تاریخ انتشار: جمعه 1395/11/15 - 17:43
کد خبر: 225478

«بدون تاریخ بدون امضا» فیلمی به شدت تلخ و گزنده

خبرنامه دانشجویان ایران: «ماه‌گرفتگی» با همه توصیفات اثری متوسط است که کوشیده از منظری منصفانه به فتنه 88 نگاه کند و هم حرف معترضین را بزند و هم نگاه و موضع خود را در انتها بیان کند.

به گزارش خبرنامه دانشجویان ایران به نقل از فارس، در پنجمین روز جشنواره فیلم فجر 4 فیلم بدون تاریخ بدون امضا، ماه گرفتگی،‌انزوا و مادری در برج میلاد به روی پرده رفت.

بدون تاریخ بدون امضا
وحید جلیلوند کارگردان فیلم تحسین شده «چهارشنبه 19 اردیبهشت» در تازه‌ترین ساخته خود باز هم سراغ یک مسئله اجتماعی رفته است. فقر و تبعات حاصل از آن را می‌توان خلاصه‌ فیلم دانست. فقری که ابتدا دامن یک خانواده فقیر را گرفته و آنها را مجبور می‌کند از مواد فاسد استفاده کنند و در ادامه نتایج این فقر به دیگر اقشار جامعه نیز سرایت می‌کند.

«بدون تاریخ بدون امضا» فیلمی به شدت تلخ و گزنده است که دست روی عواطف انسانی می‌گذارد ضمن این که در کنارش به وجدان مردم نیز کنایه می‌زند با این حال فیلم مثل دیگر اثر جلیلوند درخشان از کار در نیامده است. بازیگران در این فیلم همه تکرار خود هستند از نویدمحمدزاده تا محمدآقایی و هدیه تهرانی. هیچ کدام جلوه ای نسبت به دیگری ندارند. امیر آقایی همچنان در تکرار نقش‌های قبلی است. مردی درون گرا و با استرس که به خوبی هم از این کار برمی‌آید. نوید محمدزاده هم اگرچه کنترل شده‌تر بازی می‌کند ولی همچنان آشفتگی و عصبیت به همراه بغض حاصل از فقر و از دست رفتن خانواده‌ در بازی اش دیده می‌شود.

فیلمنامه نیز دو بخش خوب و بد دارد. بخش اول اجرای خوب و گیرا و تاثیرگذار و بخش دوم فشل و خسته کننده و بعضا فاقد منطق داستانی. اشکالات فیلمنامه‌ای نیز مزید بر علت شده است تا بدون تاریخ بدون امضا آن اثری در نیاید که همگان منتظر آن از وحید جلیلوند بودند.

ماه گرفتگی
فتنه سال 88 آنقدر در تاریخ سیاسی جمهوری اسلامی مهم است که هنوز باید برای تببین و روشن کردن ماهیت آن فیلم‌ها ساخت و اثری هنری و ادبی تولید کرد. 7 سال پس از آن واقعه «ماه‌گرفتگی» می‌کوشد حرف‌های دو طرف واقعه را زبان شخصیت‌های ایجاد شده در فیلم بگوید حتی حرفهایی که بارها تکذیب شده ولی مثل همان دروغ مشهور شده است؛ خس و شاکات عبارت نام آشنایی است. در این فیلم هم هست و بعدها هم خواهد بود.

«ماه‌گرفتگی» می‌کوشد با یک معما شروع کند و کم کم به دل حادثه بزند. شیوه کار درست است و می‌تواند دست‌مایه یک اثری جنایی و سیاسی شود که هم حرف‌های مهم گفته شود و هم این که اصل فتنه و ماهیت آن تبیین شود اما کار از جایی خراب می‌شود که جزئیاتی که فیلمنامه روی آن تاکید دارد در اجرا در نمی‌آید. از نحوه پرداخت شخصیت هادی (شخص محوری امام غایب فیلم) که دو طرف ماجرا آن از آن خود می‌دانند و حتی شخصیت فرمانده با بازی کامبیز دیرباز که اگر چه سعی شده با گریم آن را درست کند اما ظاهرا لحن مجید سوزوکی هنوز در بیان شخصیت فرمانده در «ماه‌گرفتگی» دیده می‌شد.

بی‌توجهی به برخی جزئیات به ظاهر کم اهمیت هم در این فیلم باعث لطمه خوردن اثر شده است. تیپ دختری که مدعی است دوست هادی تازه یکی دو سالی است در جامعه مد شده اما توسط کارگردان برای اثری در سال 88 استفاده شده است. با تلفن‌های دایی هادی با شخصیت حاج مهدی اگرچه می‌خواسته دست‌های پشت پرده حادثه را بازنمایی کند اما در مرحله اجرا الکن است.

«ماه‌گرفتگی» با همه این توصیفات اثری متوسط است که کوشیده است از منظری منصفانه به فتنه 88 نگاه کند و هم حرف معترضین را بزند و هم نگاه و موضع خود را در انتها بیان کند.

انزوا
اولین اثر مرتضی علی عباس میرزایی اثری درباره غیرت و قضاوت‌های زودهنگام و ایضا تاثیر حرف مردم است. کارگردان برای پیشبرد فیلم خود ریتم اثر را تند کرده و در ادامه می‌کوشد با کات‌های متعدد تاثیر خود را بر مخاطبش بگذارد. امری که اگر چه در ابتدای فیلم شاید اثربخش باشد اما ازدیاد این صحنه باعث خستگی می‌شود.

انزوا می‌کوشد خود را یک معما جلوه دهد و روال اجرای فیلم هم به کارگردان کمک می‌کند تا منظورش را بیان کند اما آنچه در انتها مشخص می‌شود چیزی جز حسرت نیست برای ایده‌ای از دست و حیف شده که سعی شده به کمک تصویر و البته موسیقی زیاد بیان شود.

انتخاب امیرعلی دانایی‌فرد به عنوان فردی که در سابقه خود غیرت و تعصب زیادی داشته و به اصطلاح داش مشتی بود برای نقش اول فیلم نامناسب بوده و بازیگر هم از پس آن بر نیامده است و سعی کرده این نقص را با نگاه‌های تیز و البته کلفت‌کردن صدا جبران کند.

در نهایت انزوا اثری است که می‌کوشد قهرمانی برای خود تعریف کند و قصه‌اش را با او جلو ببرد اما ظاهرا قصه این فیلم نمی‌تواند با همه جزئیاتش برای یک فیلم بلند کافی باشد.

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
ترامپ باید با درد اقتصادیِ جنگ دست‌و‌پنجه نرم کند
افت صادرات نفت آمریکا به پایین‌ترین حجم در ۸ ماه اخیر
انصارالله حمله به یک نفتکش عربستان را تأیید کرد
حادثه امنیتی دریایی در جنوب شرقی عدن
لفاظی جدید نتانیاهو علیه ایران
گفتگوهای لبنان و اسرائیل فردا از سرگرفته خواهد شد!
رایزنی وزرای خارجه آمریکا و انگلیس درباره ایران
حال تیم خوب است جز پنجره بسته!
آمریکا تحریم‌های یک شرکت هواپیمایی عراقی را لغو کرد
پیش‌نویس توافق میان ایران و عمان نهایی شد
تنها یک موضوع در مذاکرات ایران و عمان باقی مانده است
کاپیتان پرسپولیس به گل‌گهر سیرجان پیوست
فلسطین مسئله نخست جهان اسلام به شمار می‌رود
در نشست وزیران خارجه کشورهای عربی و اسلامی در امان چه گذشت؟
پس از ماه‌ها کشمکش با دولت ترامپ، رئیس دانشگاه براون کنار می‌رود
سازش با یزید زمان، هرگز امنیت و رفاه به همراه نداشته است
«کارت امید مادر» شارژ شد
تعداد مصدومان حادثه شهرک شمس آباد به ۲۱نفر رسید
توافق نزدیک است!
واکنش تند رضاییان به استقلالی‌ها
مذاکره با تل‌آویو، چیزی جز شرم و تحقیر برای لبنان ندارد
پژوهشگاه ملی سرطان می‌تواند به محور دیپلماسی علمی ایران و کشورهای منطقه تبدیل شود
حکمرانی مشارکتی؛ ضرورت امروز دانشگاه‌ها
هوش مصنوعی جدید، انسان از آب درآمد!
دانشگاه منزوی از جریان علم و فناوری جهان عقب می‌ماند
نتایج آزمون‌های ورودی مدارس سمپاد و نمونه دولتی اوایل هفته آینده منتشر می‌شود
اعلام نتایج اولیه پذیرش دکتری تخصصی بدون آزمون دانشگاه تهران
نتایج آزمون‌های ورودی مدارس سمپاد و نمونه دولتی اوایل هفته آینده منتشر می‌شود
دستاورد پژوهشگران دانشگاه تهران درتوسعه نسل جدید سامانه‌های هوشمند
توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه ایران و بلاروس
توسعه همکاری‌های علمی، آموزشی و فناورانه با قزاقستان
نتایج آزمون‌های سمپاد و نمونه دولتی هفته آینده منتشر می‌شود
پیشنهاد راه‌اندازی دوره‌های «هم‌افزایی فناورانه»
ظرفیت پژوهشی هر عضو هیئت‌علمی از حمایت های بنیاد ملی علم اعلام شد
کلید نهایی پنجاه و سومین دوره آزمون دستیاری پزشکی منتشر شد
مهلت ثبت نام آزمون های دانشنامه و گواهینامه تخصصی و فوق تخصصی تمدید شد
تحمیل ۸۰۰ دانشجوی پزشکی به دانشگاه
طرح جدید تغذیه دانشجویان هنوز نهایی نشده
برخی دانشجویان بین الملل علاوه بر فارسی حتی به انگلیسی هم مسلط نیستند
توانمندسازی دانشجویان برای ورود به بازار کار دانش‌بنیان
باید از ظرفیت ایرانیان خارج کشور حداکثر استفاده را برد
اسامی منتخبان دور دوم انتخابات شورای صنفی دانشگاه تربیت مدرس اعلام شد
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top