به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ یادداشت از مسعود براتی/// در حافظه مردم ایران «کنسرسیوم» یک مفهوم استعماری است و در برابر «ملی شدن» قرار میگیرد. این روزها خبر ارایه پیشنهاد آمریکا به ایران برای تشکیل یک کنسرسیوم هستهای زیاد مطرح است. ابعاد دقیق این پیشنهاد مشخص نیست و صرفا گمانهزنیهایی درباره آن مطرح است. ارزیابی دقیق این پیشنهاد الان میسر نیست، اما قابل پیشبینی است که زیادهخواهیهای آمریکا را نمایندگی کند.
کنسرسیوم که به معنای «شراکت» است، ورای معنای ظاهری خود در «حافظه تاریخی» مردم ایران دارای معنای تلخ و بدی است. دلیل آن هم روشن است. در تاریخ معاصر ایران، کنسرسیوم به قراردادی استعماری اطلاق میشود که بعد از کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ آمریکا در ایران و سرنگونی دولت مصدق، امضا شد. کنسرسیوم در واقع میوه اقتصادی کودتای آمریکا علیه نهضت ملی شدن صنعت نفت بود. در حافظه مردم ایران «کنسرسیوم» یک مفهوم استعماری است و در برابر «ملی شدن» قرار گرفته است.
به نظر میرسد الان هم آنچیزی که به عنوان پیشنهاد از سوی آمریکا در قالب کنسرسیوم غنیسازی مطرح است، ورای جزییاتش برای از بین بردن «برنامه غنیسازی ملی» است و از همان جنس کنسرسیوم نفتی است که برای از بین بردن «ملی شدن» صنعت نفت ایجاد شد.