تاریخ انتشار: جمعه 1404/04/13 - 09:09
کد خبر: 538617

جنگ با ایران و پارادوکس محبوبیت بنیامین نتانیاهو

 جنگ با ایران و پارادوکس محبوبیت بنیامین نتانیاهو

حتی جنگ ۱۲ روزه با ایران هم نتوانست بحران کسری مشروعیت بنیامین نتانیاهو را جبران کند و او را به یک رهبر پیروز در برابر افکار عمومی مبدل سازد.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ جنگ 12 روزه میان اسرائیل و ایران در ژوئن 2025، با وجود ایجاد یک جهش نسبی در محبوبیت شخصی بنیامین نتانیاهو و حزب لیکود، نتوانست از وضعیت بغرنج پس از 7 اکتبر 2023 عبور کند و جایگاه پیشین را احیا کند. نظرسنجی‌های پس از جنگ نشان می‌دهند که اگرچه لیکود جایگاه خود را به عنوان بزرگترین حزب این رژیم عجالتاً بازپس گرفته، اما ائتلاف تحت رهبری نتانیاهو همچنان از کسب اکثریت 61 کرسی لازم برای تشکیل کابینه بازمانده است.

از سوی دیگر این افزایش محبوبیت، عمدتاً از طریق «رأی‌خواری داخلی» در اردوگاه راست‌گرایان افراطی و به قیمت تضعیف احزاب متحد نتانیاهو به دست آمده است. در نتیجه، جنگ 12 روزه با ایران بیش از آنکه یک راه‌حل سیاسی برای نتانیاهو باشد، صرفاً به بازآرایی نیروها در درون جناح راست منجر شده و چشم‌انداز سیاسی اسرائیل را همچنان در وضعیت عدم قطعیت نگه داشته است.

 وضعیت سیاسی پیش از جنگ 12 روزه

قبل از آغاز درگیری نظامی با ایران، چشم‌انداز سیاسی برای بنیامین نتانیاهو و ائتلاف حاکم به شدت نامطلوب بود. داده‌های نظرسنجی‌های معتبر و جریان اصلی، تصویری از یک حزب لیکود در حال فرسایش را ترسیم می‌کردند:

  • حزب لیکود: در نظرسنجی‌ها، لیکود به طور مداوم بین 21 تا 23 کرسی کسب می‌کرد که نشان‌دهنده ریزش قابل توجهی از پایگاه رأی این حزب بود. نیروهای اپوزیسیون در همه نظرسنجی‌های معتبر پیروز انتخابات احتمالی بودند.
  • ظهور رقیب جدید: ثبت رسمی حزب جدید نفتالی بنت در 8 ژوئن 2025 و ورود آن به رقابت‌ها، دینامیک جدیدی را به وجود آورد. نظرسنجی شبکه 13 در 11 ژوئن، تنها دو روز قبل از جنگ، حزب بنت را با 27 کرسی به عنوان حزب پیشتاز و لیکود را با 24 کرسی در جایگاه دوم نشان می‌داد.
  • ائتلاف شکست خورده: مجموع کرسی‌های بالقوه ائتلاف نتانیاهو (شامل لیکود، شاس، یهودیت متحد توراه، قدرت یهودی و صهیونیسم مذهبی) در بهترین حالت به حدود 50 کرسی می‌رسید که 11 کرسی کمتر از حد نصاب 61 برای تشکیل کابینه بود.

در این مقطع، به نظر می‌رسید که نتانیاهو نه تنها با اپوزیسیون قدرتمند، بلکه با یک چالش جدی از درون اردوگاه راست به رهبری نفتالی بنت روبرو است.

تأثیرات اولیه جنگ: افزایش کرسی‌های لیکود و بازگشت به صدر

جنگ 12 روزه به عنوان یک کاتالیزور برای ایجاد «اثر گرد آمدن دور پرچم» (Rally 'round the flag effect) عمل کرد. در شرایط بحران امنیتی، رأی‌دهندگان تمایل دارند به سمت رهبر مستقر و باتجربه گرایش پیدا کنند. این پدیده به وضوح در نظرسنجی‌های پس از جنگ منعکس شد:

   نظرسنجی شبکه 13 (18 ژوئن): لیکود 27 کرسی

   نظرسنجی روزنامه معاریو (20 ژوئن): لیکود 26 کرسی

   نظرسنجی سایت والا (24-25 ژوئن): لیکود 26 کرسی

   نظرسنجی شبکه کان 11 (25 ژوئن):

       سناریو با حضور بنت: لیکود 28 کرسی (بنت 24 کرسی)

       سناریو بدون حضور بنت: لیکود 31 کرسی

   نظرسنجی شبکه 12 (1 ژوئیه): لیکود 26 کرسی (بنت 24 کرسی)

این نتایج به طور میانگین نشان‌دهنده افزایشی معادل 4 تا 5 کرسی برای لیکود نسبت به دوران قبل از جنگ است. مهم‌تر آنکه، نتانیاهو توانست گوی سبقت را از رقیب اصلی خود، نفتالی بنت، برباید و لیکود را مجدداً به عنوان بزرگترین حزب اسرائیل تثبیت کند.

 تثبیت شکست نتانیاهو در سطح ائتلافی

با وجود موفقیت شخصی نتانیاهو و حزب لیکود، تصویر کلی در سطح ائتلافی تغییر چندانی نکرده است. داده‌های نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که ائتلاف راست‌گرایان تحت رهبری او همچنان در کسب اکثریت ناکام است. ائتلاف حاکم کنونی به رهبری نتانیاهو در 5 نظرسنجی که در حین یا پس از جنگ برگزار شده این نتایج را به دست آورده است:

       شبکه 13: 50 کرسی

       معاریو: 49 کرسی

       سایت والا: 48 کرسی

       کان 11 (با بنت): 51 کرسی

       شبکه 12: 49 کرسی

این اعداد نشان می‌دهند که بلوک حامی نتانیاهو همچنان در بازه 48 تا 51 کرسی گرفتار است و فاصله‌ای معنادار تا اکثریت 61 کرسی دارد. این وضعیت نشان می‌دهد بخش عمده افزایش 4 تا 5 کرسی حزب لیکود از احزاب متحد او ناشی شده و لیکود اصطلاحاً با رأی‌خواری از شریک[1] موفق به ارتقای نسبی جایگاه خود شده است. حزب راست افراطی قدرت یهودی به رهبری ایتامار بن گویر تا پیش از جنگ 12 روزه حدود 9 کرسی را در نظرسنجی‌های معتبر کسب می‌کرد، ولی پس از جنگ این میزان به 6 کرسی کاهش یافته است.

در حقیقت بخش اعظم رشد حزب لیکود به دلیل کاهش رأی این حزب است و به همین جهت است که شمار کرسی‌های مجموع احزاب عضو ائتلاف کنونی نسبت به پیش از جنگ با ایران هیچ تفاوتی نکرده است. در واقع نظرسنجی‌ها نشان می‎دهد، جنگ اخیر باعث جابه‌جایی یک کرسی از حزب جدید بنت به لیکود شده است و دیگر تحولات  محدود به خود احزاب عضو ائتلاف بی بی است.

 همچنین دیگر حزب راست افراطی، یعنی صهیونیسم مذهبی به رهبری بتصلائل اسموتریچ، نیز همچون قبل از جنگ همچنان زیر حدنصاب 3.25 درصدی قرار دارد و در هیچ یک نظرسنجی‌ها نتوانسته وارد کنست شود.

این داده‌ها به وضوح نشان می‌دهد که جنگ 12 روزه با ایران هنوز نتوانسته بن‌بست 7 اکتبر 2023 را بشکند و نتانیاهو بیش از آنکه از این بحران را شکست دهد، جناح راست افراطی (متحد خود) را شکست داده است.

به این ترتیب می‌توان گفت جنگ ژوئن 2025 با ایران، اگرچه ممکن است برای نتانیاهو موفقیت تلقی شود، اما نتوانسته کسری مشروعیت او را از میان ببرد و تغییرات به وجود آمده اصلا برای وی مناسب و راضی کننده نیست. همچنین در مقابل، بلوک مخالفان نتانیاهو، حتی پس از تلاش بی بی برای ضربه زدن به ایران در جنگ اخیر نیز در همه نظرسنجی‌ها پیروز است و تغییر مهمی در جایگاه آنها ایجاد نشده است. در نهایت، جنگ با ایران تنها مهره‌های بازی را در صفحه شطرنج جناح راست جابجا کرد، اما ساختار اصلی بازی و نتیجه نهایی آن را، که همانا بن‌بست سیاسی است، تغییر نداد.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
سلاح دختران و شیرزنان این سرزمین، در مقابل دشمن حجاب است
اگر بیدار باشیم، بی‌شماریم
نامه ۱۰ هزار استاد درباره فرصت‌سازی از تهدیدات و تقویت راهبرد مقاومت
تلاش برای تحمیل تسلیم به کشور با سنگر گرفتن پشت اجازه رهبری
فیلم| کینه نفوذی‌ها از صدای مقاومت
آغاز ثبت نام پیاده روی اربعین حسینی از پایان هفته جاری
نرخ بلیت اتوبوس تهران به مرزهای اربعین اعلام شد
مهمترین اپلیکیشن پرداخت اسرائیل از دسترس خارج شد
دستور پزشکیان برای تشکیل کارگروه تخصصی مقابله با پدیده گرد و غبار
بازدید سفرای ۲۸ کشور از ساختمان شیشه ای صداوسیما +عکس
واکنش سلیمی‌نمین به نامه ۱۸۰ استاد دانشگاه درباره مذاکرات
یک رستوران در اسپانیا خطاب به مشتریان اسرائیلی: به قاتلان سرویس نمی‌دهیم
اسکان ۳۸۶ خانوار آسیب‌دیده از جنگ‌ تحمیلی در هتل‌های پایتخت
رئیس‌ جمهور آلمان: ترامپ در تشدید تنش هسته‌ای با ایران مقصر است
احتمال خروج دو وزیر از کابینه نتانیاهو
تیراندازی در بزرگترین نیروگاه هسته‌ای اروپا
تلاش‌های شبانه و لحظه آخری نتانیاهو برای حفظ کابینه
دروازه‌بان استقلال به ملوان پیوست
فیل‌ها با حرکات خود، خواسته‌هایشان را بیان می‌کنند
اشتباهی کودکان تشنه غزه را کشتیم!
رهبر معنوی دروزی‌های سوریه: سکوت نمی‌کنیم
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر و شکست سنگین از ایران، چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟





مشاهده نتایج
go to top