تاریخ انتشار: یکشنبه 1404/02/21 - 01:18
کد خبر: 535504

اینجا ابواء است؛ مزار آمنه(س)، مادر اشرف مخلوقات

اینجا ابواء است؛ مزار آمنه(س)، مادر اشرف مخلوقات

ابواء؛ نامی غریب است، مزار غریبی را هم در آغوش گرفته، اما بی‌شک از آن بیابان خلوت و بی‌زائر در جنوب مدینه، نوری تا هفت آسمان بالا می‌رود که فرشتگان بر آن رشک می‌برند؛ نوری که از مزاری ساده و غریب به آسمان می‌رود؛ نوری از وجود آمنه(س)؛ مادر پیامبر(ص).

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ به‌جز مسجدالنبی(ص) و مسجدالحرام، زیارتگاه‌های بسیار زیادی در شهرهای بهشتی مدینه و مکه و اراضی اطراف آنها وجود دارد که زائر می‌تواند با عزیمت به‌سوی آنها، هم از طریق زیارت خود را به قرب پروردگار برساند و هم تاریخ پُراتفاق و پرالتهاب صدر اسلام را در ذهن مرور کند.

در سرزمین وحی؛ در استان‌های مکه و مدینه زیارتگاه‌هایی است که هر یک مزار بزرگ یا بزرگانی است که یا به‌نوعی ارتباط نسبی و سببی با حضرت ختمی‌مرتبت پیامبر مکرّم(ص) داشتند و سهیم در سختی‌های رسالتش بودند، یا از صحابه و یاران او به‌شمار می‌رفتند و شیفته و حامی  پیامبر(ص) و اهل‌بیتش(ع)، زیارت هر یک از آنها یعنی سیر در تاریخ پرفرازونشیب و درعین‌حال باشکوه صدر اسلام؛ یعنی شروع راهی که به پیامبر(ص)؛ به اشرف مخلوقات زمین و آسمان ختم می‌شود؛ به پیامبر خاتم... .

مادری به‌وسعت آسمان در ابواء آرمیده است

در مسیر این زیارتگاه‌ها سفری کوتاه به «ابواء» خواهیم داشت؛ به سرزمینی که مادر عزیز و گرامی پیامبر(ص) در آن آرمیده است. اَبواء نام کوه و قریه‌ای بزرگ و اکنون شهری کوچک است که در جنوب مدینه و در 45کیلومتری راه مدینه به مکه است که آمنه دختر وهب؛ مادر گرامی رسول خدا(ص) و همسر عبدالله‌بن عبدالمطلب و چند نفر از بزرگان و سادات در این محل مدفون شده‌اند.

 

در تاریخ اسلام آمده است که وفات آمنه(س)؛ مادر پیامبر(ص) در این منطقه رخ داد.

بنا بر روایات، زمانی که پیامبر(ص) کودکی خردسال بود مادر گرامی آن حضرت از عبدالمطلب اجازه گرفت ایشان را نزد اقوام خود از قبیله بنی‌نجار که در مدینه ساکن بودند ببرد تا آنها نیز او را ببینند، سپس آن بانوی بزرگوار همراه ام‌ّایمن و پیامبر(ص) راهی مدینه شدند و در منزل همسرشان عبدالله در مدینه ـ که قبلاً وفات یافته و در همان محل دفن شده بود ـ سکونت گزیدند. حضرت آمنه پس از اقامت یک‌ماهه خود در مدینه و دیدار با خویشان و بستگان عازم مکه شد و چون به ابواء رسید، به‌سختی مریض شد و در 30سالگی فوت کرد و پیکر پاک آن بانوی گرانقدر در همان مکان به خاک سپرده شد.

پس از آن "ام‌ّایمن" پیامبر را که کودکی شش‌ساله بود، به مکه نزد جدش عبدالمطلب بازگرداند. بعدها برخی مسلمانان بر مرقد حضرت آمنه بارگاهی کوچک ساختند که تا سال‌ها باقی بود و به زیارت آن می‌رفتند.

اکنون اما در ابواء آثاری مخروبه از بنایی کوچک و کهن است که مردم آن‌جا معتقدند آثار به‌جای‌مانده از مقبره حضرت آمنه است.

در این روزگار شیعیان ایران، عراق، بحرین، هند و پاکستان و صوفیان شمال آفریقا هنوز به زیارت آن مزار مطهر می‌روند، گرچه وهابیان مانع ورود به اطراف قبر و زیارت آن می‌شوند.

حضرت پیامبر عظیم‌الشأن(ص) در سال‌های پس از هجرت از این منطقه عبور کردند و بر مدفن مادرشان حضور یافتند، از جمله در سال ششم‌ق، در عمره حدیبیه و به‌نقلی در سال هشتم‌ق. در فتح مکه از منطقه ابواء عبور و قبر مادرشان را زیارت کردند.

گفتنی است؛ حضرت امام موسی‌بن جعفر(ع) در هفتم صفر سال 128ق. در ابواء ولادت یافت.

این نکته هم قابل ذکر است که برخی محل دفن حضرت آمنه(س) را قبرستان ابوطالب ذکر کرده‌اند که صحیح به‌نظر نمی‌رسد و ظاهراً ایشان باید در همان‌جا که وفات یافته بودند، مدفون شده باشند.

افراد دیگری نیز در ابواء مدفون هستند؛ افرادی مثل عبدالرحمن فرزند گرامی حضرت امام حسن مجتبی(ع)؛ ایشان به‌همراه حضرت امام حسین(ع) به حج مشرف شده بودند که در حال احرام وفات یافته در این مکان به خاک سپرده شدند. موسی‌بن نظیر یکی از تابعین بزرگ و متوفی به‌سال 97هـ.ق. محمدصالح مازندرانی، شارح اصول کافی متوفی به‌سال 1116 هـ.ق. و حاج سید میرزا حسن شهید فرزند سید اسماعیل علوی؛ شاگرد برجسته شیخ مرتضی انصاری که در راه بازگشت از حج در سال 1332 به شهادت رسید، از دیگر بزرگانی هستند که در ابواء به خاک سپرده شده‌اند.

نزول آیه تیمم

در یکی از مسافرت‌های پیامبر(ص)، آیاتی از قرآن، از جمله آیه تیمم در ابواء نازل شد.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
جو بایدن به سرطان مبتلا شد
همکاری دانشگاه‌های امیرکبیر و یثرب عراق در حوزه هوافضا
دیدار وزیر خارجه عراق با عراقچی
هشدار مجلس خبرگان رهبری به ترامپ
انتقاد دانشجویان از تقلیل جایگاه سازمان هوش مصنوعی
پزشکیان: یارانه سه دهک بالا حذف و به دهک‌های پایین داده شود
محدودیت غربالگری جنین باعث افزایش اختلالات ژنتیکی شده است؟
نقش رژیم غذایی در کاهش علائم اندومتریوز
رندترین زمان‌ها برای مهم‌ترین اتفاقات
واژگونی اتوبوس در آزادراه تهران - کرج با ۸ مصدوم و یک جان‌باخته
طراحی فرآیند آموزش هوش مصنوعی به ۲ میلیون دانش‌آموز و ۱۰۰ هزار معلم
افزایش تعداد فوتی های حادثه اتوبان تهران - کرج به ۲ نفر
پیگیری‌های شهید رئیسی برای پرونده حاج قاسم سلیمانی
حریق در خوابگاه دخترانه دانشگاه آزاد قزوین+تصاویر
دیدار پزشکیان با خانواده شهیدان آل هاشم و موسوی
تماس با پوتین بسیار خوب بود
تذکر ناظر مجلس در ستاد ملی جمعیت به بانک آینده
اسرائیل باید حملاتش به غزه را متوقف کند
برای همکاری با اوکراین آماده‌ایم
دانشگاهیان مسلمان برای حل مشکلات همفکری کنند
برای رشد کشور از کسی اجازه نمی‌گیریم
نظرسنجی
عملکرد دولت پزشکیان در سال 1403 را چگونه ارزیابی می‌کنید؟



مشاهده نتایج
go to top