تاریخ : 1403,شنبه 18 فروردين00:43
کد خبر : 500555 - سرویس خبری : آخرین اخبار فناوری اطلاعات و ارتباطات

مغز انسان به مرور زمان بزرگتر شده است

دانشمندان در تحقیقات خود متوجه شدند که مغز انسان در دهه‌های اخیر بزرگتر شده و به طور بالقوه بر سلامت آن در دراز مدت تأثیر می‌گذارد.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ مطالعه جدید نشان می‌دهد که مغز انسان در دهه‌های اخیر بزرگتر شده است. به طور خاص، مشخص شد افرادی که در دهه 1970 متولد شده‌اند دارای حجم مغز 6.6درصد و سطح مغز تقریباً 15درصد بزرگتر از متولدین دهه 1930 هستند. به گفته محققان، این افزایش در اندازه مغز می تواند ذخیره مغز ما را تقویت کند و به طور بالقوه خطر ابتلا به زوال عقل مرتبط با افزایش سن را کاهش دهد. این یافته ها در مجله پزشکی JAMA Neurology منتشر شده است.

محققان به دنبال این بودند که آیا بهبود در سلامت، آموزش و مدیریت عوامل خطرناک برای عروق می تواند منجر به رشد بهتر مغز و اندازه مغز بزرگتر شود. دانشمندان پس از مقایسه اسکن های MRI از افراد متولد شده در دهه 1930 با متولدین دهه 1970، روند قابل توجهی را مشاهده کردند: افزایش حجم و سطح مغز در این دوره.

حجم داخل جمجمه، که ظرفیت کل جمجمه را نشان می دهد، از میانگین تعدیل شده 1234 میلی لیتری برای افراد متولد شده در دهه 1930 به 1321 میلی لیتر برای متولدین دهه 1970 افزایش یافت. به طور متوسط، افراد متولد شده در دهه 1970 دارای سطح قشر مغزی 2104 سانتی متر مربع بودند، در مقابل متولدین دهه 1930 مساحت متوسط 2056 سانتی متر مربع داشتند.

به طور مشابه، حجم ماده سفید و هیپوکامپ نیز افزایش قابل توجهی نشان داد. جالب توجه است، در حالی که حجم و سطح مغز افزایش پیدا می کند، ضخامت قشر مغز کاهش می‌یابد که نشان‌دهنده تغییر در معماری مغز در طول زمان است. این تغییرات در اندازه مغز صرفاً منعکس کننده روند رشد کلی بدن نیست. حتی پس از تنظیم قد و سایر عوامل، افزایش حجم مغز قابل توجه باقی ماند.

چارلز دی کارلی، نویسنده اول این مطالعه گفت: «به نظر می‌رسد دهه ای که یک فرد به دنیا می آید بر اندازه مغز و بالقوه درازمدت سلامت مغز تأثیر می گذارد. ژنتیک نقش مهمی در تعیین اندازه مغز بازی می‌کند، اما یافته‌های ما نشان می‌دهد که تأثیرات خارجی مانند عوامل بهداشتی، اجتماعی، فرهنگی و آموزشی نیز ممکن است نقش داشته باشند.»

این یافته ها به احتمال افزایش ذخیره مغز اشاره دارد. ذخیره مغز به توانایی مغز برای تحمل آسیب های پاتولوژیک ناشی از پیری کمک می کند. حجم بزرگتر مغز می تواند محافظت بهتری در برابر بیماری های مرتبط با افزایش سن، مانند زوال عقل و بیماری آلزایمر ارائه دهد.