‌خوانی مولوی» در باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران برگزار می‌شود
«جشنواره‌ ثور» باعث ایجاد پیوند بین فعالان بازارهای مالی و فیلمسازان می‌شود!
دانشگاه تهران به مؤسسه بین‌المللی «سِرن» پیوست
بیانیه سپاه پاسداران در پی توافق آتش‌بس در غزه
منبع عبری: حماس بعد از آتش‌بس هم با قدرت در غزه می‌ماند
برجسته‌ترین بندهای توافق آتش‌بس غزه/ آمار هولناک ویرانی‌ها
روبیو: برای حل بحران اوکراین آمریکا هم باید امتیاز بدهد
ابربدهکاران بانکی چقدر بدهکارند؟
جنگ غزه تمام شد
کفن و آگهی ترحیم؟/ لطفاً «معمولی» باشید، این «ابتکار» نیست‌ها!
آیا مذاکره با آمریکا امکان‌پذیر است؟
چرا حماس پیروز شد
روابط ایران و تاجیکستان
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top