تاریخ انتشار: پنجشنبه 1397/03/10 - 14:17
کد خبر: 267623

بهروز فرنو

زمانی برای تفکر

زمانی برای تفکر

مخاطرات عالم مدرن، نگرانی از سراب مدرنیته را سبب شد و پرسش‌ها [از وضع مدرن] و [توجه به] مابعد مدرن را رقم زد و مهم‌ترین این تاملات بحث در زمان و عطف توجه به «زمان ادواری» بود. عهد و زمان از قدیم‌ترین ایام، همواره بستر اعتقادات آیینی و مذاهب بوده است، لیکن با غلبه مدرنیته، توجه به آن رنگ باخت.

خبرنامه دانشجویان ایران: بهروز فرنو// ازجمله مسائلی که در عالم مابعد مدرن مورد تامل و بازنگری جدی قرار گرفته، مساله زمان و نسبت آن با تفکر است؛ به تعبیر اهل حکمت مساله ظهورات یا جلوات وجود در زمان و ادوار تاریخ.

در وهله اول نکته قابل‌تأمل این است که خودآگاهی نسبت به زمان، تاریخ و ادوار تفکر، نتیجه پرسش‌های مابعد مدرن اهل تفکر است؛ چون اگر سلطه مدرنیته، تفکر مدرن و تلقی خطی رو به پیش (progressive)، بی‌چون و چرا ادامه داشت که پرسش از ادوار تاریخ طرح نمی‌شد یا اهمیت پیدا نمی‌کرد. یعنی اگر امر مدرن و جدید «همواره» و «در هر صورتی» مطلوب بود، دیگر وجهی نداشت که «ادوار تفکر» و «اصالت‌های گذشته» محل تامل قرار گیرد.

مخاطرات عالم مدرن، نگرانی از سراب مدرنیته را سبب شد و پرسش‌ها [از وضع مدرن] و [توجه به] مابعد مدرن را رقم زد و مهم‌ترین این تاملات بحث در زمان و عطف توجه به «زمان ادواری» بود. عهد و زمان از قدیم‌ترین ایام، همواره بستر اعتقادات آیینی و مذاهب بوده است، لیکن با غلبه مدرنیته، توجه به آن رنگ باخت. تعابیر متعدد و اصطلاحات رایج در متون ادبی قدیم در مذاهب مختلف شاهد این ادعاست. کلماتی چون «عهد قدیم»، «عهد جدید»، «عهد الست»، «عهد انبیا و اولیا»، «عهد غیبت صغری»، «عهد غیبت کبری»، «عهد جاهلیت»، «عهد اسلام» و عهد... که در آیین‌ها و مذاهب و ادبیات قدیم ما رواج داشته، همه حکایت از تلقی ادواری و احکام مختلف در هر عهد و دوره دارد.

مثلا احکام آیینی ما درخصوص برخی مسائل منسوخ در آیین‌های گذشته و حتی صدر اسلام با احکام ناسخ متفاوت است. همچنین حکم برخی اعمال و عبادات در دوره غیبت با دوره ظهور تفاوت دارد.

همچنین تعابیر مختلفی چون دور گردون، زمانه، ایام، روزگار و... در ادبیات قدیم ما رواج داشته که همه حکایت از اعتقادات ادواری و نسبت‌های اعتقادی و وضع هر دوره و هر زمانه دارد. تعابیری که با تلقی مدرن و اعتقاد به پیشرفت خطی جدید، کم‌رنگ شده‌اند.

مسلم در تلقی ادواری مابعد مدرن، آنچه امروز باید در باره آن تامل کرد مخاطرات ویران‌کننده است که حرص و طمع بشر آخرالزمان، هر روز بیش از پیش جهان را به آن سوی می‌برد. در چنین عالمی ساده‌انگاری است که غافل از وضع کلی جهان، در نسبت با برخی ظواهر جزئی تنها به فکر رفع و رجوع مسائل پیرامون خود باشیم و نتوانیم که آنی سر برکنیم و عالم پیرامون خود را جامع‌تر ببینیم.

مسلم هرکس در زندگی روزمره وظایف و تکالیفی دارد که در حیطه امور جاری باید به آن بپردازد؛ لیکن شأن تفکر و حقیقت فکر انسانی ما را به تفکری کلی درباره وضع عالم در این روزگار می‌خواند. البته که این به معنای کلی‌گویی وگزافه‌بافی نیست؛ چه حیوانات نیز در حد رفع و رجوع نیازهای روزمره خود موفق هستند و آنچه آدمی را متمایز می‌کند، مراتب کلی‌تر و توجه به معنای زندگی و اهتمامی است که نسبت به دنیا و عقبای خود دارد.

در اینجاست که به مصداق بیت مشهور شبستری در گلشن راز، جای دارد مراتب کلی و حقایق حکمی [را در] نسبت با وضع کنونی عالم خود را در نظر آوریم و بعد به تناسب آن، اتخاذ موضع کنیم.

حقیقت رفتن از باطل سوی حق
به جزو اندر بدیدن کل مطلق

در این مجموعه یادداشت‌ها -که از این پس منتشر خواهد شد- حتی‌المقدور فارغ از مباحث متداول و نظرگاه‌های خاص جناح‌ها، سعی می‌شود از وجهه نظر حکمی، در حد بضاعت، به طرح مسائل خارجی و داخلی کشور، اهتمام شود.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
پزشکیان قهرمانی تیم فوتبال ۷ نفره ایران را تبریک گفت
وزیر علوم از تایید پرونده برخی جذب‌‌های دانشگاه‌ها خبر داد
شروع «حسینیه معلی» جدید از اول شعبان
سرنوشت طرح انتقال پایتخت چه شد؟
پذیرش ۳۲۰ دانشجو در پژوهشگاه‌های کشور در سال جاری
وضعیت غذای دانشجویان توسط اساتید تغذیه بررسی می شود
جزئیات ثبت نام وام شهریه دانشجویی دانشگاه جامع علمی کاربردی
عرضه ربع سکه ضرب سال ۱۴۰۳
مشکل رفع تعهد ارزی صادرات از محل ورود موقت حل شد
قیمت سکه یک میلیون تومان افزایش یافت
خضریان: ایران طبق قانون مجلس نباید به طرف غربی امتیازات فراپادمانی دهد
بیاتی: راه‌اندازی سانتریفیوژهای جدید پاسخی مناسب به قطعنامه آژانس بود
حداکثر سرعت مجاز رانندگی در کشورهای مختلف چقدر است؟
چگونه خسارت ناشی از قطعی برق را بگیریم؟
اساسنامه فدراسیون‌های ورزشی اصلاح و به روزرسانی شود
کارکنان شادمان مشتریان شادمان به بانک تحویل می‌دهند
اقامت در دبی از طریق ثبت شرکت امکان پذیر است؟
رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور منصوب شد
تفاوت کمپرسور و کندانسور را به سادگی یاد بگیرید!
بیمه تکمیلی بازنشستگان برقرار شد
نقاشی‌های جالب و متفاوتی که خیابان‌ها را زنده می‌کنند
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top