تاریخ : 1401,چهارشنبه 19 بهمن15:08
کد خبر : 460730 - سرویس خبری : آخرین اخبار اقتصادی

قرارداد کار فروشگاه طبق قانون و شرایط استفاده از آن به صورت کار آزمایشی

اولین و مهمترین نکته‌ای که باید در خصوص فعالیت در فروشگاه از آن مطلع شوید این است که رابطه کاری کارفرما با فروشندگان یا دیگر پرسنل خود در یک فروشگاه، رابطه استخدامی یا در اصطلاح رابطه کارگری و کارفرمایی است. بنابراین، مطابق قانون کار ایران، برای به خدمت گرفتن نیروی کار انسانی باید در چهارچوب قواعد و مقررات اعلام شده در این قانون عمل شود.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»، به اشخاصی که تمایل دارند در یک فروشگاه استخدام و مشغول به کار شوند و همچنین به کارفرمایانی که می‌خواهند به بهترین شیوه، نیروی کار انسانی مورد نیاز برای کار در فروشگاه را گزینش و جذب کنند، مطالعه این مقاله را توصیه می‌کنیم. در این مقاله درباره مهمترین دغدغه‌های این دو گروه در خصوص نمونه قرارداد کار فروشگاه توضیح می‌دهیم. مساله حسن انجام کار و اوراق بهاداری مانند چک یا سفته که برای شروع همکاری میان طرفین رد و بدل می‌شود و همچنین شرایط و قوانین استفاده از دوره آزمایشی نمونه قرارداد کار فروشگاهی نیز از مباحث مهمی هستند که در این مقاله به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت.

قرارداد کار فروشگاه، چه نوع قراردادی است؟

اولین و مهمترین نکته‌ای که باید در خصوص فعالیت در فروشگاه از آن مطلع شوید این است که رابطه کاری کارفرما با فروشندگان یا دیگر پرسنل خود در یک فروشگاه، رابطه استخدامی یا در اصطلاح رابطه کارگری و کارفرمایی است. بنابراین، مطابق قانون کار ایران، برای به خدمت گرفتن نیروی کار انسانی باید در چهارچوب قواعد و مقررات اعلام شده در این قانون عمل شود. در نظر داشته باشید که این قانون را اصطلاحا قانون آمره می‌گویند. یعنی از جمله قوانینی محسوب می‌شود که رعایت مفاد آن برای مشمولان، الزامی است و توافق مغایر این قانون به صورت کلی امکان پذیر نخواهد بود.

قرارداد کار فروشگاه یکی از انواع قرارداد کار است که ماده 7 قانون کار، به صورت دقیق درباره آن توضیح می‌دهد. با زدن روی عبارت قرارداد کار، می‌توانید به صفحه مقاله اختصاصی آن در مرجع تخصصی قرارداد وارد شوید و آن مقاله را مطالعه کنید. مطالعه این مقاله در افزایش آگاهی شما نسبت به ماهیت قرارداد کار نقش قابل توجهی خواهد داشت.

جواب چند سوال مهم درباره قرارداد کار فروشگاه با استناد به ماده 7 قانون کار

چند نکته مهم که در ماده 7 قانون کار به آن اشاره شده است را در ادامه بیان می‌کنیم:

  1. قرارداد کاری فروشگاه می‌تواند شفاهی یا مکتوب باشد. بنابراین، اگر تصور می‌کنید که بدون امضای یک قرارداد مکتوب، تعهدی نسبت به این رابطه کاری ندارید، بدون شک تصور شما اشتباه است. در واقع اثبات وجود رابطه کاری میان طرفین، آن‌ها را به انجام تعهدات قانونی نسبت به قرارداد، ملزم می‌کند.
  2. نیروی کار انسانی به موجب امضای نمونه قرارداد پرسنل فروشگاه مستحق دریافت حق السعی کاری (حق الزحمه، دستمزد) خواهد بود. حداقل میزان پایه حقوق نیروی کار انسانی، هر ساله توسط شورای عالی کار اعلام می‌شود. البته کارفرما و نیروی کار انسانی متخصص می‌توانند در خصوص دریافت دستمزدی مازاد بر پایه حقوق اداره کار، با یکدیگر توافق کنند.
  3. کارفرما می‌تواند پرسنل فروشگاه خود را به صورت موقت یا غیر موقت استخدام کند. محدودیتی در تعیین مدت قرارداد وجود ندارد. بنابراین، ممکن است رابطه استخدامی شما چند ماهه یا چند ساله در نظر گرفته شود. آنچه به صورت متداول در جامعه مشاهده می‌کنیم این است که کارفرمایان برای همکاری با پرسنل، قراردادهای یک ساله را ترجیح می‌دهند.
  4. یادتان باشد که برای نمونه قرارداد کار فروشگاه حتما تاریخ مشخص کنید زیرا از آن جهت که این کار جنبه مستمر دارد، عدم تعیین تاریخ برای آن، قرارداد را دائمی تلقی خواهد کرد.
  5. علاوه بر دستمزد یا حقوقی که به صورت ماهانه به پرسنل فروشگاه پرداخت می‌شود، این نفرات مستحق دریافت مزایای قانون کار نیز هستند که کارفرما باید این موضوع را نیز در نظر داشته باشد و برای پرداخت آن اقدام کند.

شرایط استفاده از قرارداد آزمایشی برای کارگر فروشگاه چیست؟

از نگرانی‌های کارفرمایان برای جذب پرسنل فروشگاه، عدم کارایی لازم آن پرسنل است. کارفرمایان تمایل دارند اشخاصی را برای کار در فروشگاه استخدام کنند که در انجام اموری که به آن‌ها سپرده می‌شود مهارت داشته باشند یا اینکه برای یادگیری مهارت‌های لازم جهت کار در فروشگاه اشتیاق نشان دهند. این مساله به دلیل هزینه‌ قابل توجه برای جذب هر نیروی کار انسانی، برای کارفرمایان به یک نگرانی و دغدغه‌ تبدیل شده است.

برای رفع این مساله پیشنهاد ما به شما این است که در ابتدای همکاری با نیروی کار انسانی، از قرارداد آزمایشی استفاده کنید. شما می‌توانید با کارگر ساده تا سه ماه و با نیروی انسانی متخصص، یک ماه قرارداد آزمایشی داشته باشید. مزیت این نوع قرارداد این است که به صورت کوتاه مدت امضا می‌شود و به طرفین این امکان را می‌دهد که شرایط کار در فروشگاه را مورد ارزیابی قرار دهند.

به این ترتیب، هر کدام از طرفین می‌توانند حتی پیش از به اتمام رسیدن مدت قرارداد، به همکاری با یکدیگر پایان دهند. البته باید به این نکته توجه کنیم که در دوره آزمایشی نیز، نیروی کار انسانی مستحق دریافت حقوق و مزایای قانونی خود است و کارفرما باید تا پایان این دوره، تمام تعهدات مالی که نسبت به نیروی کار انسانی به عهده دارد را پرداخت کند.

ضمانت حسن انجام کار در نمونه قرارداد کارگر فروشگاه

می‌دانیم که ضمانت قراردادی، از جمله مسائل مهمی است که در هنگام تنظیم قرارداد باید به آن توجه داشته باشیم. سفته و چک، اوراق بهاداری هستند که معمولا به جهت ضمانت در انواع قراردادهای کاری میان کارفرما و نیروی کار انسانی مورد استفاده قرار می‌گیرند. نگرانی درباره ارائه این اوراق زمانی ایجاد می‌شود که کارفرما بخواهد بدون امضای یک نمونه قرارداد کار فروشگاه به صورت مکتوب، از نیروی کار انسانی سفته یا چک بگیرد.

ضمن آنکه پیشنهاد می‌کنیم حتما مقاله سفته حسن انجام کار بدون قرارداد را در مجله حقوقی تخصصی مطالعه کنید، تاکید داریم که بدون امضای قرارداد، از ارائه سفته یا چک به کارفرما بپرهیزید. در واقع اگر این اوراق بهادار به منظور ضمانت حسن انجام کار ارائه می‌شوند، حتما لازم است که در متن قرارداد نیز به این موضوع به صراحت اشاره شده باشد.


منبع : https://iusnews.ir/fa/news-details/460730/