تاریخ انتشار: یکشنبه 1393/02/21 - 13:13
کد خبر: 128893

سید مهدی موسوی؛

جدال بین کمدی و جدی؛ یادداشتی بر فیلم «خط ویژه»

جدال بین کمدی و جدی؛ یادداشتی بر فیلم «خط ویژه»

به نظر اگر بخش‌های ضعیف فیلمنامه مثل همین پیرنگ‌های فرعی طنز و پیرنگ معرفی طلبکار ـ که حقیقتاً هیچ کمکی به پیشبرد داستان نمی‌کند ـ را حذف کنیم، «خط ویژه» داستان بسیار خوب و به‌جایی دارد و به مسئله‌ی حساسی چون رانت و اختلاس اشاره می‌کند.

خبرنامه دانشجویان ایران: سید مهدی موسوی// «خط ویژه» سومین ساخته‌ی مصطفی کیایی بعد از «بعد از ظهر سگی سگی» و «ضد گلوله» می‌باشد. فیلمی که به نسبت، گیشه خوبی هم در دو ماه اخیر داشته است. با اینکه «خط ویژه» یک سر و گردن از آثار قبلی کیایی بالاتر است اما همچنان پا را فراتر از متوسط بودن نمی‌تواند بگذارد. در این یادداشت کوتاه، نقاط مثبت و منفی این اثر را بررسی می‌کنیم.


به اعتقاد نگارنده، بزرگ‌ترین ضعف این فیلم همان چیزی است که در شعار اصلی «کمدی‌ترین فیلم جدی سال» به آن اشاره می‌شود. «خط ویژه» نه کمدی است و نه جدی. فیلمی که سعی می‌کند یک داستان جدی و گزنده را با چاشنی طنز از خطر سانسور نجات دهد.


کیایی می‌گوید: «این یک لحن است که فعلا‌ با آن فیلم می‌‌سازم. شاید نوعی رندی است که در سینما انتخاب کردم. چون می‌دانم اگر به چنین موضوعاتی با لحن جدی یا با فضایی تلخ پرداخته شود اجازه ساخت نمی‌دهند… اتفاقی که در «خط ویژه» می‌افتد و مخاطب را با قهرمانان فیلم همراه می‌کند لحظه‌ای شیرین بود. اینکه شما به بانک مراجعه کنید و متوجه شوید در حساب‌تان پولی کلان موجود است.» (سایت آفتاب، ۲۷ فروردین ۹۳، کد خبر: ۲۳۹۷۵۸)
اما اشکال اینجاست که کیایی برای بیان این طنز از پیرنگ‌های فرعی بسیار ضعیفی استفاده می‌کند که در واقع آسیبی جدی به اصل داستان می‌زنند. به طور مثال به ماجرای بعد از دزدیدن ماشین عروس و اصرار به برگرداندن ماشین، عاشق شدن یک‌باره‌ی یکی از شخصیت‌های داستان بلافاصله بعد از فهمیدن موضوع ازدواج دختر مورد علاقه‌اش و… می‌توان اشاره کرد.
هر چند که کیایی استفاده از طنز را حربه‌ای برای فرار از ممیزی آثار خودش بیان می‌کند اما همین طنز در «بعد از ظهر سگی سگی» در سطحی بسیار نازل با دیالوگ‌هایی ضعیف و در «خط ویژه» با کمی بلوغ ولی باز هم دم دستی و کلیشه‌ای خودش را نشان می‌دهد. کیایی با کمی دقت و سرمایه‌گذاری در حوزه طنز می‌تواند یک کمدی تلخ قوی بسازد.
به نظر اگر بخش‌های ضعیف فیلمنامه مثل همین پیرنگ‌های فرعی طنز و پیرنگ معرفی طلبکار ـ که حقیقتاً هیچ کمکی به پیشبرد داستان نمی‌کند ـ را حذف کنیم، «خط ویژه» داستان بسیار خوب و به‌جایی دارد و به مسئله‌ی حساسی چون رانت و اختلاس اشاره می‌کند.


«خط ویژه» فیلم خوش ساختی است که تماشاگر را به خوبی با خودش همراه می‌کند اما در بیان آنچه که می‌خواهد بگوید، لکنت دارد. کیایی پول دزدی را حق مردم می‌داند، حقی که بسیاری از مشکلات ریز و درشت آنها را برطرف می‌کند (همان) اما در برگرداندن این پول به مردم دست به یک ترفند رابین‌هودی می‌زند. ترفندی که اتفاقا در صحنه‌ی ریختن پول از بالای پل عابر پیاده و توقف یک‌باره‌ی ماشین‌ها بسیار بد از کار درمی‌آید. جدا از اینکه این اشتیاق مردم به دلارهای بادآورده خوب است یا بد، نوع رفتار مصطفی زمانی و هانیه توسلی در آن صحنه همراه با خوشحالی و خنده‌ی آنها به هیچ وجه با آنچه که از طمع و تلاش آنها برای بدست آوردن آن پول‌ها می‌بینیم، همخوانی ندارد.


یکی دیگر از نقاط مهم «خط ویژه» وجود پرسوناژهای متعدد و تقسیم نقش «قهرمان داستان» بین آنهاست. به عبارتی دیگر ما با چند قهرمان کوچک طرف هستیم که هر کدام نقشی را در داستان ایفا می‌کنند و اتفاقا از جایگاه «تیپ‌بودن» خارج می‌شوند و به «شخصیت» می‌رسند و همین یکی از نقاط قوت فیلم می‌شود. نویسنده سعی می‌کند با معرفی کاراکترها ما را با بخشی از درگیری‌های ذهنی و مشکلات مادی و اخلاقی آنها آشنا کند اما در بعضی از مواقع یا اطلاعات اضافی به ما می‌دهد و یا اطلاعاتی ناقص؛ مثل اتفاقاتی که در خانه‌ی میترا حجار می‌افتد.
آخرین ساخته‌ی مصطفی کیایی هر چند که اشکالاتی در فیلمنامه و کارگردانی دارد اما باز هم اثری قابل قبول و رو به پیشرفت در کارنامه‌ی وی می‌باشد.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
دربی ۱۰۱ آخرین بازی ۲ ستاره استقلال/ قانون جدید علیه آبی‌ها
نگرانی برای تروریست‌ها دغدغه فقر مردم را از عبدالحمید گرفت!
پیش بینی نوستراداموس سرخ ها از نتیجه و ستاره دربی
سلطان میانجی چرا دوباره آمد؟
یک عضو کمیته داوران داور دربی را لو داد
نکاتی که طالبان بعد از حمله به مرز ایران باید بفهمد
بیرانوند استقلالی بود اما از ترس رحمتی آبی‌پوش نشد
«مصاحبه کن و پناهنده شو» این‌بار در والیبال
دولت روحانی، استفاده مناسبی از سفر رئیس‌جمهور چین نکرد
گفت و شنود/ انگل داری!
ایران، در روزی که گذشت (۷ خرداد ۱۴۰۲)
صفحه نخست روزنامه‌های دوشنبه ۸ خرداد
رئیسی انتخاب مجدد «رجب طیب اردوغان» از سوی مردم ترکیه را تبریک گفت
روابط ایران و عمان از مرحله تجاری به مرحله سرمایه‌گذاری ارتقا یافته است
از مردم ترکیه به خاطر اعتماد مجدد برای ۵ سال آینده تشکر می‌کنم
تمرین ۸۰ دقیقه‌ای پرسپولیس در هوای مطبوع
موشک‌های هایپرسونیک چین بزرگترین ناو هواپیمابر جهان را غرق می‌کند
چهار سند همکاری میان مقامات ایران و عمان امضا شد
قلیچدار اوغلو: شاهد انتخاباتی ناعادلانه بودیم
تأکید البوسعیدی بر تقویت روابط ایران با کشورهای همسایه
اردوغان: دموکراسی پیروز واقعی انتخابات ترکیه بود
دانش وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش مورد تایید است
موافقت کمیسیون آموزش با برنامه‌های وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش
حضور ۱۵۰ هزار دانشجو در پانزدهمین المپیاد فرهنگی ورزشی
ثبت نام کارشناسی ارشد بدون آزمون دانشگاه فرهنگیان آغاز شد
شیوه‌نامه نقل‌ و انتقال معلمان ابلاغ شد
عکس| برگزاری جشنواره «فرهنگ ملل و اقوام» در دانشگاه تهران
مرکز نوآوری جمعیت، سلامت و خانواده افتتاح شد
نتیجه بررسی مدارک داوطلبان آزمون دستیار فلوشیپ پزشکی اعلام شد
فعال دانشجویی: تحریم بسیج دانشجویی موجبات اتحاد امت حزب الله در دانشگاه‌ها را فراهم کرد
مهلت پرداخت اجاره بهاء نیمسال دوم دانشجویان شهید بهشتی تمدید شد
جشنواره بین‌المللی حرکت به عنوان رویداد نخبگانی شناخته شد
موانع مشارکت دانشجویان در برگزاری کرسی‌های آزادندیشی رفع می شود
موانع مشارکت دانشجویان در برگزاری کرسی‌های آزادندیشی رفع می شود
بازنگری یک هزار و ۵۰۰ برنامه درسی با رویکرد اشتغال پذیری
دانشگاهیان با آرمان‌های امام خمینی(ره) تجدید میثاق می‌کنند
نظرسنجی
عملکرد مجلس یازدهم را در آستانه ورود به سال چهارم چگونه ارزیابی می‌کنید؟



مشاهده نتایج
go to top