تاریخ انتشار: یکشنبه 1401/12/28 - 11:55
کد خبر: 465016

مهندسی ژنتیک موش‌های نابینا را درمان کرد

مهندسی ژنتیک موش‌های نابینا را درمان کرد

محققان چینی به طور موفقیت آمیز ورم رنگیزه‌ای شبکیه (رتینیت پیگمانتوزا) را در موش‌ها درمان کرده‌اند. این بیماری ارثی یکی از دلایل اصلی نابینایی به حساب می‌آید.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران» مهر به نقل از اینترستینگ انجینرینگ نوشت: ورم رنگیزه‌ای شبکیه (Retinitis pigmentosa) باعث اختلال شدید بینایی می‌شود. در مراحل اولیه فرد در شب دچار مشکل می‌شود و با پیشرفت بیماری دید فرد در روز هم کاهش می‌یابد.

محققان برای درمان این اختلال از یک شکل نوین از مهندسی ژنوم مبتنی بر CRISPR استفاده کردند که به طور خاص قابل انطباق است و می توان آن را برای درمان جهش‌های ژنتیک متعددی به کار برد که بیماری های مختلفی را به وجود می‌آورند.

پیش از این محققان با کمک اصلاح ژنوم بینایی در موش های مبتلا به اختلالات ژنتیکی مانند بیماری لبر (LCA) آموروزیس را احیا کردند. این اختلال روی اپیتلیوم رنگدانه شبکیه تاثیر می گذارد. اپیتلیوم رنگدانه شبکیه در حقیقت یک لایه سلول غیر عصبی در چشم است که از میله های حسگر نور و سلول های گیرنده نوری مخروطی پشتیبانی می‌کند.

البته باید توجه داشت اغلب نابینایی های مادرزادی مانند رتینیت پیگمانتوزا که از اختلالات ژنتیکی در دریافت کننده های عصبی به وجود می آیند و ربطی به اپیتلیوم رنگدانه شبکیه ندارند.

کای یائو پروفسور دانشگاه علم و فناوری ووهان در این باره می‌گوید: قابلیت اصلاح ژنوم سلول‌های عصبی شبکیه به خصوص سلول‌های دریافت کننده نور ناسالم یا در حال مرگ، شواهدی متقاعد کننده برای کاربرد ابزارهای ژنتیک در درمان بیماری هایی مانند رتینیت پیگمانتوزا فراهم می‌کند.

یائو و همکارانش تصمیم گرفتند بینایی در موش های مبتلا به رتینیت پیگمانتوزا را با ژن درمانی اصلاح کنند. این بیماری در نتیجه جهش ژنی به وجود می آید که مسئولیت کدگذاری آنزیم PDE6β را برعهده دارد. آنها برای این منظور یک سیستم CRISPR ابداع کردند که PESpRY نام دارد و می توان آن را طور تنظیم کرد که انواع مختلف جهش ژنتیک در هر ژنوم را اصلاح کرد.

سیستم مذکور با هدف گرفتن جهش ژن PDE6β به طور موثر آن را اصلاح و فعالیت آنزیم در شبکیه چشم موش های مبتلا به بیماری را احیا کرد. این روش درمانی مانع از بین رفتن سلول های میله ای و مخروطی دریافت کننده نور و واکنش الکتریکی آنها با نور دوباره اصلاح شد.

محققان موش هایی که اصلاح ژنتیکی شده بودند را در معرض تست های رفتاری قرار دادند. این آزمایش ها نشان داد بینایی حیوانات بازگشته است. به عنوان مثال آنها می‌توانستند در یک مارپیچ آبی با کمک سرنخ های بصری مانند موش های سالم مسیر خود را بیابند و نسبت به محرک‌های بصری سر خود را تکان دهند.

یائو تاکید می‌کند باید ایمنی و تاثیرگذاری سیستم PESpRY در انسان ها نیز تضمین شود. تحقیق مذکور در ژورنال اکسپریمنتال مدیسین منتشر شده است.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
غوغای طوفان فلسطین در دانشگاه‌‍‌های آمریکا؛ چرا واشنگتن نگران حمایت از فلسطین هستند؟
حضور ایران در میدان رقابت قدرت های جهان در شبه‌ قاره
عملیات وعده صادق قدرت پوشالی رژیم صهیونیستی را نمایان کرد
مستشاران ایرانی از سوریه خارج شدند؟
اولین تصاویر از امضای توافقنامه امنیتی بین ایران و روسیه
دلار ریخت
ازبکستان حریف ایران شد
آیین واگذاری مالکیت تیم‌های استقلال و پرسپولیس به بخش خصوصی
۳۰ کشور آفریقایی برای همکاری اقتصادی به ایران می آیند
بیش از ۳۰۰ جنازه از گورهای جمعی در غزه پیدا شده
محکومیت بدوی توماج صالحی به اعدام
اگر اسرائیل به رفح حمله کند فلسطینی ها به خواسته ۷۰ سال خود می‌رسند
روابط تجاری ترکیه با اسرائیل متوقف شد
اسرائیل دیر یا زود محو خواهد شد
استخوان‌ها هنوز شهادت می‌دهند!
اعلام رسمی حضور حمید مطهری در کادر فنی تراکتور
پلیس اصراری به انتقال خودروهای توقیفی با جرثقیل ندارد
این خودرو ۵۵ میلیون تومان ارزان شد
ببینید | ماجرای شکایت جالب همسر محسن قرائتی نزد رهبر انقلاب
سال گذشته میانگین سن پدر و مادر در اولین فرزندآوری چقدر بود؟
چشم پوشی سفارت ایران در پاریس از پیگیری قضایی فرد حمله کننده
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top