تاریخ : 1402,چهارشنبه 07 تير16:40
کد خبر : 474515 - سرویس خبری : اقتصادی

گفتاری درباره پدر صنعت ایران؛

عالی‌نسب در اقتصاد به چه چیزهایی حساس بود؟

۷ تیر ماه سالگرد درگذشت مرحوم میرمصطفی عالی‌نسب، صنعتگر و اقتصاددان برجسته ایرانی است.مرحوم عالی نسب دارای ویژگیها و ابعاد متعددی بودند. قدرت نوآوری های ایشان در صنعت موجب شد به عنوان پدر صنعت ایران شناخته شود. از سنین جوانی در مبارزات سیاسی فعال بودند نیکوکاری از دیگر ویژگی های ایشان بود.

به گزارش سرویس اقتصادی «خبرنامه دانشجویان ایران» ۷ تیرماه سالگرد درگذشت مرحوم میرمصطفی عالی‌نسب، صنعتگر و اقتصاددان برجسته ایرانی است. عالی‌نسب از جمله افرادی بود که از دوران ملی شدن صنعت نفت تا سال‌های پس از انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی حق بزرگی بر گردن ملت ایران داشت. مشاوره‌های عالمانه او در سال‌های جنگ سبب شد تا سیاست‌گذاران اقتصادی بتوانند کشور را در آن شرایط سخت جنگی به بهترین شکل ممکن اداره کنند. به مناسبت سالگرد میرمصطفی عالی‌نسب گفتاری از حسین نمازی، وزیر اسبق اقتصاد و از همکاران قدیمی عالی‌نسب درباره ایشان را می‌خوانید:

مرحوم عالی نسب دارای ویژگیها و ابعاد متعددی بودند. قدرت نوآوری های ایشان در صنعت موجب شد به عنوان پدر صنعت ایران شناخته شود. از سنین جوانی در مبارزات سیاسی فعال بودند نیکوکاری از دیگر ویژگی های ایشان بود.

در مسائل اقتصادی صاحب نظر و همچنین بسیار وطن دوست و دلسوز کشور بودند اما آنچه بر خصلتهای آقای عالی نسب سایه افکنده بود تقوا و بینش عمیق اسلامی بود آقای عالی نسب حقیقتاً مردی الهی بودند و انشاءالله با انبیاء و اولیای الهی محشور شوند.
به شدت خواهان پیشرفت کشور و رفاه مردم بودند و از این که علی رغم ثروتهای طبیعی بسیار و نیروی کار با استعداد کشور گرفتار فقر و بیکاری است به شدت رنج میبردند و پیوسته دو عامل را در کنار سایر عوامل در ایجاد چنین شرایطی مؤثر می.دانستد یکی نرخ مصنوعی بالای ارز که نه متناسب با قدرت خرید واقعی ریال و ارز و نه براساس قانون عرضه و تقاضا قابل توجیه بود.

ایشان پیوسته تأثیر این پدیده را در کاهش سرمایه گذاری، بیکاری و تورم، فقرزایی، و فشار بیشتر بر طبقات محروم گوشزد می کردند و بارها از تأثیر آتش» تعبیر می کردند. افزایش نرخ ارز بر اقتصاد ایران به ریختن نفت روی عامل دیگر را در نرخ سود بانکی و بهره میدانستند و معتقد بودند که رعایت نکردن روح قانون بانکداری بدون ربا توسط بانکها و همچنین نرخ بالای سود بانکی علاوه بر اشکالات ،شرعی افزایش هزینه تولید و کاهش سرمایه گذاری و رشد اقتصادی را به دنبال داشته بیکاری و تورم را افزایش می دهد.

آقای عالی نسب عمیقاً به تخصص در کنار تعهد و اعمال سیاستهای اقتصادی بر این مبنا بودند و به همین جهت با سیاستهای اقتصادی وارداتی کلیشه ای که با شرایط اقتصادی ایران سازگاری نداشت شدت مخالف بودند. معلوم نیست چه مدت زمان باید سپری شود تا جامعه از وجود فردی مانند آقای عالی نسب برخوردار شود به نظر من این مهم نیست، مهم استفاده از فکر ایشان است که متأسفانه به دلایلی چند آن طور که باید اتفاق نیفتاد.

حسین احسانی زاده