تاریخ انتشار: دوشنبه 1399/10/15 - 12:20
کد خبر: 381531

سیدحسام الدین زندوی

اندیشه‌های ناب برای شکل‌گیری ذهن

اندیشه‌های ناب برای شکل‌گیری ذهن

علامه مصباح در مبانی بسیار دقیق و موشکاف بودند. این موشکافی در کنش های سیاسی و اجتماعی ایشان هم سرایت داشت و اصطلاحا آبشان با کسی که کوچک ترین مشکل تئوریک در او می دیدند در یک چوب نمی رفت.

آن سال هایی که قم بودیم کم و بیش درس اخلاق چهارشنبه شب های ایشان را می رفتیم. بیش از آنکه مطالب ما را جذب کند متانت و آرامش و نورانیت علامه مصباح جذبمان می کرد. همان زمان ها با مواجهه با افکار مخالف در دانشگاه و احساس نیاز به تقویت مبانی سیاسی چاره ای جز پناه بردن به کتب ایشان نداشتیم.

اگر از من بپرسند برای شکل گیری ذهن بر اساس مبانی اسلامی چه بخوانیم، بعد از کتب شهید مطهری کتاب های ایشان را معرفی می کنم.

آیت الله مصباح بدون شک جز تئوریسین های نظام اسلامی است و دقت و موشکافی ایشان در مبانی کم نظیر است.اما معتقدم باید بین مبانی تئوریک ایشان و کنش های سیاسی شان تفاوت قائل شد.

علامه مصباح در مبانی بسیار دقیق و موشکاف بودند. این موشکافی در کنش های سیاسی و اجتماعی ایشان هم سرایت داشت و اصطلاحا آبشان با کسی که کوچک ترین مشکل تئوریک در او می دیدند در یک چوب نمی رفت.

این نکته قابل کتمان نیست که از ابتدای شروع نهضت اسلامی در دهه چهل بین علمای شاخص نهضت علیرغم وجود مبانی مشترک دو مشی سیاسی وجود داشت.

این تفاوت در طرز برخورد با شریعتی به اوج رسید. هر دو گروه نقدهایی به شریعتی داشتند عده ای چون شهید بهشتی معتقد بودند در مسائل اجتماعی نمی توان با موشکافی چشم بر نیمه پر لیوان بست و ظرفیت مثبت افراد را نادیده گرفت. و عده ای چون آیت الله مصباح معتقد بودند نداشتن مبانی دقیق و ذهن التقاطی ضررش بر نفعش می چربد و این افراد در دایره نمی‌گنجند.

این دو نگاه به شریعتی ختم نشد و هنوز هم ادامه دارد. جملاتی مثل اینکه جریان اطراف احمدی نژاد بزرگترین خطر بعد از اسلام است و تقسیم بندی و ترجیح اصلح بر صالح مقبول یا نوع نگاه خارج از دایره به افرادی از قبیل لاریجانی و قالیباف و قریب به اتفاق کنشگران سیاسی و اجتماعی امتداد این نوع نگاه است. به نحوی که اگر از اطرافیان ایشان بپرسید نام چند کنشگر سیاسی را بگویند که از دایره خارج نباشند، احتمالا افرادی به تعداد انگشتان دست هم نتوانند نام ببرند.

شاید این مشی ایده آل گرایانه از منظر خیلی ها قابل دفاع باشد و غرض من در این متن منکوب کردن این مشی و دفاع از مشی دیگر نبود که تشریح آن مجالی مفصل می خواهد. غرضم از نوشتن این سطور این بود که بگویم آنهایی که به مشی سیاسی علامه نقد هم دارند، خود را از افکار تئوریک و کتاب های کم نظیر ایشان که از میراث های جاودان نظام اسلامی است،محروم نکنند.

روح علامه مصباح که حق استادی بر خیلی از ما دارند قرین رحمت و مغفرت.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
تاکید اردوغان بر گسترش روابط با ایران
ظریف: نباید منتظر دستور از تهران باشیم ؛ دستور از مردم می‌رسد
پیراهن قرن؛ امضای مسی تاریخی شد
خبری که سنوار به مادرش داد
نخستین زن فرماندار در کردستان منصوب شد
جانور منقرض شده به طبیعت بازگشت!
تهران سرد می شود
زلنسکی: یا دنبال سلاح اتمی می‌رویم یا ...
حرف‌های جالب حامد بهداد درباره دوران دانشجویی اش
واکنش فرهاد مجیدی به سرمربی جدید استقلال
حملات سنگین موشکی حزب الله به عکا
راهکار جدید بریکس برای دلار زدایی تحقق می‌یابد؟
داتیس پرو؛ مرجع اخبار و آموزش‌های تکنولوژی و فناوری اطلاعات
بررسی مزایا و معایب استفاده از فویل آلومینیوم در خانه
نصرتی ، رئیس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها شد
نظارت بر تاکسی‌ها هوشمند می‌شود
ایرج طهماسب به تئاتر برگشت
لیلا حاتمی و محمدرضا فروتن در یک فیلم جدید
قاشق هخامنشی با طراحی پیچیده الهام‌گرفته از اساطیر کهن ایران!
تتلو و رفتارهای عجیب‌اش تا پیش از دستگیری
کاهش ۴۳ تومانی نرخ یورو در مرکز مبادله ایران
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top