تاریخ انتشار: پنجشنبه 1401/12/25 - 10:42
کد خبر: 464684

مهدی جمشیدی؛

برآمدن منطق «تبیین» از چارچوب جنگ شناختی

برآمدن منطق «تبیین» از چارچوب جنگ شناختی

اقتضای منطق این است که روایت از واقعیت برخیزد و تابع آن باشد اما روایت‌های سرکش و عصیانگر، آنچنان نیرومند و فعال شده که سایه سلطنت خود را بر سر واقعیت‌ها گسترانده‌اند. روایت‌ها به مرحله خودمختاری و خویش‌بنیادی رسیده‌اند و می‌توانند خود را بر واقعیت تحمیل کنند و شبه‌واقعیت بسازند.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ یادداشت از مهدی جمشیدی*//

۱. هر چند ما در عرصه واقعیت، چالش‌ها و دشواری‌های مهمی داریم و نمی‌توان انکار کرد شیطان بر ضعف‌های ما تمرکز می‌کند و مگس روی زخم می‌نشیند اما چنین نیست که این تصور، تمام‌عیار باشد و بتواند همه فعالیت‌های جبهه دشمن را توضیح بدهد. در این میان، عامل دیگری نیز حضور دارد که بیش از خود واقعیت، نقش‌آفرینی می‌کند و حتی قادر است واقعیت‌های عینی و بیرونی را صورت‌بندی کند و این عامل، روایت است. جهان کنونی، جهان روایت‌هاست و واقعیت‌ها به نفع روایت‌ها و به‌دلیل هجوم سیل‌آسای آنها به حاشیه رفته و منفعل شده‌اند.

اقتضای منطق این است که روایت از واقعیت برخیزد و تابع آن باشد اما روایت‌های سرکش و عصیانگر، آنچنان نیرومند و فعال شده که سایه سلطنت خود را بر سر واقعیت‌ها گسترانده‌اند. روایت‌ها به مرحله خودمختاری و خویش‌بنیادی رسیده‌اند و می‌توانند خود را بر واقعیت تحمیل کنند و شبه‌واقعیت بسازند. ازاین‌رو، کنشگری روایت به بیشترین مرتبه خویش در طول دهه‌های گذشته رسیده و به عنصر یکه‌تاز و صحنه‌پرداز تبدیل شده است. به ‌این‌جهت، اگر ادعا کنیم مشکل، چندان واقعیت نیست یا ترمیم واقعیت‌های نابه‌سامان، نقطه پایان نیست و واقعیت‌بسندگی، خطاست، سخنی به گزاف نگفته‌ایم. ما در دوگانه واقعیت ــ روایت، همواره بر واقعیت اصرار ورزیده‌ایم و پنداشته‌ایم که اگر واقعیت را صورت‌بندی و بازآفرینی کنیم، خودبه‌خود روایت‌های متناظر به آن نیز پدید خواهند آمد یا با وجود درخشش ذاتی واقعیت‌ها، نیازی به روایت‌پردازی نیست. مسأله آیت‌ا... خامنه‌ای در دهه اخیر این است که واقعیت، کفایت نمی‌کند و باید افزون بر آن بر روایت، تبیین، روشنگری، تحلیل‌مندی، بصیرت، فهم و موضع‌مندی نیز پا فشرد و اقتضاهای عرصه جنگ شناختی را نیز دریافت و خود را متناسب با آن بازسازی کرد. بااین‌حال ما همچنان روایت و تبیین را سبک و فرعی و بی‌خاصیت می‌انگاریم و گمان می‌کنیم واقعیت‌پردازی، میدان کنشگری را از جبهه دشمن می‌ستاند.

۲. روایت، فرزند عالم رسانه است و چون در جهان کنونی، رسانه‌ها غالب شده‌اند و چشم‌ها را از واقعیت‌ها به سوی خود خیره کرده‌اند، روایت‌های رسانه‌ای به معیار صدق و کذب تبدیل شده‌اند. ذهن‌ها، برده و مطیع روایت‌های رسانه‌ای شده‌اند و واقعیت را طلب نمی‌کنند و آن را مبنا نمی‌انگارند. گویا رسانه‌ها، قدرت جادوگری داشته‌اند که این‌چنین، شیفتگی و وادادگی ایجاد کرده‌اند و فکر مستقل و اندیشه‌ورزی خلاقانه را از میان برده‌اند و مردمان جوامع را به طوطی‌صفتان تکرارکننده تبدیل کرده‌اند. این ذهن‌های مسخر شده و مرعوب در برابر رسانه‌های متراکم و پرکار، توانمندی خویش را برای تجزیه‌وتحلیل باخته‌اند و جز اقتباس و پذیرش و گرته‌برداری، هنری ندارند. رسانه‌ای‌شدن جهان کنونی، چنین آفتی را در پی داشته که فکر را به حاشیه رانده، همچنان که با واقعیت نیز چنین کرده است. ازاین‌رو، آیت‌ا... خامنه‌ای افزون بر علم، بر فکر نیز اصرار فراوان می‌ورزند و می‌خواهند تفکر را به یک فضیلت اجتماعی تبدیل کنند. چنین گمان می‌شود که علم، کفایت می‌کند  یا فکر در ذیل علم است درحالی‌که در نظر آیت‌ا... خامنه‌ای، فکر همان علم نیست، بلکه فکر، اندیشه‌ورزی مستقل، سنجش عقلانی و محاسبه خرمندانه است و این فقط با علم به دست نمی‌آید چنان‌که میان علم و عقل، تفاوت وجود دارد و چه‌بسا کسانی‌که علم ندارند اما به سبب قوت عقل، راه را از چاه بازمی‌شناسند. جامعه اسلامی، بر مدار تدبر، عقلانیت و تفکر حرکت می‌کند و بر این اساس، گرفتار تنش و تلاطم در این زمینه نمی‌شود.

جنگ شناختی، می‌خواهد ذهن‌ها را وارد بازی طراحی‌شده خویش کند و جامعه را در برابر حاکمیت بنشاند و به نفع خویش، بسیج کند اما اگر جامعه، اسیر کج‌روایت‌های رسانه‌ای نشود و بتواند در مواجهه با هر مسأله و مشکلی، هم به فهم مستقل دست یابد و هم روایت‌ها را از کج‌روایت‌ها بازشناسد، دیگر دچار اصطکاک و گرداب نخواهد شد. در مقابل، جامعه سطحی و زودباور که روایت اول به‌راحتی در ذهنش جاسازی می‌شود، همواره از بیرون خویش، صورت‌بندی و جهت‌دهی می‌شود و زمام و عنانش در دست دیگری است. هر اندازه که فکر و اندیشه‌ورزی در جامعه کمیاب‌تر شود، ضربه‌پذیری جامعه نیز بیشتر خواهد شد و تهاجم‌های روایتی، تکانه‌ها و تنش‌های بزرگ‌تری را می‌آفرینند. ازاین‌رو، هم باید تبیین و روشنگری کرد و گره‌های ذهنی را گشود و با روایت‌ها، کج‌‎روایت‌ها را در ذهن‌ها کنار زد و هم باید جامعه را به سوی تفکر سوق داد و از سطحی‌نگری و ناپختگی در فهم و دنباله‌روی ذهنی دوری کرد.

*کارشناس مسائل سیاسی

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
ساعت کاری مادران شاغل شناور می‌شود؟
آمار نگران‌کننده کمبود معلم در آموزش و پرورش
توضیحات محمود کریمی در مورد سرود جنجالی+ فیلم
ستاره بارسا پاسخ عربستانی‌ها را داد
اظهارات ضد ایرانی وزیر خارجه آمریکا
مسی دوست دارد به بارسلونا برگردد
درخواست کمک‌ شناورخارجی از نیروی دریایی سپاه
ماجرای فوت دانشجوی دانشگاه آبدانان چه بود؟
محمدرضا پهلوی: از بابت‌ کشتار مردم در ۱۵ خرداد ابداً متأسف‌ نیستم
خدمات انجام شده به‌نام نظام و انقلاب اسلامی برای مردم تبیین شود
انتقال بنزما به الاتحاد قطعی شد
شوک جدید به فوتبال عربستان!
یاد و نام حاجیه خانم توکلی در دفتر ایثار این مرز و بوم ماندگار خواهد بود
رونمایی از پروژه بزرگ بن سلمان در فوتبال تا سال ۲۰۳۰
واکنش استقلال به حذف از آسیا
بهینه‌سازی مصرف سوخت معطل ساختار ناکارآمد حکمرانی انرژی
تکرار سانحه ریلی در هند با واژگونی قطار باری در ایالت اودیشا
پژو ۲۰۷ با موتور TU۳ در انتظار قیمت‌گذاری است
روایتی از زیر پوست بازار این روزهای مرغ‌
شفافیت عملکرد و رشد بهره‌وری‌‌ ابعاد اصلی‌ آیین‌نامه انتظام‌بخشی به شرکت‌های دولتی
افزایش قیمت نفت با کاهش تولید عربستان
آمار نگران‌کننده کمبود معلم در آموزش و پرورش
ماجرای فوت دانشجوی دانشگاه آبدانان چه بود؟
نحوه حذف اضطراری دروس در دانشگاه آزاد
برنامه‌ریزی برای آموزش از راه دور به دختران و زنان افغانستانی
آمار انتخاب رشته‌کنندگان آزمون کارشناسی ارشد اعلام شد
بیانیه اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان در اروپا به مناسبت ۱۴ و ۱۵ خرداد
پیش‌نویس نظامنامه آموزش الکترونیک تصویب شد
ضرورت همکاری‌ دولت‌ و مجلس‌در حمایت‌ از مراکز هدایت‌ شغلی‌
شرایط پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد در دانشگاه انقلاب اسلامی +جزئیات
تغییر عنوان دو واحد آموزشی در دانشگاه تهران
زمان‌ ثبت‌نام و انتخاب رشته در دانشگاه علمی کاربردی اعلام شد
دروس جبرانی و بالا بردن میانگین کل نمرات
جزئیات سهمیه داوطلبان دچار سوختگی در حادثه آتش‌سوزی مدارس در کنکور کارشناسی ارشد
۲ شیوه آموزشی پذیرش دانشجویان کارشناسی ارشد اعلام شد
محمد جهاد دبیر انجمن علمی روابط بین الملل دانشگاه تهران شد
شرایط پذیرش با آزمون استعدادهای درخشان/ شیوه گزینش نهایی داوطلبان کارشناسی ارشد/ رشته های جدید فناوری های نوین پزشکی
اطلاعیه دانشگاه باهنر کرمان درباره ضرب و جرح یک دانشجو
شرایط پذیرش با آزمون استعدادهای درخشان کارشناسی ارشد
اعلام زمان‌بندی ثبت‌نام پذیرش دانشگاه جامع علمی کاربردی مهر ماه سال ۱۴۰۲
شیوه گزینش نهایی داوطلبان کارشناسی ارشد اعلام شد
مبالغ شهریه ترم تابستان دانشگاه شهید بهشتی اعلام شد + جزئیات
نظرسنجی
عملکرد مجلس یازدهم را در آستانه ورود به سال چهارم چگونه ارزیابی می‌کنید؟



مشاهده نتایج
go to top