به گزارش خبرنگار «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ باتوجه به اهمیت شبکه ملی اطلاعات و همچنین حاشیه های ایجاد شده در رابطه با فعالیتهای فضای مجازی و همچنین افزایش روزافزون نفوذ استفاده از همهی ابزارهای این عرصه برای بررسی تحولات اخیر فضای مجازی به گفتگو با روح الله مومن نسب پژوهشگر و کارشناس فضای مجازی، دربارهی مسائل اخیر فضای مجازی و شبکههای اجتماعی پرداختیم.
مومن نسب در ابتدا گفت: شبکه ملی اطلاعات فقط مربوط به ترافیک داخلی نیست یک پروژهی فراگیربین نهادی و مربوط به یک وزارت خانه هم نیست. براساس دستور رهبرمعظم انقلاب در بند 7 حکم دور دوم اعضای شورای عالی فضای مجازی ایشان تاکید میکنند بر تسریع در راه اندازی شبکه ملی اطلاعات با تصویب شورای عالی فضای مجازی و زیر نظر مرکز ملی فضای مجازی کشورمی باشد.
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: با توجه به اینکه هنوز مدل اجرایی و مفهومی آن مصوب شورا نشده، دولت صلاحیت قانونی برای اجرا و راه اندازی شبکه ملی اطلاعات را ندارد زیرا ابتدا باید جزئیات مدل مفهومی برای جزئیات اجرایی در شورای عالی فضای مجازی تصویب شود و سپس تقسیم کار ملی صورت گیرد. وزارت ارتباطات یکی از نهادهایی است که ممکن است در اجرای این شبکه ملی اطلاعات جایگاه و ماموریتی داده بشود. در صورتی که شبکه ملی اطلاعات اگر بخواهیم از لحاظ زیرساخت بررسی کنیم، بخش عمدهای از آن را شرکت مخابرات ایران و شرکتهای IT مربوط به بخش خصوصی است که بازهم ارتباطی با وزارت ارتباطات ندارد و از لحاظ محتوایی هم مربوط میشود به سازمان صداوسیما که از طریق IPTV و IPMedia بخش مهمی از ترافیک را باید اشغال کند و بخش دیگر همچنین مربوط به مراکز فرهنگی و اکثر آن به وزارت ارشاد اسلامی و سازمان تبلیغات اسلامی و ... می باشد.
مومن نسب در ادامه بیان داشت: در صورتی که شبکه ملی اطلاعات که دولت در حال افتتاح آن هستند هیچ علامتی از این فرآیند تحقق شبکه ملی اطلاعات ندارد و مشخص نیست که این طرح که می شود چه هست و آن چیزی که با توجه سخنان وزیرارتباطات و مسئولین وزارت خانه مشخص میشود که خود اینها نمیدانند که چه چیزی را افتتاح می کنند؟ یعنی نقاط تبادل اخیر که امروز به بهرهبرداری میرسد از گذشته موجود بوده و در دولت قبل این مسئله ایجاد شده و سرورهای داخلی که امروز هست و داده هایی که درآنها موجود است ترافیک آن از کشور خارج نمیشد و این مسئله 6یا 7 سال است که اجرایی شده است و فقط فرق این قضیه با گذشته این است که قرار است قیمت آن کاهش یابد چون در گذشته پول تلفن بین الملل از آنها گرفته میشده درحالی که در واقع در شبکه ملی اطلاعات نباید از افراد هزینه ای دریافت کنند بلکه پولی هم به افراد بدهند.
روح اله مومن نسب دربارهی نحوهی اجرا شبکه ملی اطلاعات بیان داشت: شبکه ملی اطلاعات نیاز به یک تقسیم کارملی دارد و این اصلا در چارچوب وظیفهی وزارت ارتباطات یا دولت نیست و باید توسط نهادهای حاکمیتی مثل شورای عالی فضای مجازی انجام شود و در واقع هرکدام از ارکان در این تقسیم کار وجود دارند وظیفهی خودشان را انجام دهند و گزارش عملکرد را به صورت مفصل به شورای عالی فضای مجازی ارائه دهند و نباید این شبکه ملی اطلاعات در حد یک اسم بی خاصیت باقیبماند.
مومن نسب ادامه داد: آن چیزی که مسلم است همهی نهادهای کشور به این جمع بندی رسیدهاند که تلگرام به شکلی که امروز در کشور در حال فعالیت است شکل احمقانه و خارج از حاکمیت است و در واقع منافع ملی ما را به خطر انداخته است که مسئولین مرتبط با آن نیز به این مسئله اذعان داشته اند.
وی تصریح کرد: اما دربارهی بسته شدن آن دو نگاه وجود دارد که یک نگاه این میباشد که اگر چیزی برای مردم خطر دارد باید به سرعت جلو خطرات آن گرفته شود و جایگزین تلگرام در کشور مسالهی آن حل شد و چندین و چند مورد وجود دارد که توانمند هم هستند.
وی دربارهی ورود سرورهای تلگرام به کشورگفت: به طورکلی باید بگویم که ورود سرورهای تلگرام به ایران به کشور بسیار بعید هست چون بزرگترین درآمد تلگرام از فروش و خارج کردن اطلاعات حاصل میشود اگر وارد کشور به این معنا می باشد که ستاد عملیات خود را وارد کشور میکند و این رخ نمیدهد و اگر هم رخ بدهد اتفاق کامل قابل تاملی خواهد بود و بیشتر باید بررسی گردد زیرا تلگرامی که سرور آن در داخل باشد به مراتب خطرآن بالاتر حضور سرورها در خارج ایران میباشد.