تاریخ انتشار: جمعه 1401/04/31 - 11:15
کد خبر: 439248

چگونگی انتخاب اعضای کمیسیون اصل ۹۰ مجلس

چگونگی انتخاب اعضای کمیسیون اصل ۹۰ مجلس

انتخاب اعضا و رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس دارای روند متفاوتی نسبت به سایر کمیسیون‌های تخصصی است که در گزارشی به آن پرداخته‌ایم.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران» به نقل از تسنیم، کمیسیون اصل 90 پارلمان، به عنوان بازوی نظارتی مجلس جایگاه ویژه و  متفاوتی نسبت به سایر کمیسیون‌های تخصصی قوه مقننه دارد، بنابراین انتخاب اعضا، رئیس و هیئت‌‌رئیسه آن نیز با دیگر کمیسیون‌ها متفاوت است که در این گزارش به این موضوع پرداخته‌ایم.

اعضای کمیسیون اصل 90 مجلس چگونه انتخاب می‌شوند؟

طبق آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی ، کمیسیون اصل 90 متشکل از 8 عضو اصلی و 13 عضو علی‌البدل است که به نمایندگی از کمیسیون‌های دیگر برای عضویت در این کمیسیون انتخاب می‌شوند. به این ترتیب، 8 عضو اصلی با رأی اعضای هیئت‌رئیسه انتخاب و مابقی اعضا نیز با رأی اعضای کمیسیون‌های تابعه‌شان برای عضویت در این کمیسیون انتخاب و معرفی می‌شوند.

نحوه انتخاب رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس

کمیسیون اصل 90 مجلس یکی از کمیسیون‌های تخصصی پارلمان است که وظیفه محول شده به قوه مقنّنه در اصل نودم قانون اساسی را پیگیری می‌کند.

اختیارات کمیسیون اصل 90 مجلس

سامان دادن و کارآمدسازی مجلس و نمایندگان، بررسی طرزکار قوای مجریه و قضائیه و مجلس براساس برنامه‌های مدون سالانه و مصوب کمیسیون، رسیدگی به شکایت‌های مربوط به طرز کار مجلس، قوه مجریه و قوه قضایی، مطالبه پاسخ کافی از مجلس، قوه مجریه و قوه قضائیه، ارائه و اعلام نتیجه رسیدگی کمیسیون به اشخاص ذی‌نفع، اعلام نتیجه رسیدگی کمیسیون به عموم در مواردی که مربوطه به عموم باشد، ارائه و اعلام نتیجه رسیدگی‌ کمیسیون به‌ مجلس در مورد گزارش‌های قرائت شده‌ کمیسیون‌های تخصصی از تریبون مجلس‌حسب تقاضای‌آن کمیسیون مکاتبه با قوای سه‌گانه، وزارتخانه‌ها، ادارات، بنیادها، نهادهای انقلابی، شرکت‌های دولتی و مؤسساتی که به نحوی از انحاء به یکی از قوای فوق‌الذکر مرتبط هستند و نیز مراجعه به آنها، اعلام تخلف مسئولین دستگاه‌ها به مراجع صالحه قضایی جهت پیگیری و اعمال مجازات‌های قانونی، اعزام بازرس یا بازرسان جهت انجام تحقیق و بررسی شکایات، اعلام تخلف عملی دستگاه‌ها به مراجع صالحه قضایی برای رسیدگی خارج از نوبت، اقدام قانونی نسبت به گزارش نهایی تحقیق و تفحص‌ها، ارائه گزارش‌هایی که مربوط به عموم باشد به هیأت‌رئیسه مجلس و قرائت آن در جلسه علنی مجلس، تقاضای انجام بازرسی فوق‌العاده از سازمان بازرسی کل کشور، عضویت دو نفر از اعضاء کمیسیون در هیئت مرکزی نظارت بر امر انتخابات شوراهای اسلامی کشوری از جمله اختیارات این کمیسیون است.

رئیس کمیسیون اصل 90 چگونه انتخاب می‌شود؟

براساس آئین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی هر کدام از اعضای ثابت کمیسیون اصل 90 می‌توانند برای ریاست این کمیسیون  کاندیدا شوند.رئیس این کمیسیون طبق نظر اکثریت اعضا، و با پیشنهاد هیئت رئیسه پارلمان با رأی نمایندگان برای مدت یک سال انتخاب می‌شود.

بر اساس این گزارش روز یکشنبه هفته جاری انتخاب رئیس کمسیون اصل نود در دستورکار مجلس قرار داشت که رئیس مجلس حجت الاسلام نصرالله پژمانفر نماینده مشهد و حجت الاسلام حسن شجاعی نماینده ابهر و خرم‌دره که برای ریاست این کمیسیون کاندیدا شده بودند را جهت برگزاری انتخاب رئیس کمیسیون اصل نود به نمایندگان معرفی کرد.

در نهایت پس از رأی‌گیری حجت‌الاسلام نصرالله پژمانفر با 131 رأی به عنوان رئیس کمسیون اصل نود در اجلاسیه سوم انتخاب شد.

این هفته انتخاب سایر اعضای هیئت رئیسه در کمیسیون اصل نود

پس از انتخاب رئیس کمیسیون اصل نود، طبق دستورکار اعلامی هفته آتی این کمیسیون ، روز یکشنبه، سایر اعضای هیئت رئیسه این کمیسیون از سوی اعضا برای اجلاسیه سوم انتخاب خواهند شد.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
یک میلیون و ۷۵۰ هزار دانش آموز در آزمون نهایی شرکت کرده‌اند
ثبت جهانی قلعه الموت؛ آغاز مسئولیت تازه ایران برای حفاظت از میراث تمدن
سرپرست اداره کل بورس و اعزام دانشجویان خارج وزارت علوم منصوب شد
اوپن ای آی یکی از تیم های خود را منحل کرد
درخشش مجدد دانشگاه صنعتی امیرکبیر در رتبه‌بندی جهانی شانگهای ۲۰۲۶
«تیمار گرما-بخار» روش جدید محققان دانشگاه تهران برای بهبود صدای سنتور
دانشگاه علوم پزشکی تهران میزبان مرحله نهایی بخش معارفی جشنواره قرآن
اعلام نحوه پذیرش در آزمون انفرادی المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی
زمان و تعداد سوالات گروه‌های پنجگانه کنکور سراسری ۱۴۰۵ مشخص شد
نقدی بر سه سناریوی دولت در افزایش قیمت بنزین
دهمین همایش ملی نقد و نظریه ادبی در دانشگاه تربیت‌مدرس برگزار می‌شود
برچسب هوشمندی که اوردوز را تشخیص می‌دهد
پنجمین مدرسه تابستانه نانوفناوری ایران برگزار می‌شود
نقشه رژیم صهیونیستی برای گسترش تجاوزات علیه لبنان
از فرار کابل تا کابوس هرمز؛ قاب‌های تاریخی فرسایش هژمونی آمریکا
هشدار پلیس فتا نسبت به فروش سئوالات کنکور
مراسم بزرگداشت آقای شهید ایران امشب در حرم امام رضا(ع) برگزار می شود
تشدید سرکوبگری صهیونیستی در کرانه باختری و تداوم موشک باران غزه
کاهش رتبه علمی ایران در جهان
رسانه صهیونیستی: امارات مجبور است تنش‌ها با ایران را کاهش دهد
آمریکا و ناتو برای شکست ایران آمدند
یک میلیون و ۷۵۰ هزار دانش آموز در آزمون نهایی شرکت کرده‌اند
سرپرست اداره کل بورس و اعزام دانشجویان خارج وزارت علوم منصوب شد
درخشش مجدد دانشگاه صنعتی امیرکبیر در رتبه‌بندی جهانی شانگهای ۲۰۲۶
«تیمار گرما-بخار» روش جدید محققان دانشگاه تهران برای بهبود صدای سنتور
دانشگاه علوم پزشکی تهران میزبان مرحله نهایی بخش معارفی جشنواره قرآن
اعلام نحوه پذیرش در آزمون انفرادی المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی
زمان و تعداد سوالات گروه‌های پنجگانه کنکور سراسری ۱۴۰۵ مشخص شد
دهمین همایش ملی نقد و نظریه ادبی در دانشگاه تربیت‌مدرس برگزار می‌شود
پنجمین مدرسه تابستانه نانوفناوری ایران برگزار می‌شود
تضمین امنیت آزمون رکن اصلی تحقق عدالت آموزشی است
آزمون تربیت معلم همزمان با کنکور سراسری ۱۴۰۵ برگزار می‌شود
آغاز توزیع کارت کنکور ۱۴۰۵ از امروز
تمدید مهلت رفع نقص پرونده تحصیلی دانشجویان
خط ویژه جذب هیئت علمی در رشته هوش مصنوعی ایجاد شد
تقویم آموزشی دانشگاه صنعتی شریف برای سال تحصیلی ۱۴۰۶-۱۴۰۵ اعلام شد
پذیرش دکتری استادمحور در دانشگاه علامه‌
۵۰ هزار داوطلب دانشجومعلم در فرایند ارزیابی شایستگی قرار می‌گیرند
امکان ثبت‌نام افراد جدید و متاهلان در مرحله دوم نقل و انتقالات فرهنگیان
مهلت ثبت‌نام آزمون کارشناسی ارشد علوم پزشکی ۱۴۰۵ تمدید شد
امتحانات ترم تابستان دانشگاه‌ها حضوری شد
حمایت از نخبگان دانشگاهی با اولویت هوش مصنوعی و ارتباطات کوانتومی
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top