تاریخ : 1393,یکشنبه 19 بهمن12:53
کد خبر : 157310 - سرویس خبری : آخرین اخبار صفحه اول

متوقف شدن یکی از طرح‌های کلان کشور

خبرنامه دانشجویان ایران: عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به آخرین وضعیت دستگاه شتاب دهنده خطی پزشکی گفت: در حال حاضر پیشرفت این طرح که یکی از پنجاه طرح موفق کلان ملی فناوری به شمار می‌رود، متوقف شده است.

اسدالله اسلامی محقق ایرانی در گفت‌وگو با فارس با بیان اینکه طرح دستگاه شتاب دهنده خطی پزشکی یکی از پنجاه طرح موفق کلان ملی فناوری در کشور است، گفت: این طرح در حال حاضر در مرحله نیمه صنعتی است و برای ادامه کار نیاز به حمایت دارد.

وی با بیان اینکه ایران در زمینه تشخیص انواع بیماری‌های سرطان توانسته در حد کشورهای پیشرفته جهان رشد و توسعه داشته باشد، اظهار داشت: ما باید در زمینه درمان بیماری‌های سرطان پیشرفت داشته باشیم، عدم وجود تعادل در بحث کمیت و کیفیت درمان سرطان به معضلی تبدیل شده است که کشور ما را از استانداردهای جهانی در این زمینه دور نگهداشته است.

این محقق ایرانی، کمبود سیستم‌های پرتو درمانی در کشور و تحریم‌های بسیار جدی دستگاه شتابدهنده خطی، را سبب ایجاد انگیزه برای ساخت این دستگاه برشمرد و گفت: پس از تهیه مقدمات و تنظیم طرح توجیهی اقتصادی، مکاتبات با پنج شرکت بین المللی فعال در این زمینه برای انتقال تکنولوژی به ایران را آغاز کردیم که در شهریور 1389 پروتکل همکاری و روند پایه ریزی صنعت رادیوتراپی کشور با محوریت شتابدهنده‌های خطی بین دو دولت ایران و لهستان امضا شد.

وی افزود: پس از این انعقاد تفاهم‌نامه، برای اولین بار طرح ساخت و انتقال تکنولوژی دستگاه شتاب دهنده خطی پزشکی برای درمان بیماران سرطانی در محل پارک زیست فناوری خلیج فارس در جزیره قشم آغاز و با حضور مسئولان رونمایی شد.

اسلامی ادامه داد: این طرح علاوه بر مزیت‌های کاهش خروج ارز از کشور، افزایش سطح اشتغال متخصصان، بخش‌های رادیوتراپی، درمان بیشتر بیماران سرطانی را به همراه دارد.

وی افزود: فراهم آمدن فرصت اشتغال در سطوح پرتو درمانی، فیزیک پرتو درمانی، دوز سنجی و کارشناسی پرتودرمانی از دستاوردهای دیگر این طرح است به طوریکه بی شک تنها راه جلوگیری از مهاجرت افراد فارغ التحصیل و ایجاد اشتغال با سطح تخصصی پیشرفته است و تاکنون بیش از 35 نفر بطور مستقیم و غیر مستقیم با تخصص‌های حداقل از کارشناسی به بالا مشغول به کار شده‌اند که شامل PhD فیزیک و سایر تخصص‌ها می‌شود.

اسلامی گفت: بر اساس این طرح کسب توانمندی‌های بالقوه و بالفعل ساخت و عرضه محصولات، سبب ارائه خدمات فنی مهندسی ارزنده‌ای با محوریت پرتو درمانی و همچنین کاربرد صنعتی در زمینه‌های ساخت و تولید شتاب دهنده‌های خطی در 4 سطح انرژی محصول Coline 10، ساخت و تولید شتاب دهنده‌های خطی در 1 سطح انرژی محصول Coline 4‌، تخت‌های رادیوتراپی، سیستم‌های کنترل دما(خنک کن – برودتی آب)، سیستم‌های اتوماسیون، نرم افزارهای مربوطه، ترانسفورماتورها، مدولاتور، میکروویو در کشور فراهم شده است.

وی اضافه کرد: همچنین کسب توانمندی در بخش اعظمی از قطعات و وسایل جانبی دستگاه، اجرایی شدن مونتاژ، ساخت و تولید سیستم‌های درمان داخل حفره‌ای (Brachy Thrapy)
امکان ساخت و تامین وسایل مصرفی بخش‌های رادیو تراپی مثل Fixation , Molding، قابلیت ساخت و توسعه کاربردهای اشعه ایکس در صنعت و کاربردهای غیر پزشکی و ارائه خدمات طراحی، ساخت و راه اندازی مراکز درمان سرطان نیز فراهم شده است.

همچنین اسلامی با اشاره به مشکلات و موانع موجود برای اجرائی شدن این طرح، گفت: وجود موانعی مانند فرهنگ غلط برتری اجناس خارجی به محصولات داخلی و تمایل به خرید و واردات در بین بدنه کارشناسی دستگاه‌های اجرائی کشور و عدم حمایت از تجاری سازی محصولات دانش بنیان از سوی مراکز دولتی ذیربط و عدم ورود و معرفی شرکت‌های دانش بنیان به بنگاه‌ها و خیریه‌های مردم نهاد از سوی دیگر موجبات رونق بیش از پیش ورود محصولات کمپانی‌های از رده خارج و تکنولوژی دهه‌های گذشته کشور‌های تحریم کننده ما شده است.

اسلامی گفت: امیدواریم با اجرای طرح توسعه سلامت و تحقق آرمان و اهداف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هرچه سریع‌تر تجهیز و احداث مراکز درمان سرطان در استان‌ها و شهرهای نیازمند عملیاتی شود.