تاریخ : 1401,سه شنبه 04 بهمن17:19
کد خبر : 458995 - سرویس خبری : اقتصادی

حسین نمازی رییس شاخه اقتصادی فرهنگستان علوم؛

کسانی که توصیه به افزایش نرخ ارز دارند یا فاقد درک هستند یا صاحب منافع

نمازی: کسانی که سیاست افزایش نرخ ارز را توصیه می‌کنند یا فاقد درک هستند یا صاحب منافع، استفاده از تجربه سی ساله ضروری است.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ دکتر حسین نمازی رییس شاخه اقتصادی فرهنگستان علوم و وزیر اسبق دارایی در سخنرانی خود در فرهنگستان علوم با اشاره به نرخ ارز اظهار داشت: استفاده از تجربه های تاریخی در بودجه ریزی خیلی حائر اهمیت است. باید دید دانش اقتصاد به چه اندازه به دانش های تجربی نزدیک است. یک نظریه مطرح است که نظریات اقتصادی قابل تجربه است و با مشاهدات عملی نشان داده می شود که نظریات اقتصادی با واقعیت چقدر انطباق دارد.

وی افزود: برای مثال تجربه نشان می دهد تاثیر افزایش مالیات بر درآمد یا سود بانکی بر سرمایه گذاری چه خواهد بود. فرض کنید داروسازان و پزشکان بگویند یک ماده خاص بر یک بیماری تاثیر خواهد داشت اما اگر دیدیم از 100 موردی که از آن ماده استفاده می کنند 80 نفرشان فوت کردند و مابقی هم خوب نشدند، حتی اگر تمام پزشکان بگویند از لحاظ تئوری این ماده اثر مثبت دارد، به آنها گفته می شود بیخود کردید. درباره اقتصاد هم می بینید طی 30 سال تجربه، می توان فهمید افزایش نرخ ارز نمی تواند کسری مالی دولت را برطرف کند.

نمازی با اشاره به اینکه سیاست افزایش نرخ ارز نمی‌تواند کسری مالی دولت را برطرف کند گفت: من سال ها پیش گفتم شما فکر می کنید این سیاست درست است و کسری مالی دولت را رفع می کند. هفتاد درصد متقاضی ارز خود دولت است بنابراین افزایش نرخ ارز، کسری را بیشتر می کند. وقتی ما از این تجارب استفاده نکنیم و باز نرخ ارز را افزایش می دهیم باید بدانیم کسانی که این سیاست را پیشنهاد می کنند یا فاقد درک هستند یا به خاطر اهداف و منافعی که دارند با ذینفعان زد و بند می کنند. اگر ما سعی کنیم از تجربیات عملی و مشاهدات عینی خود در این سی سال استفاده کنیم، بسیاری از مسائل این روزها را نخواهیم داشت.