تاریخ انتشار: شنبه 1400/10/04 - 14:13
کد خبر: 418624

حسین احسانی زاده

امنیت سرمایه یا امنیت نیروی کار؟!

امنیت سرمایه یا امنیت نیروی کار؟!

امروز حدود ۹۵ درصد نیروی کار ایران از قرارداد رسمی محروم است و با قرارداد موقت کار می‌کند. موقتی‌سازی نیروی کار فرایندی است که در آن از انعقاد قرارداد رسمی با کارگر خودداری شده و نیروی کار ناگزیر به انعقاد قرارداد موقت می‌شود.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ یادداشت از حسین احسانی زاده فعال دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی/// در روزهای اخیر امیر خراسانی، پژوهشگر جامعه‌شناسی در صفحه شخصی خود نوشت: " ۹۵ درصد نیروی کار ایران قرارداد موقت دارد. قرارداد موقت هم یعنی ناامنی نیروی کار. بعد می‌گویند باید تدابیر لازم را برای امنیت سرمایه اتخاذ کرد. آنهایی که فکر می‌کنند سرمایه باید امن باشد، معتقدند نیروی کار باید ناامن باشد. "

قطعا وضعیت پیچیده و مغشوش اقتصادی ایران را صرفا نمی‌توان تحت عنوان نئولیبرالیسم گنجاند. وضعیت اقتصادی ایران ملغمه‌ای است از چند جهت و سویه‌ی مختلف و فاقد یک مانیفیست نظری مشخص. بنابراین تحلیل اقتصادی که هنوز در حال گذار از سنت به مدرنیته است و متکی بودن بر صادرات نفت و فعالیت‌های رانتی و نامولد بر سرش سایه افکنده، یک پروژه‌ی پیچیده و چند بعدی است و اهل خودش را می‌طلبد.

اما نمی‌توان انکار کرد که از دوره‌ی دولت سازندگی و با اجرای سیاست‌های تعدیل ساختاری، اقتصاد سیاسی جمهوری اسلامی در برخی حوزه‌ها و زمینه‌ها چرخش نئولیبرالی داشته است. درباره‌ی نئولیبرالیسم شرح و تحلیل فراوان است؛ به طوری که می‌توان درباره‌اش کتاب‌ها و مقاله‌ها نوشت؛ اما ویژگی اصلی نئولیبرالیسم آزادی حداکثری و شکسته شدن چارچوب بازار، مقررات زدایی و گسترش مناسبات پولی و بازاری به تمامی عرصه‌هاست که نتیجه‌ی آن شکل‌گیری وضعیتی است که کاملا به نفع سرمایه چیده می‌شود. اگر به سیر تحول وضعیت نیروی کار ایران نگاهی داشته باشیم، پی می‌بریم که جهت‌گیری‌های نئولیبرال تا حد بسیار زیادی درباره‌ی نیروی کار به ثمر نشسته است.

امروز حدود ۹۵ درصد نیروی کار ایران از قرارداد رسمی محروم است و با قرارداد موقت کار می‌کند. موقتی‌سازی نیروی کار فرایندی است که در آن از انعقاد قرارداد رسمی با کارگر خودداری شده و نیروی کار ناگزیر به انعقاد قرارداد موقت می‌شود. موقتی شدن قرارداد چالش‌های زیادی را برای نیروی کار به وجود می‌آورد؛ یکی از عوامل موثر بر وضعیت زندگی بی‌ثبات کارگران و خانواده‌هایشان همین موقتی بودن قرارداد است که باعث می‌شود کارگر از آینده‌ی خودش هیچ اطمینانی نداشته باشد.

لازم به ذکر است که اقتصاددان‌های حامی نئولیبرالیسم برای موقتی‌سازی نیروی کار توجیهات مختلفی می‌آورند که یکی از مهمترین آنها تامین امنیت سرمایه است!

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
بار سنگین نگهداری از سالمندان بر دوش خانواده‌ها
پیگیری حقوقی و دیپلماتیک برای رفع محدودیت پروازهای خارجی ایران
دولت برای سخت‌ترین سناریوها در مرزهای زمینی آماده شده است
حملات جنگنده‌های سعودی علیه شبکه ارتباطی صعده یمن
از هر اقدام انقلابی علیه بن سلمان در داخل عربستان حمایت می‌کنیم
نه قول قهرمانی می دهم نه حضور در نیمه نهایی؛ باشگاه باید بازیکن بسازد
موافقت کامل تاج با برنامه‌های آماده‌سازی قلعه‌نویی
سکوت در برابر ترور، مرزبندی با خشونت را تضعیف می‌کند
چهار سرمربی در آستانه اخراج
پزشکیان در راه اجلاس اوپک گازی مسکو
سه ایرلاین بزرگ دیگر پرواز به عربستان را لغو کردند
رونمایی از بزرگ‌ترین دیوارنگاره دانشگاهی کشور در دانشگاه شهید رجایی
بازداشت ۲ قاچاقچی تروریست با ۱۰۹ قبضه سلاح توسط وزارت اطلاعات
۴ استاد دانشگاه صنعتی امیرکبیر در بین دریافت کنندگان جوایز بخش ایران انجمن IEEE
مهلت ثبت‌نام پذیرش بدون آزمون دانشگاه‌ها تمدید شد
قهرمان بازی‌های آسیایی: محدودیت موبایل سخت بود، اما جواب داد
نایب قهرمان آسیا: روزگاری میوه می‌فروختم، امروز مدال آسیایی دارم
هرگونه تخطی از رهنمودهای ولی فقیه یعنی آسیب زدن به جامعه / انتقام خون رهبر شهید بر همه واجب است
هزینه بستری بیماران مشمول صندوق بیماری‌های خاص رایگان است
گزینه‌های محدود بن سلمان در یمن
احتمال تمدید مهلت ثبت‌نام کالابرگ
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top