تاریخ انتشار: چهارشنبه 1401/10/14 - 19:30
کد خبر: 456432

تغییرات روند رسیدگی بودجه در مجلس

 تغییرات روند رسیدگی بودجه در مجلس

 در نشست صبح امروز چهارشنبه ۱۴ دی مجلس شورای اسلامی، زمان ارائه بودجه از سوی مجلس به دولت تغییر کرد و نمایندگان مجلس مقرر کردند که دولت موظف است لایحه بودجه را در اول آبان ماه هر سال به مجلس ارائه کند و مهلت مجلس نیز برای رسیدگی به بخش جداول از زمان وصول حداکثر ۴۰ روز باشد.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران» به نقل از فارس، در نشست صبح امروز چهارشنبه 14 دی مجلس شورای اسلامی، زمان ارائه بودجه از سوی مجلس به دولت تغییر کرد و نمایندگان مجلس مقرر کردند که دولت موظف است لایحه بودجه را در اول آبان ماه هر سال به مجلس ارائه کند و مهلت مجلس نیز برای رسیدگی به بخش جداول از زمان وصول حداکثر ۴۰ روز باشد.

روال قبلی چگونه بود؟

تا پیش از این، مطابق ماده 182 قانون آئین نامه مجلس شورای اسلامی، بررسی بودجه به صورت یک مرحله ای بود. به این ترتیب که  دولت موظف بود لایحه بودجه را حداکثر تا پانزدهم آذرماه هر سال به مجلس تسلیم نماید و نمایندگان به مدت ده روز فرصت داشتند تا پیشنهادات خود را به کمیسیون‏هاى تخصصى مجلس تقدیم نمایند.

در مرحله بعد، کمیسیون‏هاى تخصصى حداکثر تا 15 روز، گزارش خود را به کمیسیون تلفیق اسال کرده و کمیسیون تلفیق نیز ظرف مدت 15 روز، گزارش نهائى خود را تنظیم و به مجلس شوراى اسلامى تقدیم می کرد و در نهایت  در جلسه علنى، کلیات بودجه و تصویب آن، رسیدگی می شد.

مجلس اقدام به اصلاح کرد

پس از تصویب طرح اصلاح ماده 182 قانون آیین نامه داخلی،‌ در جلسه علنی 5 دی ماه امسال، رسیدگی به لایحه بودجه از یک مرحله ای،‌ به دومرحله ای تغییر کرد و مقرر شد که در مرحله اول،‌ ابتدا لایحه بودجه به همراه پیوست ها و جداول،‌ به کمیسیون تلفیق، ارسال شود و کمیسیون تلفیق،‌ طی مدت 5 روز، گزارش خود را منتشر نماید.

سپس در جلسه رسیدگی به کلیات، گزارش کمیسیون برنامه و بودجه نیز ارائه می شود و کلیات بودجه به رای گیری گذاشته شده و به تصویب نمایندگان خواهد رسید.

پس از تصویب کلیات،‌ نمایندگان به مدت 10 روز فرصت دارند تا پیشنهادات خود را به کمیسیون های تخصصی ارائه کنند.

در مرحله دوم، جزئیات بودجه شامل ارقام و اعداد و جداول،‌ بررسی خواهد شد و پس از آن،‌‌کمیسیون های تخصصی و نمایندگان به مدت 10 روز فرصت دارند تا پیشنهادات خود را ثبت نمایند و جهت رسیدگی در صحن،‌ ارسال کنند.

ایراد شورای نگهبان و اصلاحات مصوبه امروز مجلس چه بود؟

پس از تصویب و ارسال اصلاحیه فوق در مجلس و ارسال آن به شورای نگهبان،‌ ایراداتی از سوی شورا به متن فوق وارد شد و اصلاحاتی جزئی در آن به مجلس پیشنهاد شد و نمایندگان نیز جهت تامین نظر شورای نگهبان،‌ با اصلاحات مذکور در این مصوبه،‌ موافقت کردند.

ابتدا در متن فوق، ‌عبارت کلی «وزارتخانه ها و دستگاه های اصلی»،‌ که طبق نظر شورای نگهبان، ایجاد ابهام می کرد،‌ تغییر یافت و نام دستگاه های مربوطه به تفکیک تصریح شد. قوه مقننه، قوه قضائیه، وزارتخانه ها، سازمان های مستقلی که عالی ترین مقام آن را رئیس جمهور منصوب می‌کند، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، نیروهای مسلح، نهادهای زیرنظر مقام معظم رهبری و نهادهای مصرح در قانون اساسی، مواردی است که جایگزین عبارت اولیه گردیده اند.

همچنین در انتهای این ماده،‌ برای رسیدگی به مرحله دوم بودجه توسط مجلس،‌ حداکثر مهلت 40 روزه در نظر گرفته شده است.

سرنوشت رسیدگی به بودجه 1402 چه خواهد شد؟

روز گذشته بود که سازمان برنامه و بودجه در توضیح علل تاخیر در ارسال لایحه بودجه 1402 به مجلس،‌ علاوه بر زمان‌بر بودن بررسی سیاست‌های کلی برنامه هفتم توسعه در مجمع تشخیص نظام و ضرورت هماهنگی لایحه بودجه با برنامه هفتم،‌ به مصوبه جدید مجلس مبنی بر دومرحله‌ای شدن بررسی لایحه بودجه اشاره کرد و گویا بنا بر این است که رسیدگی به لایحه بودجه 1402 نیز مطابق مصوبه اخیر مجلس انجام گیرد.

اصرار رئیس و برخی نمایندگان مجلس به تقدم ارائه برنامه هفتم نسبت به بررسی لایحه بودجه سبب شده است مجلس از اعلام وصول لایحه ارسالی دولت سرباز بزند و همچنان باید منتظر ماند و دید که سرانجام چالش برنامه هفتم و بودجه 1402 چه خواهد شد و روند بررسی بودجه سال آینده در مجلس شورای اسلامی، چگونه خواهد بود.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
از نجف تا تهران؛ امت حسینی متحد شد / خونخواهی رهبر شهید، دیگر یک شعار نیست
شنیده شدن صدای انفجار در بندرعباس، قشم و سیریک
شنیده‌شدن صدای انفجارهای تایید نشده در برخی مناطق جنوب شرق کشور
شنیده‌شدن صدای انفجارهای تایید نشده در برخی مناطق جنوب شرق کشور
وقوع حادثه دریایی دیگر در نزدیکی عمان
صعود انگلیس به نیمه نهایی
سنتکام از موج جدید تجاوز آمریکا به ایران خبر داد
نساجی قهرمان لیگ یک شد
بازیکن ملی‌پوش به تراکتور پیوست
برگزاری مراسم یادبود رهبر شهید انقلاب فردا در همه یگان‌های ارتش
قدردانی مومنی از سرپرست وزارت کشور جمهوری عراق
معاون ترامپ به عمان سفر نخواهد کرد
کاپیتان از پرسپولیس جدا شد
پیام پرچم‌های سرخ خون‌خواهی واضح است
با هم به توافق رسیدیم
توافق ایران و عمان برای ادامه رایزنی فنی و سیاسی
آزمون‌های نهایی دانش آموزان از فردا آغاز می‌شود
شرایط خروج بانوان متأهل برای سفر به کربلا اعلام شد
کی تسلیم و تحمیل امکان دارد؟!
دیپلمات ارشد کشورمان در جریان اخبار روز قرار ندارد
خواسته بخش زیادی از مردم، انتقام خون رهبر شهید است
اعضای شورای مرکزی سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی منصوب شدند
کسب مقام نخست تیم ملی المپیاد ریاضی ظرفیت بالای جامعه علمی ایران را به نمایش گذاشت
برنامه سرویس‌های دانشجویی دانشگاه شهیدبهشتی در ایام فرجه امتحانات
ضرورت ساماندهی جذب دانشجویان بین‌الملل و توسعه آموزش‌های آزاد
یک استاد دانشگاه: خودباوری علمی شرط تبدیل دانشگاه به پیشران پیشرفت کشور است
دانشگاه شیکاگو علیه هوش مصنوعی
پارک‌های فناوری سنتی به پارک‌های سرمایه‌سازی تغییر ماموریت می‌دهند/ایجاد حساب سرمایه‌ساز
تفویض بخشی از خدمات صندوق نوآوری به پارک‌های علم و فناوری
شبکه‌سازی انجمن‌های علمی دانشجویی، کلید حل مسائل کشور است
ضرورت ساماندهی جذب دانشجویان بین‌الملل در دانشگاه امیرکبیر
تسهیل اسکان دانشجویان کارشناسی و تمدید مهلت ثبت‌نام خوابگاه تابستان
آغاز انتخاب واحد ترم تابستان دانشگاه پیام نور از ۲۲ تیر
شرایط پذیرش دانشجوی بین‌المللی غیربورسیه در دانشگاه علامه اعلام شد
پیام تبریک معاون علمی برای قهرمانی تیم ملی المپیاد ریاضی ایران در چین
آزمون ارتقاء دستیاران تخصصی دندانپزشکی ۱۹ شهریور برگزار می شود
دعوت‌شدگان مصاحبه دکتری استادمحور دانشگاه تربیت مدرس مشخص شدند
دانشجویان دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی برای زائرین رهبر شهید سنگ تمام گذاشتند / اسکان و اطعام بیش از هزار زائر از هفت استان کشور
برپایی موکب «فدا» توسط فعالان اقتصاد دیجیتال در تشییع رهبر شهید
تعیین زمان امتحانات نهایی و کنکور در اختیار مراجع اجرایی است
اتصال هدفمند نخبگان به نیازهای ملی و صنعتی؛ رویکرد جدید بنیاد ملی نخبگان
برگزاری امتحانات پایان ترم دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد از ۲۰ تیر به‌صورت «حضوری»
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top