تاریخ انتشار: سه شنبه 1396/09/21 - 12:02
کد خبر: 252547

آصف سعادتی

تولید علم «مسئله محور»

تولید علم «مسئله محور»

همان قدر که نیاز است تا صنعت خود را به ارتباط با دانشگاه ملزم کند و چه بسا بیشترَش، این دانشگاه است که باید برای پیوند خوردن این دو با هم قسمتی از مسیر را به عقب برگردد. این پیوند برای حرکت کشور به سمت افق­های علمی پیش رو لازم و ناگزیر است.

خبرنامه دانشجویان: آصف سعادتی// رویکرد علمی کشور در سالهای اخیر به سمت مقاله گرایی شدت گرفته است. تولید علم محض و در خیلی از موارد در مرز علم در نگاه اول شاید مطلوب به نظر برسد اما اینکه چه دردی از دردهای کشور ما را درمان میکند را به عنوان چالش اصلی به همراه خود دارد. این روند شاید برونداد تولید علم تصور شود اما اگر هم چنین باشد این علم چه جهتگیری و سمت و سویی دارد.

یکی از استادان برجسته ایرانی خارج از کشور حرف جالبی میزد. وی با نگاهی به پیشرفتهای علمی-کاغذی ایران و روند تولید مقالههای ISI مان در سطح جهان با یک سوال چالشی عکس العمل خود را نشان داد و پرسید: آیا در کشور مسئله و معضلی را هم از این طریق حل میکنید؟ و این همان حهت-گیری علم را هدف میگیرد.

علم اگر جهتگیری و هدف مشخصی نداشته باشد و یا آن هدف، بومی و متناسب با نیازهای کشور نباشد، منفعت چندانی را در پی نخواهد داشت و محصولش از دو حال خارج نیست: مهاجرت مغزها و یا بیکاری 50000 نفری فارغ التحصیلان دکترا!

علم ما باید «مسئله محور» شود تا در کنار تقاضای صنعت و دیگر نهادهای علم محور موجب ارتقای همه جانبه کشور در اقتصاد شود. در دورانی که فاصله عمیقی بین صنعت و دانشگاه به وجود آمده است و هر کدام مسیر جداگانهای در پیش گرفته اند، همان قدر که نیاز است تا صنعت خود را به ارتباط با دانشگاه ملزم نماید و چه بسا بیشترَش، این دانشگاه است که باید برای پیوند خوردن این دو با هم قسمتی از مسیر را به عقب برگردد. این پیوند برای حرکت کشور به سمت افقهای علمی پیش رو لازم و ناگزیر است.

بدون شک رسیدن به موفقیتهای علمی-صنعتی همچون غنی سازی 20 درصد و همچنین شکوفایی استعدادهایی در قواره شهید شهریاریها (که در چنین روزهایی هدف ترور خصمانه استکبار شد) و دیگر دانشمندان هسته ای و موشکی نیز از دل همین علمِ «مسئله محور» خارج می شود. تعریف یک نیاز جدی کشور و بر اساس آن یک حرکت علمی آکادمیک منجر به پیشرفتهای هستهای و حتی موشکی ما شده است. این روند باید در همه شئون تسری یابد تا بخش زیادی از علمِ دانشگاهی ما از لایَنْفَعْ بودن خارج گردد.

 

اما تکلیف جریان دانشجویی در این ماجرا چه میتواند باشد؟ در زمانهای که شاید دولت و بالطبع آن صنعت نفتی کشور توانایی و یا عزم ورود جدی به این قضیه را برخود نمیبیند، این وظیفه بر عهده دانشگاهیان و بخصوص جریان دانشجویی است که آتش به اختیار شده و دست به کار شود. در نگاه حداقلی فرهنگِ تولید علمِ مسئله محور را که می توانیم از مصادیق فرهنگ برشمریم و با استناد به فرمان آتش به اختیار رهبری حرکتی جهاد گونه در این مسیر داشته باشیم.

این گام اولی است که میتوان در مسیر تحقق اقتصاد دانش بنیان از مسیر دانشگاه و دانشجو برداشت. اقتصادی که میتواند در عین مقاوم بودن در برابر بادهای موسمی همچون تحریم، ایران را به عنوان یک قطب اقتصادی در جهان مبدل کند و این مهم جز با این تغییر نگرش حاصل نخواهد شد!

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
حمله به مراکز هسته‌ای به معنای توسعه جنگ است
راهنمای جامع خرید و فروش ملک در پرند؛ از مسکن ملی تا پروژه‌های لوکس
خرید مواد اولیه تولید شکلات؛ راهنمای انتخاب ترکیبات برای افزایش کیفیت، براقیت و ماندگاری
فروش قطعات پکیج لورچ با ۲۵ درصد تخفیف ویژه
شارژ کارتریج در محل، بهترین انتخاب شرکت هایی که عجله دارند!
نکاتی برای تمیز کردن و نگهداری صحیح از فرش
۷ مهارت ضروری هر معامله گر که نمی دانید
فارکس چیست و چرا باید آن را جدی بگیریم؟
فرش کثیف چقدر می‌تواند برای سلامتی ما خطرناک باشد؟
خرید بیت کوین: راهنمای عملی برای ایرانیان
دیپلماسی یعنی اقتدار، نه ارسال سیگنال ضعف
امضای رئیس‌جمهور آمریکا اعتباری ندارد
فیلم | توضیح آیت‌الله جوادی‌آملی درباره نماز قائد شهید
شما در اوج پیروزی ایران از تسلیم گفتید
بیانیه حزب اتحاد ملت؛ موشکهای آمریکایی را پیام دیپلماتیک میداند که باید با لبخند پاسخ داد!
‌یمنی‌ها نفتکش‌های عربستان را از باب‌المندب برگرداندند
مسی به حضور در تیم ملی فوتبال آرژانتین ادامه می دهد
ویزای شمشیربازان برای مسابقات قهرمانی جهان صادر شد
بازار فروش سؤالات جعلی آزمون دستیاری
مهلت بخشودگی جریمه قانون مالیات بر ارزش افزوده تا ۳۱ تیر تمدید شد
حملات جدید ایران به مواضع آمریکایی در بحرین و اردن
بازار فروش سؤالات جعلی آزمون دستیاری
ثبت نام چهارمین آزمون صلاحیت حرفه‌ای روانشناسان و مشاوران آغاز شد
۸ نفر از روسای دانشگاه آزاد اسلامی در استان‌ها ابقا شدند
کاهش طول دوره دکتری با تعیین استاد راهنما از ابتدای تحصیل
در دانشکده مدیریت، کارمندی که از قانون دفاع کرد، توبیخ می‌شود!
دستاورد محققان امیرکبیر برای کاهش مصرف انرژی در شبکه‌های ۵G
کارت آزمون دستیاری منتشر شد/فرایند پذیرش داوطلبان
آغاز ثبت‌نام کاروان بزرگ دانشجویی پیاده‌روی اربعین حسینی
تغییر در فرایند پذیرش دانشجو معلمان ۱۴۰۵
پردیس‌های خوابگاهی؛ راهکاری برای ارتقای کیفیت زندگی دانشجویان
مدیرکل دفتر ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌های دانش‌بنیان:
ماندگاری ۸۲ درصدی نخبگان در کشور؛ ۴۲۰ دانش آموخته برتر جذب شدند
دستور وزیر علوم برای بررسی جابجایی یکی از کارکنان دانشگاه علامه
مقاومت برخی مدیران دانشگاه ها در بازگشت به آموزش حضوری
آیین بزرگداشت رهبر شهید انقلاب فردا برگزار می‌شود
جزئیات و نحوه استفاده از مرخصی تابستانی دانشگاهیان اعلام شد
جلسه شورای فرهنگی دانشگاه آزاد با ترکیب جدید اعضای حقیقی برگزار شد
نتایج نهایی آزمون دکتری سال ۱۴۰۵ در دهه اول مرداد اعلام می شود
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top