تاریخ : 1402,دوشنبه 01 خرداد15:28
کد خبر : 471011 - سرویس خبری : خبرهای ویژه

نگاهی به سوابق دبیرِ جدید شورای عالی امنیت ملی؛

علی اکبر احمدیان کیست؟/ از دانشجوی دندان پزشکی تهران تا دبیرشورای عالی امنیت ملی

رئیس جمهور در حکمی ضمن قدردانی از زحمات و تلاش‌های ۱۰ ساله امیر دریابان «علی شمخانی» در زمان تصدی‌ دبیری شورای‌عالی امنیت ملی، دکتر «علی اکبر احمدیان» را به این سمت منصوب کرد.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ رئیس جمهور در حکمی ضمن قدردانی از زحمات و تلاش‌های ۱۰ ساله امیر دریابان «علی شمخانی» در زمان تصدی‌ دبیری شورای‌عالی امنیت ملی، دکتر «علی اکبر احمدیان» را به این سمت منصوب کرد.

علی اکبر احمدیان کیست؟/  از دانشجوی دندان پزشکی تهران تا دبیرشورای عالی امنیت ملی

دریادار علی اکبر احمدیان در سال ۱۳۴۰ در شهرستان «شهر بابک» استان کرمان متولد شد.

دانشجوی دندانپزشکی که در سال 59 تحصیل در دانشگاه تهران را به صورت موقت رها کرد و به جبهه های جنگ رفت. احمدیان در سالهای پایانی  جنگ یکی از معماران تحول در نیروی دریایی سپاه شد. علاوه بر نقش آفرینی در ایجاد یک نیروی دریایی نوین و بدیع در سپاه، از ایشان به عنوان  یکی از اولین نظریه پردازان ایده دفاع نامتقارن نام برده می شود.

احمدیان در سال ۱۳۶۴ و با صدور حکم تاریخی امام(ره) مبنی بر تشکیل نیروهای سه گانه سپاه به ریاست ستاد نیروی دریایی سپاه منصوب شد. وی از جمله کسانی بود که در ایده ایجاد یک نیروی دریایی جدید و «عملیات دریایی مقابله به مثل» نقش اساسی ایفا کرد.

در دوران حضور احمدیان به عنوان جانشین و فرماندهی در نیروی دریایی سپاه ایده‌ دفاع نامتقارن در نیروی دریایی کاملا عملیاتی شد. حضور مستمر 15 ساله در نیروی دریایی سپاه سبب شده که وی به عنوان یک چهره صاحب‌نظر در حوزه شناوری و موشکی نیز شناخته شود.

احمدیان پس از پایان جنگ تحمیلی به سمت جانشین فرماندهی نیروی دریایی سپاه منصوب شد و به تئوریزه کردن تجارب بزرگ دریایی دفاع مقدس خصوصاً مقابله با ناوگان متجاوز آمریکا همت گماشت. او از جمله معماران اصلی نیروی دریایی جدید و بدیع سپاه که بر مبنای ایده‌های انقلاب شکل گرفته و از اولین نظریه‌پردازان ایده دفاع نامتقارن بود.

چندی بعد باتوجه به سوابق ارزنده‌ی احمدیان، وی از سوی فرماندهی کل قوا به سمت فرمانده نیروی دریایی سپاه منصوب شد. احمدیان در این مسئولیت فرصت یافت تا ایده‌ دفاع نامتقارن که در نیروی دریایی آغاز شده بود را به اوج رسانده و ظرفیت‌های اساسی‌ای را برای مقابله با تهدیدات قدرت‌های بزرگ در نیروی دریایی سپاه پایه‌‌گذاری کند.

حضور مستمر احمدیان در نیروی دریایی سپاه از پایین‌ترین سطح تا عالی‌ترین مدارج و نقش محوری در طراحی شکل‌گیری، گسترش، تجهیز و انتظام آموزشی و تخصصی این نیرو در کنار تبحر وی در موضوعات تخصصی این نیرو و اشراف‌اش در موضوعاتی همچون شناوری و موشکی، بهینه سازی سیستم دفاعی نیروهای مسلح در عرصه دریا، نقش ماندگاری از وی در تاریخ دریایی کشور به یادگار گذاشته است.

احمدیان از سال ۱۳۷۹ به عنوان رئیس ستاد مشترک سپاه از سوی حضرت آیت الله خامنه‌ای منصوب شد. حضور وی در این مقطع تحول عظیمی در ساختار اداری و توانایی سازمانی سپاه در ابعاد مختلف به وجود آورد؛ به گونه‌ای که بارها از سوی رهبر انقلاب مورد تشویق قرار گرفت. احمدیان در مسئولیت ستاد مشترک سپاه علاوه بر تلاش برای تعمیم رویکرد نامتقارن تجربه شده در نیروی دریایی به کل سپاه، طرح عظیم تحول سازمانی سپاه را تهیه و پس از تصویب فرمانده کل قوا، زمینه اجرایی کردن آن را فراهم کرد. او در اجرای این طرح، اهتمام فراوانی نمود به طوری که پس از گذشت ۵ سال از مسئولیت‌اش، سپاه ورود به مرحله‌ای جدید را تجربه کرد.

همچنین در ادامه تحول بنیادین سپاه به منظور استمرار این پیشرفت و نهادینه‌سازی آن در بخش آموزش سپاه، سردار احمدیان به مدت نزدیک به دو سال با حفظ سمت، مسئولیت فرماندهی دانشگاه امام حسین(ع) را برعهده گرفت و تحول بنیادین در این دانشگاه را پایه‌گذاری کرد که در این خصوص نیز مورد تشویق فرماندهی کل قوا قرار گرفت.

علی اکبر احمدیان کیست؟/  از دانشجوی دندان پزشکی تهران تا دبیرشورای عالی امنیت ملی

احمدیان علاوه بر دارا بودن مدرک دکتری دندان پزشکی،  فارغ‌التحصیل دکترای مدیریت استراتژیک از دانشگاه عالی دفاع ملی است و از سال 1386 به مدت 16 سال رئیس مرکز راهبردی سپاه پاسدارن بوده و به عنوان یکی از مشرف ترین چهره های کشور در مسایل امنیت ملی اینک شناخته می‌شود. آنچه درباره سوابق غیرنظامی سردار علی اکبر احمدیان کمتر گفته شده، شناخت راهبردی وی از مسایل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشور است.

احمدیان در ۹ شهریور ۱۳۸۶ توسط رهبر انقلاب به ریاست مرکز راهبردی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منصوب شد.

وی از ۲۹ شهریور ۱۴۰۱ با حکم رهبر معظم انقلاب به عضویت مجمع تشخیص مصلحت نظام درآمد.

دبیرخانه و دبیر شورای عالی امنیت ملی جایگاه و فردی تاثیرگذار در تصمیم‌گیری‌ها و تصمیم‌سازی‌های کلان ملی با تاثیر منطقه‌ای و بین‌المللی نیاز دارد ، از آنجایی که احمدیان سابقه دفاعی و نظامی قابل توجهی به ویژه در حوزه دریایی دارد و اتفاقا سابقه همکاری با دریابان علی شمخانی را نیز دارد و به تازگی به عضویت مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز درآمده باید دید او می‌تواند در این جایگاه  با رویکردی واقع‌بینانه، منافع‌محور و با رعایت سه اصل عزت، حکمت و مصلحت به ایفای نقش بپردازد.

گزارش از علی پیراینده