تاریخ : 1396,چهارشنبه 15 شهريور20:22
کد خبر : 244856 - سرویس خبری : کتابخانه دانشجویان ایران

کتابخانه دانشجویان ایران/ کتاب دویست و یازدهم؛

وقتی «ایران» را «سهم‌بندی» کردند +دانلــود

گرچه در آغاز جنگ جهانی اول، دولت ایران رسماً اعلام بی‌طرفی کرد، هیچ‌یک از دول متخاصم به آن توجه نکردند و این‌گونه بود که ایران تبدیل به آوردگاه ابرقدرت‌ها شد. این جنگ سنگ‌ بنایی شد برای تغییراتی گسترده در ساختار سیاسی ایران و از پی آن سقوط سلسله‌ی قاجار.

به گزارش خبرنگار «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ کتاب "ایران و جنگ جهانی اول" محصول همایشی است که تورج اتابکی در سال ۱۹۹۸ برگزار کرد و شامل نُه مقاله از مورخانی است که بر تاریخ معاصر ایران تمرکز دارند: تورج اتابکی، منصوره اتحادیه، استفانی کرونین، مارتین ون برونِسِن، محمدعلی همایون کاتوزیان، پژمان دیلمی، الیور باست. در هر مقاله تبعات جنگ جهانی اول در ایران از منظری بررسی شده است. تورج اتابکی، استاد ممتاز تاریخ معاصر در دانشگاه آمستردام و پژوهشگر ارشد در مؤسسه‌ی بین‌المللی تاریخ اجتماعی، ویراستاری این مقالات را به عهده داشته است.

آغاز جنگ جهانی اول و پیامدهای آن شاید مهم‌ترین رویداد سیاسی در تاریخ جهان در قرن بیستم باشد. سقوط امپراتوری‌های اتریش- مجارستان، عثمانی و روسیه و از پی آن ظهور جمهوری اتریش، پادشاهی مجارستان، اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و جمهوری کمالیستی در ترکیه از جمله مهم‌ترین پیامدهای این جنگ بود.

شروع جنگ جهانی اول بر فشار خارجی در ایران افزود و سبب شد که اختلافات دیرینه در عرصۀ سیاست ایران گسترش یابد. حکومت مرکزی چنان دچار اختلاف و چنددستگی بود که دولت‌های مختلفی که بر سر کار می‌آمدند هیچ‌گاه بیش از چند ماه دوام نمی‌آوردند. و از آن گذشته، خود حکومت مرکزی تنها منبع قدرت در کشور نبود.

از پی تأیید رسمی قانون اساسی ایران از سوی شاه قاجار در سال 1285، رقابت روس و انگلیس در ایران، دست کم به طور موقت، کاهش یافت و قراردادی بین این دو قدرت بزرگ بسته شد. بر اساس قرارداد 1907 (1286) ایران به سه منطقه زیر نفوذ روسیه، بریتانیا و بی‌طرف تقسیم شد.

کتاب «ایران و جنگ جهانی اول» مجموعه‌ای از نوشته‌های تورج اتابکی دارای کرسی تاریخ اجتماعی خاورمیانه و آسیای مرکزی در دانشگاه لیدن، اولیور باست مدرس تاریخ ایران و خاورمیانۀ معاصر در دانشگاه منچستر، مارتین فان بروئینسن، مردم‌شناس، استفانی کرونین پژوهشگر تاریخ، پژمان دیلمی پژوهشگر دانشنامه ایرانیکا، خانم منصوره اتحادیه، مؤسس نشر تاریخ ایران و محمدعلی همایون کاتوزیان، تاریخدان و پژوهشگر است که مهدی حقیقت‌خواه آن را ترجمه کرده است. این کتاب در 308 صفحه و هم اکنون با قیمت 18 هزار تومان در بازار به فروش می‌رسد.

شما می‌توانید این کتاب را رایگان دریافت کنید:


کد خبرنگار : 17