تاریخ انتشار: یکشنبه 1396/11/15 - 13:44
کد خبر: 258005

مهدی خرامان؛

از کاراکترهای بی‌هویت تا داستان‌های فرعی آبکی!

از کاراکترهای بی‌هویت تا داستان‌های فرعی آبکی!

ای‌کاش معادی کمی کتاب‌ها و حتی صوت‌های شریعتی را دقیق‌تر مطالعه می‌کرد، تا شاید می‌فهمید، حقیقتی که در جنگ به خاطرِ مصلحت‌اندیشی ذبح‌شده مسئله‌ای فراتر از یک کمدی نازل و کش‌دار است.

خبرنامه دانشجویان ایران: مهدی خرامان// معادی برای مصلحتِ خود و فروشِ بیشتر، خشونت را مانند فیلم‌های دهه ۶۰ که دشمن را احمق فرض می‌کردند، «حقیقتِ خشونت» را برای خندهِ بیشتر ذبح می‌کند و آن را تنزل و کوچک نشان می‌دهد، البته کارگردان در حرف های خود بیانِ خشونت را انکار می کند، اما کاراکترها، چیز دیگری را نمایان می کنند، «بمب یک عاشقانه»، شوخیِ بیش نیست، معادی تجربه امروز را سندی برای دیروز قرار می‌دهد و با ترس که شاید از ندانستن سرچشمه می‌گیرد از کنارِ سختی‌های جنگ به‌راحتی گذر می‌کند، همه‌چیز مصنوعی است از تراولینگ ابتدایی تا پناه بردن به پناهگاه با آن آهنگ خنده‌دار، به همین دلیل خشونت و عشقِ ظاهری فیلم هم قلابی از کار درمی‌آید، آخرین اثر معادی مطمئناً از «برف روی کاج‌ها» جلوتر است، اما چگونه می‌شود مجموعه‌ای که جمعاً ۲۲ سیمرغ در کارنامه خود دارند، این‌گونه بازی‌های آشفته، طراحی صحنه مصنوعی و جلوه‌های ویژه بصری نامعقول ارائه دهند.

علت مشخص است، اما بگذارید قبل از آن، مسئله‌ای را بازگو کنم، سال ۹۳ کتابی منتشر شد با درون‌مایه «دفاع مقدس» و اتفاقاً در باب «خشونت»، اما نویسنده آن‌قدر کار را به «نمادگرایی» کشاند تا  از ذوق‌زدگیِ هوشِ خود در این نمادگرایی، هدفِ اصلی‌اش که  جنگ و خشونت بود را فراموش کرد!

معادی هم‌چنین رفتاری می‌کند، او سرخوش از این نمادگرایی بیشترین زمان خود را به‌جای آنکه به روابط و شخصیت‌سازی در فیلم‌نامه ببخشد به طراحی دکوپاژ اختصاص داده است، اما با فیلم‌نامه‌ای ناقص، «موسیقی»، «جلوه‌های ویژه» و حتی دوربینِ «کلاری» هم دیگر نمی‌تواند کمک کند، مثلاً باز شدنِ نامه عاشقانه زمانی که دوربین پاک شدن مرگ بر آمریکا را از روی دیوار نشان می دهد و یا ردوبدل نوارهای موسیقی در نمایی با پر کردنِ گونی‌های خاکی، مخاطب تا دلش بخواهد نماد در فیلم موجود است، نمادهایی که شاید باعث رضایت کارگردان شود و مخاطب هم از این رمزگشایی بادی در غبغب بی اندازد و سر کیف بیاید، اما فضای خشن دهه ۶۰ نیازی به این‌همه شعار و بازی با نما نداشته است، البته معادی هم این را به‌خوبی می‌داند زیرا در سکانسی که شخصیت سعید با چهره‌ای از «گوییدو» و دوچرخه‌اش در فیلم «زندگی زیبا» ی «روبرتو بنینی» از مدرسه فرار می‌کند تا خانه موشک خورده را از نزدیک ببیند و برای خود «ترکشی» جور کند، زمانی که به صحنه می‌رسد، چهره دیگری از جنگ را می‌فهمد، تا مخاطب کمی نزدیک احساس درونی سعید با نما «کلوژآپ» و اشک‌های او شود، اما معادی همه این‌ها را تقلیل و نابود می‌کند، کارگردان پز درام می‌دهد، اما جلوتر نمی‌رود، او بیشتر دوست دارد سیامک انصاری «کمدی استند آپ» بازی کند تا تماشاگر در سینما بخندد تا بعدها در کارنامه خود فیلم پرفروش هم داشته باشد.

فیلم «بمب یک عاشقانه»، کاراکترهای  بی‌هویت ‌دارد، «ایرج» معلمی که مشخص نیست دانش آموزان را دوست دارد یا نه، با چوب و گچ و پس‌گردنی از خجالتِ بچه‌ها درمی‌آید، اما از برخوردِ ناظم و یا مدیر با دانش آموزان ناراحت و یا میانجی‌گری می‌کند، پزِ اخلاق می‌دهد اما ضدِ آن رفتار می‌کند، افسر سؤال می‌پرسد، از برخورد آن ناراحت می‌شود، اما او حق دارد در قضاوت برای دفترِ گمشده بی‌ادبی کند، «میترا» و یا همان «مینا» ی «رگ خواب» حتی با همان لباس‌ها آشفته‌تر است، بیشترِ مواقع سکوت می‌کند، سه سال است که ازدواج‌کرده‌اند اما دریغ از یک گفت‌وگو ساده، انگار همه در فیلم منتظر ماندن تا «صدام یزید کافر» موشکی بی اندازد تا مشکلاتشان حل شود، البته مشکلات به‌اندازه داستان‌های فرعی آبکی است.

اما «عیب می جمله چو گفتی هنرش نیز بگو»، اثر «بمب یک عاشقانه» برعکس بسیاری از فیلم‌های ایرانی کم دیالوگ است و برعکس بسیاری از آثار ایرانی از کودک به‌خوبی استفاده کرده است و به نظر نگارنده «ارشیا عبداللهی» می‌تواند یکی از گزینه‌های کاندیدای بازیگر نقش «مکمل مرد» معرفی شود.

درهرحال ای‌کاش معادی کمی کتاب‌ها و حتی صوت‌های شریعتی را دقیق‌تر مطالعه می‌کرد، تا شاید می‌فهمید، حقیقتی که در جنگ به خاطرِ مصلحت‌اندیشی ذبح‌شده مسئله‌ای فراتر از یک کمدی نازل و کش‌دار است.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
کدام جنگ بی‌پایان؟
مذاکره عراقچی با آمریکا بدون مجوز و برخلاف عقلانیت بود/ استیضاح وزیر خارجه ثبت شده است
دیدار پزشکیان و رئیس شورای اروپا
خودکشی ۸ ملوان نیروی دریایی آمریکا در جریان مأموریت رزمی علیه ایران
ابراز نگرانی هند از تحریم‌های آمریکا علیه روسیه و ایران
آغاز سال تحصیلی و افتتاح مدرسه جدید شجره طیبه میناب +عکس
کاناوارو: ایران ازبهترین تیم‌های آسیاست/ شومورودوف: هدفمان پیروزی است
روبیو: توافق با ایران نیازمند زمان و تلاش بسیار است!
طلای ناگویا بر گردن دومین کاراته‌کای قم
۹۸۸ حمله هوایی و موشکی سعودی به یمن
سرلشکر رضایی: دیپلماسی جدید ایران به گذشته برنخواهد گشت
تیم ملی جای جوان‌گرایی نیست/ با ازبکستان آماده جام ملت‌ها می‌شویم
جدیدترین اقدام خصمانه کانادا علیه ایران
انتقاد عراقچی از مماشات اروپایی‌ها از جمله آلمان با قلدری‌های آمریکا
تبادل پیام میان ایران و امریکا دو ساعت به طول انجامید
آخرین تمرین تیم ملی پیش از دیدار با ازبکستان برگزار شد
عارف: امیدواریم در روزهای آینده مبلغ کالابرگ افزایش یابد
قالیباف: رئیس‌جمهور صدای قدرتمند ایران بود
حملات دوباره موشکی و توپخانه‌ای عربستان به صعده یمن
میثاق دانشجویان دانشگاه‌های تهران با شهدای مدرسه میناب
امضای توافق نامه ایران و کره جنوبی
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top