تاریخ انتشار: دوشنبه 1396/03/29 - 13:56
کد خبر: 238603

محسن غریبی

تهدید به بازدارندگی؛ اساس حملات موشکی

تهدید به بازدارندگی؛ اساس حملات موشکی

نتیجه آنکه، ابعاد بازدارندگی و اعتبار اجرایی شدن آن، در پازلی از اقدامات جمهوری اسلامی ایران، علاوه بر اعتبار زدایی از تهدیدات طرف مقابل، نقشه امنیتی منطقه را نه با معادلات کشورهای نایب، که به مقابله با توطئه‌های کدخدا! انجام می‌دهد.

خبرنامه دانشجویان ایران: محسن غریبی// بازدارندگی را می‌توان به عنوان یک وضعیت عمومی رابطه میان کشورها در نظر گرفت. وضعیتی که در آن کشورهای مخالف، دشمن یا رقیب برای نظام مند کردن روابطشان به حفظ نیروهای نظامی می‌پردازند؛ حتی اگر هیچ کدام وقوع یک حمله را محتمل ندانند.

اساس بازدارندگی بر سه ضلع پیشگیری، تهدید به مجازات و ممانعت است.

منظور از پیشگیری، تدارک توان داخلی و خارجی برای جلوگیری از شکل گیری عوامل تهدیدآمیز است.

در بازدارندگی بر پایه تهدید به مجازات، هدف القای این پیام به طرف مقابل است که اقدام او هزینه بر است و هزینه آن بیشتر از سودی است که به دست خواهد آورد.

 مکانیسم بازدارندگی براساس ممانعت به دنبال آن است که ازطریق کاهش امیددشمن در کسب موفقیت، بازدارندگی را به اجرا درآورد. بازدارندگی بر پایه ممانعت می‌تواند مستقیم و غیر مستقیم باشد. ممانعت مستقیم عبارت است از: خطاب قرار دادن طرف مقابل با گفتار و اقدامات غیر تهدیدآمیز، اما متقاعد کننده. ممانعت غیر مستقیم نیز عبارت است از: نمایش و مانور عمومی قدرت.

 لازم به ذکر است که موفقیت بازدارندگی منوط به سه شاخصه است: (توانایی یا قابلیت و ظرفیت‌های مقابله به مثل)، (اعتبار تهدید یا ضد تهدید) و (ابزار انتقال تهدید یا ضد تهدید).

 تهدید به دو علت می‌تواند فاقد توانایی لازم باشد: اول آنکه، یک بازیگر ممکن است فاقد تونایی فیزیکی برای عمل کردن به تهدید باشد. دوم، چنانچه تهدید نتواند در زمان اجرا آسیبی به دشمن برساند، فاقد توانایی ارزیابی می‌شود.

 همچنین اعتبار تهدید نیز مشروط به عواملی است. اول آنکه تهدیدی اعتبار دارد که طرف تهدید شونده یا حوزه تهدید به آن باور داشته باشد. دوم، تهدیدات معتبر، تهدیداتی عقلانی و قابل درک باشد و سوم آنکه، احتمال اجرای تهدید همواره از سوی تهدید شونده با درصد بالا ارزیابی شود.

قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران:
قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران در سه ضلع پیشگیری، تهدید به مجازات و ممانعت را می‌توان در جلوه‌های غرورانگیز آن مشاهده کرد.

پس از گذشت شش سال از بحران منطقه و اوج گرفتن گروه‌های تروریستی، تنها عملیات تروریستی صورت گرفته در خاک‌های ایران، اقدام خفیف اخیر در مجلس و حرم امام خمینی بود که البته اقدام سریع نیروهای امنیتی، جلوه‌ای از توان بازدارندگی پیشگیرانه جمهوری اسلامی را به نمایش گذاشت.

بازدارندگی در بعد تهدید به مجازات را می‌توان در شلیک موشک‌های میان بُرد سپاه پاسداران جمهوری اسلامی به پایگاه نظامی داعش در دیرالزور سوریه مشاهده کرد. این اقدام نه تنها جدای از سایر ابعاد بازدارندگی نیست، بلکه تهدید آن فراتر از هدف صورت گرفته یعنی داعش می‌باشد. تصویب طرح جامع تحریم سپاه پاسداران، سپاه قدس و قدرت موشکی ایران توسط آمریکا، سفر ترامپ به عربستان و فروش یک صد میلیارد دلار تسلیحات، تَرَک خوردن ائتلاف ناکام عربستان با جدایی قطر از قبیله عربستان؛ همه تهدیداتی بودند که با اقدام متقابل ایران، اعتبار تهدیدات جمهوری اسلامی ایران را در هر سه ضلع: (توانایی یا قابلیت و ظرفیت‌های مقابله به مثل)، (اعتبار تهدید یا ضد تهدید) و (ابزار انتقال تهدید یا ضد تهدید) به نمایش گذاشت. یعنی قابلیت موشکی ایران نه قابل مذاکره است و نه تحریم‌های آمریکا بر آن اثری دارد. هم دارای توانایی فیزیکی است و هم در لحظه نیاز، به سرعت عملی می‌شود.

وجه مستقیم ممانعت در بازدارندگی را نیز می‌توان در خطابات صریح مقام معظم رهبری علیه اقدمات عربستان سعودی و آمریکا مشاهده کرد.

"دولت سعودی، دولتی است که دست بچّه‌ها دارد می‌گردد، بچّه‌های نابِخرد واقعاً، دست آنها است، امّا آن‌چیزی که انسان با تحلیل مسائل، با مشاهده مسائل می‌فهمد، حقیقتاً همین است که این دست آمریکا است، پشتیبانی آمریکا است".

"شما ببینید وقاحت دشمن تا کجا است. رئیس‌جمهور آمریکا در یک نظام قبیله‌ایِ عقب‌مانده‌یِ منحطِّ محض می‌ایستد در کنار رئیس قبیله و رقص شمشیر می‌کند".

وجه غیرمستقیم ممانعت در بازدارندگی را نیز می‌توان در مانورها و رژه‌های نظامی و گذارش های منتشر شده از سیلوهای موشکی مشاهده کرد.

نتیجه آنکه، ابعاد بازدارندگی و اعتبار اجرایی شدن آن، در پازلی از اقدامات جمهوری اسلامی ایران، علاوه بر اعتبار زدایی از تهدیدات طرف مقابل، نقشه امنیتی منطقه را نه با معادلات کشورهای نایب، که به مقابله با توطئه‌های کدخدا! انجام می‌دهد.

منابع:
کتاب نظریه‌های امنیت نوشته علی عبدالله خانی
کتاب کاربرد نظریه‌های روابط بین الملل از عبدالعلی قوام
سایت http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=33886
سایت http://www.mehrnews.com/news/3590868/

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
۳ روز مانده به بازگشایی نمایشگاه کتاب/ کارگران مشغول کارند
کمبود آب بلوچستان تا ۴ سال آینده رفع می شود
رونالدو و مسی هم تیم می‌شوند؟!
مورایس: برای آینده برنامه‌هایی دارم
پیروزی تماشایی و مهیج لیورپول مقابل تاتنهامی
لورکوزن شکست‌ناپذیرترین تیم تاریخ فوتبال اروپا
رئیسی: امروز در دانشگاه‌های غربی شرافت مقابل شرارت قرار گرفته است
خضریان: الکترونیکی کردن معاملات گامی مهم در مسیر شفافیت است
سخنگوی ستاد انتخابات کشور: هفت و نیم میلیون تعرفه برای مرحله دوم انتخابات مجلس چاپ می‌شود
یونیسف: ۶۰۰ هزار کودک در رفح مصدوم، بیمار و دچار سوء تغذیه هستند
هوای ابری و بارش‌های بهاری فردا در ۲۳ استان
معامله ۱۹۰ کیلوگرم شمش طلا در مرکز مبادله ارز و طلا
تشکیل شورای تامین مالی برای تحقق جهش تولید
بیمه رایگان دهک‌های یک تا پنج جامعه ادامه دارد
وضعیت تولید داروی بیماران SMA در کشور اعلام شد
شخصیت‌های قصه‌های ایرانی در نمایشگاه کتاب
مجازات سوء‌استفاده‌کنندگان از قانون معافیت سربازی چیست
طرح آیفون ۱۶ فاش شد +عکس
اعتماد‌ به‌ نفس بیشتر با استفاده کمتر از شبکه‌های اجتماعی
سیستم درمانی هدف اصلی هکرهای باج‌افزار است
ویژگی‌های شخصیتی که توسط ایمیل‌ها افشا می‌شوند
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top