تاریخ انتشار: دوشنبه 1393/07/28 - 09:21
کد خبر: 145336

در دفاع و انتقاد از معراجی‌ها

ی و تجربه علمی جدی گرفته می‌شد و کسی آن را یک بیان هنری حساب نمی‌کرد. اما رفته رفته به عنوان هنر هفتم پذیرفته شد. به همین دلیل هم از سینما به عنوان یک «هنر - صنعت» یاد می‌شد

خبرنامه دانشجویان ایران: آرش فهیم در کیهان نوشت:
«معراجی‌ها» همچون آثار قبلی مسعود ده‌نمکی تجلی بخش وجه رسانه‌ای سینماست. سال‌هایی که سینما تازه اختراع شده بود، فقط در حد یک بازی و تجربه علمی جدی گرفته می‌شد و کسی آن را یک بیان هنری حساب نمی‌کرد. اما رفته رفته به عنوان هنر هفتم پذیرفته شد. به همین دلیل هم از سینما به عنوان یک «هنر - صنعت» یاد می‌شد. اما امروز، سینما بیش از هنر، صنعت یا هر چیز دیگری، یک رسانه است و مهم‌ترین کارکرد یک ابزار رسانه‌ای انتقال پیام و معنا و به عبارت بهتر پویاسازی فرهنگ است.
اگر بخواهیم آثار ده‌نمکی را با مولفه‌های هنری و صنعتی بسنجیم، راه به جایی نمی‌بریم. اما این آثار از موضع محصولاتی رسانه‌ای، قابل تأمل و مهم هستند. عاملی که سبب موفقیت یک محصول رسانه‌ای می‌شود، برخورداری از پیامی مماس با فضای روز جامعه است. تجلی بخشیدن به واقعیت‌های  زمانی و داغ اجتماعی و چالش با آن‌ها و همچنین بازنمایی حال مردم، شاخصه‌هایی هستند که موجب سبقت یک رسانه بر رقبایش می‌شود.  پرفروش شدن و استقبال مردمی از فیلم‌‌ها و سریال‌های ده‌نمکی هم دقیقا به خاطر پررنگ بودن رویکرد رسانه‌ای این آثار است، نه ابتذال و ذوق ضعیف مردم و تعابیری از این دست. نزدیک بودن به زبان و بیان روزمره مردم و بازسازی تیپ‌هایی مطابق با عامه مردم، محوریت نسل جوان و غلبه فضای جوانانه و همچنین قرار دادن سوژه‌های ملتهبی مثل تنش‌های دانشگاهی، بحث‌های سیاسی روز، مشکلات معیشتی طبقات زحمتکش و ... در زیر ذره بین گذاردن و پیوند زدن همه این‌‌ها با ملی‌ترین و آرمانی‌ترین بخش تاریخ معاصر کشورمان، یعنی دفاع مقدس، توجه خاص و عام را به «معراجی‌ها» جلب کرده است. معمولا آثاری که با تمهیدات مبتذل بین مردم نفوذ می‌کنند، از سوی نخبه‌‌ها و خواص نادیده گرفته می‌شوند. اما هیچ کس نمی‌تواند منکر شود، آثار ده‌نمکی بیش از آنکه برای عوام حائز اهمیت باشد، برای گروه‌های نخبه جامعه مهم شده‌اند.
محور اصلی مضمون این سریال، وحدت ملی و آشتی نسل جوان با افتخارات دفاع مقدس است. ده‌نمکی در أثر جدید خود برخلاف برخی دیگر از فیلمسازهای مدعی ساخت فیلم‌های سیاسی و اجتماعی یکطرفه به قاضی نرفته است. در این سریال، دو طیف دانشجویی در قالب سمبل‌هایی از دو گفتمان متضاد به تصویر کشیده شده‌اند. یک طیف، نماینده نگاه ملی‌گرایانه هستند و طیف دیگر، تفکر انقلابی و دینی دارند. این سریال نشان می‌دهد که آنچه به تضاد میان این دو گروه دامن می‌زند، حضور برخی سیاست بازهای کاسب کار و برخی سیاستمدارهای ضعیف و تشنه قدرت است. این درحالی است که میدان داری شخصیت‌های انقلابی اصیل و نماینده‌های حقیقی دفاع مقدس، موجب وحدت و آشتی میان دو گروه می‌شود. یکی از نقاط قوت «معراجی‌ها» همین است که شخصیت‌های سیاسی را طوری نمایش می‌دهد که هم می‌توان ما به ازاهای آن‌ها را تشخیص داد و هم اینکه به طور مستقیم به آن‌ها اشاره نمی‌کند. یعنی کاملا آشکار است که امثال بالازاده و گنجی، نمود‌ها و نمادهایی از چه کسانی هستند، اما در عین حال هیچ کس هم نمی‌تواند مدعی اهانت به آن‌ها شود.
توجه «معراجی‌ها» به مشکلات معیشتی اقشار زحمت کش جامعه، بدون افتادن در ورطه سیاه نمایی هم از دیگر شاخصه‌های تحسین برانگیز این سریال است. عدالتخواهی یکی از خصوصیات ذاتی و تفکیک ناپذیر هنر و رسانه انقلاب اسلامی است. هر أثر هنری و یا فعالیت رسانه‌ای بدون رویکرد عدالتخواهانه فاقد هویت انقلابی می‌شود. کاربرد درست و بجای موسیقی هم از دیگر نکات مثبتی است که دراین سریال رعایت شده است. با این حال نمی‌توان منکر شتاب زدگی و آشفتگی ساختار «معراجی‌ها» شد. با وجود طنزآمیز بودن، اما به ندرت می‌توان به موقعیت کمدی به معنای واقعی کلمه در طول سریال برخورد. آنچه به عنوان طنز دیده می‌شود، حاصل گرد هم آمدن تعداد زیادی از کمدین‌های پرسابقه و شوخی‌های کلامی است. شوخی‌هایی که در چند مورد هم به ورطه لودگی افتادند. اتفاقا سکانس‌های تراژیک سریال به ویژه صحنه‌های جنگی آن دلنشین‌تر از آب درآمده‌اند. و غیرقابل دفاع‌ترین چیزی که در این سریال دیدم، اعتراض‌های دانشجویی بود. هرکس که در دانشگاه‌های معتبر ایران تحصیل کرده باشد -بدون تردید- ساده لوحی مفرط دانشجوهای دانشگاه ساختگی آقای ده‌نمکی را باور نمی‌کند. واقعیت این است که بیشتر دانشجوهای دانشگاه‌های ما به این وسعت و تا این حد که در این سریال نشان داده می‌شود خنگ نیستند. اگر این گونه بود که با این همه ترفند‌ها و حقه‌های دشمنان نظام، الان دانشگاه‌های ما میدان جنگ می‌شد! ضعف اصلی این است که کاراکتر گنجی اصلا فاقد جاذبه شخصیتی و ویژگی‌هایی است که بتواند گروه پرتعدادی از دانشجو‌ها را با خودش همراه کند و بفریبد. چون معمولا افرادی می‌توانند مردم و به ویژه جوانان را فریب دهند که دارای ظاهر یا حداقل ادعاهایی جذاب باشند. اما معلوم نیست که آدم پخمه و بی جاذبه‌ای مثل گنجی چطوری دانشجو‌ها را می‌شوراند؟

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
سوگواری مجازی کاربران و چهره‌های مشهور در فضای مجازی به مناسبت روز عاشورا
عاشورا و پیوست فرهنگی ایران؛ از سوگ شیعی تا سرمایه انسجام ملی
کل خیر فی الحسین؛ بزرگترین خسارت جدایی از حسین (ع) است
برافراشته‌شدن پرچم خونخواهی رهبر شهید در «کشوردوست»
ایران ایستاده در میان فاجعه ۵ تیم آسیایی
توهمات جدید ترامپ درباره تفاهم نامه با ایران
اختلال دسترسی به فیش حقوقی بازنشستگان رفع شد
تکلیف سه تیم صعود کننده گروه دوم مشخص شد
ترامپ ۸۸میلیارد دلار بودجه تکمیلی برای هزینه‌های جنگ ایران درخواست کرد
ناتو باید برای همدستی در ارتکاب جنایت علیه ایران پاسخگو باشد
شگفتی‌سازی دیرهنگام هائیتی نتیجه نداد
بازی یکطرفه برزیل مقابل اسکاتلند
اظهارات متناقض آمریکایی‌ها، تداوم بدگمانی ایرانیان را درپی دارد
هنوز از علت حادثه مدرسه میناب اطلاعی ندارم!
انعقاد تفاهم‌نامه همکاری میان دانشگاه الزهرا (س) و کمیته ملی پارالمپیک جمهوری اسلامی ایران
خوابگاه‌ها میزبان دانشجویان مهمان مراسم تشییع رهبر شهید انقلاب
زنان بیشتر از مردان تحت تأثیر آپنه خواب قرار می‌گیرند
خطر بیماری قلبی در زنان با وزنه زدن کاهش می یابد
آفت بزرگ بزنگاه‌های تاریخی، تأخیر خواص در تشخیص صحنه است
از نقشه راه تا زیاده‌خواهی؛ ضمانت اجرایی کجاست؟
ایران تصویر روشنی از مذاکرات به مردم و جهان ارائه نمیدهد
کارگاه توان‌افزایی مصاحبه‌کنندگان دکتری ۱۴۰۵ با حضور مدیرکل پژوهش دانشگاه آزاد برگزار شد
شالچی: دانشگاه هنر ایران «خانه تخیل ملی» و «زبان عاطفی جامعه» است/ ضرورت خروج هنر از آتلیه‌ها و نقش‌آفرینی در حل مسائل شهری
پاسخ رئیس بنیاد ملی نخبگان به ابهامات جذب نخبگان در دستگاه‌های اجرایی
تعویق یک هفته‌ای امتحانات پایان‌ترم/ غیبت در امتحانات باعث حذف درس نمی‌شود
چالش‌های پنهان دانشجویان تحصیلات تکمیلی کشاورزی
تمدید مهلت ثبت‌نام دوره تابستانی دانشگاه علوم پزشکی هوشمند
انتشار فهرست ۶۶۹ نشریه ایرانی نمایه شده در Clarivate و Scopus در SID
تغییر برنامه امتحانات پایان نیمسال دانشجویان دانشگاه امیرکبیر
کرسی‌های ۶ میلیاردی برای پروژه‌های مرزشکن/استقلال مالی ۵ ساله نخبگان
زمان شروع امتحانات دانشگاه شهیدبهشتی به تعویق افتاد
آمار پاسخگویی وزارت علوم و دانشگاه‌ها به شکایات
توافق جدید برای ورود دانش بنیان‌ها به نظام بیمه سلامت
مهلت ثبت درخواست میهمانی و انتقال دانشجویان شاهد و ایثارگر تمدید شد
ثبت‌نام ایجاد و ترمیم سابقه تحصیلی از امروز آغاز شد
اعلام جزئیات برگزاری امتحانات دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد در شهر محل سکونت
مصاحبه مجازی داوطلبان دکتری تخصصی ۱۴۰۵ دانشگاه آزاد از شنبه ۶ تیر آغاز می‌شود
تعریف ۲۰۰۰ پایان‌نامه با مشارکت پژوهشگران ایرانی و استادان خارجی
۵ راهکار برای نجات آموزش عالی؛ از اصلاح ذی‌نفع هراسی تا راه‌اندازی اتاق فکر مسائل بنیادین
مهلت پنج‌روزه برای رفع نقص مدارک فلوشیپ ۱۴۰۵
مدارک مورد پذیرش دکتری تخصصی پزشکی اعلام شد
تفاهم‌نامه ایرانداک و سازمان بازرسی برای ارتقای سلامت علمی کشور
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top