تاریخ : 1399,شنبه 16 اسفند02:26
کد خبر : 387920 - سرویس خبری : خبرهای ویژه

در چهل‌وچهارمین نشست جنبش عدالتخواه دانشجویی مطرح شد/ بخش اول

جلیلی: جنبش دانشجویی به‌دنبال محرومیت‌زدایی فکری باشد/ شاکری: ما امروز در هیچ محور اقتصادی حضور فعال نداریم

جلیلی با اشاره به اینکه نرم افزار حکومت اسلامی به مانند الکتریسیته عمل کرده و جمهوری اسلامی را زنده می‌کند، گفت: جنبش دانشجویی باید نسبت به این موضوع دغدغه داشته باشد. جنبش دانشجویی در پی محرومیت زدایی است و یکی از محرومیت زدایی‌ها نیز محرومیت زدایی فکری است و با این حال جامعه‌ای که ذهنش خالی است از جامعه‌ای که شکمش خالی باشد مظلوم‌تر است.

به گزارش خبرنگار «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ چهل و چهارمین نشست جنبش عدالتخواه دانشجویی با محوریت «بازگشت به مردم و بازخوانی جمهوریت» با سخنرانی مجید شاکری کارشناس اقتصادی، وحید جلیلی مسول دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی  و مسعود براتی کارشناس حوزه تحریم برگزار شد.

ما برای ده سال آینده نیاز به برنامه توسعه بحرانی داریم

مجید شاکری کارشناس مسائل اقتصادی در نشست شهید محمدعلی رجایی با محوریت «دیپلماسی اقتصاد در دولت آینده» گفت: عملکرد اقتصادی جمهوری اسلامی غیرقابل دفاع نیست، اما می توانستد بهتر از این باشد.

وی ادامه داد: ما از سال ٨٨ با واقعیت جدیدی مواجه شدیم؛ با فشار‌های عظیم بر فروش نفت ایران در کانال‌های رسمی. آمریکا توانسته خودش را از نفت خلیج فارس مستقل کند و صادرات نفت عربستان به آمریکا صفر شده است.

این کارشناس مسائل اقتصادی افزود: نقش ما در جهان به عنوان تأمین و تضمین کننده انرژی از خلیج فارس به غرب پایان یافته، این به دلیل تحریم‌های آمریکاست. اما مذاکره پاسخ صحیحی در برابر این پایان نقش نیست. ما باید به دنبال نقش آفرینی‌های جدید پیرامون این مساله، حول محور اقتصادی در زمینه‌ بین‌الملل باشیم.

جلیلی: جنبش دانشجویی به‌دنبال محرومیت‌زدایی فکری باشد/ شاکری: ما امروز در هیچ محور اقتصادی حضور فعال نداریم

شاکری بیان کرد: ما امروز در هیچ محور اقتصادی حضور فعال نداریم؛ اما همه محورها از بیابان ما به عنوان ابزاری برای چانه زنی استفاده می کنند، افزود: مثلا از بین شش جاده راه آهنی که در جاده ابریشم مطرح است ترک ها زودتر از ما با چینی ها وارد مذاکره شدند؛ البته این معنایش این نیست که چینی ها ما را کنار گذاشتند.

وی با اشاره به ظهور نفت به مثابه وامی صفر درصد و ظهور دلار به عنوان ارزی جهانی که بدون پشتوانه طلا، امکان معاملات را فراهم می‌کرد، گفت: ما نسبت خود را باید با محورهای جدید در دنیا مشخص کنیم، ایران اگر برنامه‌ای جامع نداشته باشد و تکلیف خود را نداند، این مساله ایران را دچار وضعیت فعلیِ ما، می‌کند، به مثابه بیابانی که کسی در آن برنامه ریزی نمی‌کند.

کارشناس حوزه اقتصادی در پایان تاکید کرد: ما باید تکلیف خود را با برنامه توسعه مشخص کنیم و به ازای آن پروژه‌هایی را ایجاد کنیم. ما برای ده سال آینده نیاز به برنامه توسعه بحرانی داریم و نیاز به تشکیل سرمایه ثابت داریم نه افزایش بهره‌بری.

به خاطر یک سری محافظه کاری‌ها و مصلحت اندیشی‌ها حاضریم اصول را زیر پا بگذاریم

وحید جلیلی مدیر دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب در چهل و چهارمین نشست سراسری جنبش عدالتخواه دانشجویی، گفت: شهید قاسم سلیمانی امتی‌ترین چهره جمهوری اسلامی است و در مجموع، فتنه و شعار نه غزه نه لبنان و برای خالی کردن پشت شهید سلیمانی در منطقه به راه افتاد.

وی با بیان اینکه جریان‌های سیاسی وقتی بدانند که می‌توانند ما را با ترس اداره کنند هیچ وقت سازوکار‌های انتخاباتی خود را مبتنی بر کار زیرساختی، آینده نگرانه، مبدرانه و مبتنی بر مبانی معرفتی اصلاح نمی‌کنند، افزود: هدف جریان‌های سیاسی دستیابی به قدرت است به همین دلیل این جریان‌ها در خصوص مدل مردم سالاری دینی و حضور حداکثری مورد تاکید رهبر معظم انقلاب می‌گویند باید این شوخی‌ها را بگذاریم کنار ما باید به قدرت برسیم.

جلیلی تصریح کرد: اگر از تعاون اجتماعی، فراخوان مردم و از به صحنه کشیدن توده‌ها و جمهور صحبت می‌کنیم از این جهت است که نگاه توحیدی ما به عالم محقق نمی‌شود مگر اینکه همه با هم عبادت کنیم و این یکی از مبانی جمهوریت است.

این فعال فرهنگی گفت: هر چقدر بیشتر هم افزایی داشته باشیم و به شکل فراگیرتری به کاروان آرمانخواهی توحیدی ورود پیدا کنیم امکان این که آن حقی را که خدا به گردن ما دارد را محقق کنیم بالاتر می‌رود.

جلیلی افزود: در آرمان خواهی تک تک مردم موضوعیت دارند و این هدف با وجود مشارکت همه محقق می‌شود و اگر حتی یک نفر در این میدان تعاون اجتماعی ورود پیدات نکرد باید غصه بخوریم.

وی با بیان اینکه در هیچ دوره‌ای سابقه نداشته که جبهه حق به مانند امروز به تمرکز و اقتدار رسیده باشد، افزود: بعد از هزاران سال جمهوری اسلامی با صد‌ها هزار خون پاک و مطهری که پای آن ریخته شده شکل گرفته و در دل مستکبرین و طاغوت‌ها وحشت انداخته با این وجود آن‌ها تمام توان نظامی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و هنری خود را بسیج کردند تا جمهوری اسلامی را به زمین بزنند.

جلیلی: جنبش دانشجویی به‌دنبال محرومیت‌زدایی فکری باشد/ شاکری: ما امروز در هیچ محور اقتصادی حضور فعال نداریم

جلیلی افزود: در این شرایط که جدال جبهه حق و باطل این همه آشکار است ما باید با هم افزایی جریان جبهه حق را پیش ببریم، اما آیا واقعا حیف نیست که ما در این مسیر رشد نکنیم و از این امکان برای ارتقاء کمال انسانی خود استفاده نکنیم. اگر نگاه ما به جمهوریت از این منظر باشد و اگر این اتفاق بیفتد آن وقت از حضور پیدا نکردن مردم در انتخابات خوشحال نمی‌شویم.

این فعال فرهنگی گفت: وقتی ما بر اساس مبانی معرفتی عمل نمی‌کنیم در رفتار سیاسی و سازماندهی اجتماعی خود دچار تناقض می‌شویم در این وضعیت ما به ظاهر طرفدار دین هستیم، اما در عمل نه تنها بسیاری از ضروریت‌های دینی برای ما مهم نیست بلکه برای نابود کردن آن قدم برمی داریم، چون از یک مصلحت موقتی، محدود و زودگذار می‌ترسیم؛ از این رو به خاطر یک سری محافظه کاری‌ها و مصلحت اندیشی‌ها حاضریم اصول را زیر پا بگذاریم.

جلیلی با بیان اینکه بسیاری از متون دینی ما از جمله نهج البلاغه نیاز به تفسیر دارند، اما به دلیل خلاء‌های موجود امثال بنده باید با فهم قاصر خود در این زمینه حرف بزنیم، تصریح کرد: معارف متعددی که جزو مسائل روز و ضرورت‌های امروز ما هستند در نهج البلاغه وجود دارند، اما کدام یک از این معارف برای ما تفسیر شده اند.

وی گفت: به هر روی اگر در مسائلی همچون مردم سالاری دینی، جمهوریت و یا پیروزی در انتخابات مبانی معرفتی نداشته باشیم آن موقع تئوریسین‌ها جای تاکتیسین‌ها را می‌گیرند و وقتی این اتفاق بیفتد امکان غلبه جریان اغوا بر جریان اغنا زیاد می‌شود در نتیجه ما روزبه روز از مبانی مردم سالاری دینی فاصله می‌گیریم.

وی بیان کرد: جمهوریت اسلامی یعنی جمهوریت تبیین، روشنگری و اغناء، اما وقتی نگاه ما به جمهوری اسلامی مبنای معرفتی نداشته باشد و صرفا دغدغه ما تاکتیکی باشد آن موقع خواهیم دید که جریان اغوا تاکتیک‌های ما را در انتهای مبانی خود قرار می‌دهد.

این فعال فرهنگی با بیان اینکه ما با تاکتیک، تشکیلات و سازوکار مخالف نیستیم، چون هر مفهوم و ارزشی برای اجرا باید سازوکار‌های متناسب با خود را پیدا کند، اضافه کرد: تاکتیک و عملیات اجرایی باید در امتداد تئوری و منطبق بر مبانی معرفتی باشد و نه در مقابل آن قرار بگیرد. اما وقتی ما نسبت به مبانی معرفتی تذکر نمی‌دهیم و تلقی‌های مان از مفاهیم تازه گردانی و به روز نمی‌شود آن وقت زمینه فراهم خواهد شد که نگاه‌ها و نرم افزار‌های دیگری بر سخت افزار جمهوری اسلامی حاکم شوند.

وی با اشاره به اینکه نرم افزار حکومت اسلامی به مانند الکتریسیته عمل کرده و جمهوری اسلامی را زنده می‌کند، گفت: جنبش دانشجویی باید نسبت به این موضوع دغدغه داشته باشد. جنبش دانشجویی در پی محرومیت زدایی است و یکی از محرومیت زدایی‌ها نیز محرومیت زدایی فکری است و با این حال جامعه‌ای که ذهنش خالی است از جامعه‌ای که شکمش خالی باشد مظلوم‌تر است.

جلیلی تصریح کرد: فقر نرم افزاری فقر خطرناکی است، چون فقر‌های دیگر را به دنبال خود می‌آورد، اما جنبش دانشجویی نسبت به فقر نرم افزاری و محرومیت‌های نرم افزاری و فساد فکری واکنشی ندارد.

وی گفت: نمی‌شود که ما در مقابل فساد نظری و فقر نرم افزاری سکوت کنیم و بی اعتناء باشیم، اما وقتی این فقر نرم افزاری، اختلال در دستگاه محاسباتی و فساد فکری به نتایجی در حوزه سیاست، اقتصاد و روابط بین الملل دست یافت آن وقت به مبارزه با معلول و نتایج آن فساد فکری و نرم افزاری بپردازیم.

جلیلی اظهار داشت: جنبش دانشجویی به خاطر پایگاهی که در فضای علمی و فکری کشور دارد حتما باید برای رفع فقر نرم افزاری و فساد فکری برنامه داشته باشد.

استکبار جهانی با استفاده از تحریم، ایران را در موضوع هسته‌ای وادار به تغییر رفتار کرد

مسعود براتی کارشناس حوزه تحریم در نشست شهید محمدعلی رجایی با محوریت «کنش‌گری عدالت‌خواهان در انتخابات هزاروچهارصد» گفت: پس ازتوافق هسته‌ای تصور این بود که نگاه ایران و انقلاب اسلامی به آمریکا نگاه جدیدی خواهد بود و دوره جدیدی در سیاست خارجی کشورمان شکل می‌گیرد؛ اما به دلایل متعددی این نگاه با واقعیت و مبانی معرفتی، انقلاب اسلامی و اسلام ناب منطبق نبود به همین دلیل این نگاه نه تنها به نتیجه نرسید بلکه شرایط را برای ما سخت‌تر کرد.

وی با بیان اینکه مهار ایران در موضوع هسته‌ای دستاورد بزرگی برای استکبار جهانی بود، چون توانست ایران را وادار به تغییر رفتار کند، افزود: استکبار جهانی با استفاده از ابزار تحریم و به همراه فریب دیپلماتیک ایران را در موضوع هسته‌ای وادار به تغییر رفتار کرد.

جلیلی: جنبش دانشجویی به‌دنبال محرومیت‌زدایی فکری باشد/ شاکری: ما امروز در هیچ محور اقتصادی حضور فعال نداریم

این کارشناس حوزه تحریم خروج آمریکا ازبرجام را ما حصل اقدامات غیرعقلانی و غیرانقلابی دولت دانست و تصریح کرد: امتیاز گرفتن از ایران با استفاده از ابزار تحریم در آمریکا به قدری جدی است که بایدن هم در حال اجرای همان توصیه‌هایی است که تندرو‌های آمریکا به ترامپ می‌کردند تا جایی که این رفتار بایدن مورد اعتراض نزدیکان او که اهل فریب بیشتر هستند قرار گرفته است.

براتی اضافه کرد: خصلت ذاتی استکبار و آمریکا این است که وقتی احساس می‌کند کشور مقابل او سیگنال ضعف مخابره می‌کند دندان خود را تیز‌تر نشان می‌دهد و سعی می‌کند ضربه بیشتری بزند و امتیاز بیشتری بگیرد.

وی با بیان اینکه بعد از شهادت سردار سلیمانی جامعه ما به دلیل شوکی که به آن وارد شد به خود آمد و به جای دلگرمی به رفع تحریم‌ها به این نتیجه رسید که باید در مقابل آمریکا ایستاد و با آن مقابله کرد، افزود: فضای نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که مردم از انجام اقدام متقابل در مقابل آمریکا و کاهش تعهدات حمایت می‌کنند؛ اما با این وجود دولت مستقر هنوز مسیر مذاکره با آمریکا را رها نکرده است و بعید هم به نظر می‌رسد که آن را رها کند.

این کارشناس حوزه تحریم افزود: تصویری که از ایران در فضای بین الملل ساخته شده تصویر یک کشور ضعیف به ویژه از منظر اقتصادی و اداره کشور است و این در حالی است که ما در این بازه زمانی آمریکا را در سوریه و یمن متوقف کردیم.

براتی بیان کرد: تصویر آمریکایی‌ها از وضعیت اقتصادی ایران و اداره کشورمان یک تصویر ضعیف است و این تصویر به راحتی تغییر نمی‌کند. با این وجود در این شرایط اتفاقی که می‌افتد این است که زبان گستاخی و زورگویی استکبار افزایش پیدا می‌کند و در نتیجه هزینه بیشتری برای ما رقم می‌زند.


کد خبرنگار : 38