تاریخ انتشار: پنجشنبه 1398/10/05 - 00:55
کد خبر: 339672

خاطره ۱۵۰ ساله ایرانی‌ها از مالک رویترز

«بارون جولیوس دو رویتر» بنیان‌گذار آژانس خبری رویترز که هنوز هم به اخبار ایران علاقه عجیبی دارد! یک روز آمده بود تا «بزرگ‌ترین امتیاز تاریخ» را از ایران بگیرد؛ امتیازنامه رویتر را. ایرانی‌ها چه کردند؟ «تودهنی» جانانه‌ای به وی زدند.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران» به نقل از فارس، «بارون جولیوس دو رویتر» بنیان‌گذار آژانس خبری رویترز که هنوز هم به اخبار ایران علاقه عجیبی دارد! یک روز آمده بود تا «بزرگ‌ترین امتیاز تاریخ» را از ایران بگیرد؛ امتیازنامه رویتر را. رویتر یک یهودی آلمانی‌تبار بود که بعدها مسیحی و شهروند انگلستان شد. وی در زمانه خودش فردی موفق محسوب می‌شد؛ کارآفرین و سرمایه‌دار و مبتکر روش‌های خبررسانی سریع بود. یک روز هم به فکرش افتاد که بیاید ایران و امتیازی انحصاری بگیرد؛ کاری که در دوره قاجاریان مد روز فرنگی‌ها بود! 50 هزار لیره انگلستان به میرزا حسین‌خان سپه‌سالار، صدراعظم ناصرالدین قاجار رشوه داد و کار شروع شد. قراردادی تنظیم شد که در تاریخ به امتیازنامه رویتر مشهور است؛ امتیازنامه‌ای 24 ماده‌ای با انحصارهایی به مدت 70 سال.

همه انحصارهای رویتری!

قرارداد رویتر چه بود و چه امتیازهایی را واگذار می‌کرد؟ امتیاز انحصاری ساخت هر نوع راه و راه‌آهن و سد، بهره‌برداری از تمامی معادن ایران به‌جز طلا و نقره، ساخت مجاری آب و قنات و کانال‌های کشتیرانی و کشاورزی، راه‌اندازی بانک و هرگونه شرکت صنعتی و کارخانه، ساخت آسیاب، راه‌اندازی تراموا شهری، راه‌اندازی خطوط تلگراف، انحصار کارهای عام‌المنفعه، خریدوفروش توتون و تنباکو و بهره‌برداری از جنگل‌های ایران. شیرینی معامله برای رویتر هم اجاره گمرکات ایران برای 25 سال بود! در مقابل رویتر 6 میلیون لیره انگلیسی می‌پرداخت به‌اضافه سود 5 درصدی از عایداتش.

بزرگ‌ترین قرارداد استعماری تاریخ

برای عقد این قرارداد میرزا ملکم خان، معین الملک، اقبال الملک و باقی خان‌ها و الملک‌ها و الدوله‌ها و السلطنه‌ها! نیز رشوه‌های کلان چندده هزار لیره‌ای گرفتند و امضای شاه در سال 1872 رفت پای امتیازنامه. رویتر هم خوشحال و خندان بود از امتیازی که گرفته بود و چرا نباشد. حتی دولتمردان بریتانیا آن را بزرگ‌ترین قرارداد استعماری تاریخ نامیدند و لرد «کرزن» سیاستمدار و ایران‌شناس معروف انگلیسی آن را چنین توصیف کرد: «این امتیاز، بخشیدن یکپارچه تمامی منابع صنعتی یک کشور است که همانند آن تابه‌حال در هیچ مستعمره‌ای داده نشده است.»

روحانی بیدار 

وقتی پس از مدتی پنهان‌کاری‌ها بالاخره خبر اعطای این امتیازنامه به مردم رسید ماجرا تازه شروع شد. روحانیون به رهبری «ملاعلی کنی»، مجتهد متنفذ آن دوره، پرچم اعتراض برداشتند که چرا این‌همه امتیازات ملی به یک نفر واگذارشده و چه خبر است؟ مردم هم این قرارداد را خلاف اسلام و مصالح ملی می‌دانستند چراکه استقلال سیاسی و اقتصادی ایران را از بین می‌برد. در شهرهای بزرگ و به‌ویژه تهران علما و روحانی در مساجد علیه این امتیاز سخنرانی کردند و شب‌نامه‌هایی نیز در تهران پخش شد. مبارزه ملاعلی کنی نقشه رویتر برای استعمار ایران را نقش بر آب کرد.

عاقبت رویتر

اعتراضات بالا گرفت و خیلی‌ها دیگر رویشان نشد که از رویتر دفاع کنند؛ حتی دولت انگلستان. ازنظر دولتمردان بریتانیایی این امتیاز به‌قدری استعماری و یک‌طرفه بود و جاه‌طلبی رویتر به‌قدری زیاد بود که دیگر جای دفاع باقی نمی‌گذاشت. این‌گونه شد که میرزا حسین‌خان سپه‌سالار مجبور شد استعفا بدهد تا از زیر بار فشار و ننگ فرار کند. ناصرالدین قاجار هم فهمید که این‌طوری نمی‌شود و قرارداد را ملغی کرد. رویتر هم سال‌ها در ایران دنبال گرفتن خسارت بود که به‌جایی نرسید.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
دشمن شکست‌خورده روی ۷ نقطه تمرکز کرده است
اشعار حماسی و رجزخوانی‌های جنابعالی، تداوم‌بخش غُرش موشک‌های رزمندگان اسلام است
شرط موفقیت تیم ملی فوتبال در جام‌جهانی
سریال «صفا با خانواده» از امشب روی آنتن؛ دزد خرده‌پا وسط جنگ ۱۲ روزه
جزئیات جلسه کمیسیون امنیت ملی مجلس با «غریب‌آبادی» و وزیر اقتصاد
جناب خان از امشب دوباره روی آنتن
تأکید روسای جمهور ایران و مصر بر راهکارهای دیپلماتیک حل و فصل مسائل
اتصال کامل اینترنت بین‌الملل مشترکان برقرار شد
جزئیات بسته حمایتی وزارت اقتصاد برای عبور از تبعات جنگ
تاکید پزشکیان بر هم‌افزایی میان کشورهای اسلامی در مقابله با توطئه‌های دشمنان
سطح اتصال اینترنت در ایران به ۳۴ درصد رسید
بازگشایی اینترنت ثابت آغاز شد
روز نسیم مهر؛ یادآور مسئولیت جمعی در قبال خانواده زندانیان
۳۰ سال در سیاهچال‌های اسرائیل؛ قصۀ نفس‌هایی که خاموش نشد
از خارجی‌ها قرض نکنید!
سکه ۱۸۲ میلیون تومان شد
حمله به خاک ایران یا شلیک به میز مذاکره؟
شاخص کل بورس تهران به کانال ۴ میلیون واحدی برگشت
حمایت از آزمایشگاه تحقیقاتی اساتید
تثبیت قیمت دلار و درهم در مرکز مبادله؛ سکه ۱۸۲ میلیون تومان شد
عارف: هیچ کس منکر وجود گرانی در بازار نیست
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر و شکست سنگین از ایران، چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟





مشاهده نتایج
go to top