تاریخ انتشار: پنجشنبه 1402/01/03 - 11:49
کد خبر: 465303

روزگاری که کارگردان «شهرزاد» و «جیران»، سریال مناسبتی می‌ساخت

روزگاری که کارگردان «شهرزاد» و «جیران»، سریال مناسبتی می‌ساخت

حسن فتحی، کارگردانی که چندسالی است از تلویزیون فاصله گرفته و سریال‌هایش فقط در شبکه نمایش خانگی دیده می‌شود، از اولین‌های کارگردانی سریال‌های مناسبتی برای تلویزیون بود. او سال ۷۲ در مقطعی که نوروز و رمضان مثل این ایام با هم مقارن شده بود، مجموعه‌ای را به نام «همسایه‌ها» کارگردانی کرد و روند تولید کارهای مناسبتی را ادامه داد.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران» به نقل از ایسنا، حسن فتحی، کارگردانی که چندسالی است از تلویزیون فاصله گرفته و سریال‌هایش فقط در شبکه نمایش خانگی دیده می‌شود، از اولین‌های کارگردانی سریال‌های مناسبتی برای تلویزیون بود. او سال ۷۲ در مقطعی که نوروز و رمضان مثل این ایام با هم مقارن شده بود، مجموعه‌ای را به نام «همسایه‌ها» کارگردانی کرد و روند تولید کارهای مناسبتی را ادامه داد.

حس فتحی زمانی از پُرکارهای صداوسیما بود و اتفاقا بسیاری از سریال‌هایش را در همین مناسبت‌ها کارگردانی کرد. او سال ۷۲ وقتی شروع به ساخت سریال «همسایه‌ها» کرد، اصلا مثل این روزها مشهور نبود. در حقیقت «همسایه‌ها» نخستین کار حسن فتحی در مقام کارگردان محسوب می‌شد و پیش از آن بیشتر در حوزه تئاتر فعال بود یا در مقام نویسنده و محقق برنامه‌های فرهنگی با صداوسیما همکاری می‌کرد.

۳۰ سال قبل که درست مثل این روزها مناسبت نوروز و رمضان با هم مقارن شده بود، تلویزیون تصمیم گرفت که مانند بسیاری از کشورهای اسلامی برای مناسبت‌هایش سریال داشته باشد. خسرو ملکان دو سال تمام وارد گود شد و دو سریال ساخت و پس از بازخورد مثبتی که ساخته‌هایش در بین مخاطبان به دست آورد، حسن فتحی به عنوان دومین کارگردانی که برای مناسبت‌های نوروز و رمضان سریال ساخت، نامش را ثبت کرد.

فتحی زمانی که «همسایه‌ها» را ساخت، ۳۳ سال داشت. در رشته روانشناسی در دانشگاه شهید بهشتی تحصیل کرده بود و بعدها فوق لیسانسش را در رشته کارگردانی گرفت. همان سال ۷۲ بود که به صداوسیما پیوست و سریال مناسبتی تلویزیون را هم ساخت.

«همسایه‌ها» تقریبا ساختاری اپیزودیک داشت و از همان داستان‌های درام مرسوم دهه‌های ۶۰ و ۷۰ که دوربین را بین اعضای یک خانواده و نهایتا یک محله می‌بردند، تبعیت می‌کرد. این مجموعه درباره چندین خانواده و همسایه بود که در هر قسمت برای هر یک مشکلات و مسائلی پیش می‌آمد و در نهایت با همفکری و همیاری سایر همسایه‌ها، آن مشکل برطرف می‌شد.

در حقیقت اولین سریال فتحی از داستان و ساختاری بسیار ساده بهره می‌برد اما به دلیل انتخاب محدود بیننده در آن زمان، استفاده از بازیگران حرفه‌ای و داستان‌هایی که از دل مردم بیرون می‌آمد، به سرعت توانست مانند سریال‌های ماندگار آن ایام، در بین مخاطبان جایش را باز کند.

بیوک میرزایی، شهلا ریاحی، فریبا متخصص، زهرا سعیدی، کتایون ریاحی، مریم معترف، شهرزاد عبدحق، حسین کسری، داریوش موفق، بهمن نجف‌زاده، خسرو فرخزادی، کامران ملک‌مطیعی و سیدحسن حسینیان (در نقش مراد نفتی) بازیگرانی بودند که مقابل دوربین این مجموعه رفتند که خیلی از آنها برخلاف کارگردان جوان سریال، در آن زمان سابقه بازی در فیلم‌ها و سریال‌های متعددی را داشتند.

نکته قابل توجه در سریال «همسایه‌ها» همکاری حسن فتحی با تهیه‌کننده‌ای بود که بعدها به یار باوفایش تبدیل شد و هنوز که هنوز است اغلب کارهایشان را با همکاری هم، تولید می‌کنند و به پخش می‌رسانند.

اسماعیل عفیفه، تهیه‌کننده‌ای که نامش در سریال‌های شناخته‌شده‌ای همچون «جیران»، «پس از باران»، «میوه ممنوعه»، «زمانه»، «در مسیر زاینده رود»، «رسم عاشقی» و «آنام» دیده می شود، بسیاری از این کارها را به واسطه همکاری با فتحی به آنتن رسانده است.

اتفاقا «همسایه‌ها» در سال ۱۳۷۰ اولین فعالیت عفیفه در مقام تهیه‌کننده صداوسیما هم محسوب می‌شد و پس از آن بود که البته برای چندسالی تهیه سریال‌های سعید سلطانی را عهده‌دار شد و فتحی هم با تهیه‌کننده‌ای مانند حسن بشکوفه کار کرد، اما این دو یار قدیمی بار دیگر در پروژه «میوه ممنوعه» به هم رسیدند و توانستند به واسطه بازی درخشان علی نصیریان، یکی از پروژه‌های ماندگار تلویزیون را در ماه رمضان به ثبت برسانند.
روزگاری که کارگردان «شهرزاد» و «جیران»، سریال مناسبتی می‌ساخت

پس از اینکه فتحی و عفیفه با همراهی هم سریال پرحاشیه و البته خط‌شکن «زمانه» را با بازی پریناز ایزدیار و حمید گودرزی کار کردند، همکاری این کارگردان برای همیشه با صداوسیما قطع شد. فتحی سپس سراغ ساخت سریال «شهرزاد» در شبکه نمایش خانگی رفت که در تهیه با حاشیه‌هایی هم همراه شد. بعدها بسیاری با انتقاد از رویکرد صداوسیما در قبال از دست دادن چهره‌هایش، به این نکته پرداختند که در صورت رویکرد مناسب برنامه‌ریزان رسانه ملی می‌توانستیم سریالی مانند «شهرزاد» را برای تلویزیون داشته باشیم. به هر طریق وقتی حسن فتحی پروژه بعدی‌اش «جیران» را هم با همکاری عفیفه برای شبکه نمایش خانگی ساخت، بسیاری مطمئن شدند که کارگردان سریال‌های مطرحی همچون «پهلوانان نمی‌میرند»، «شب دهم» و «مدار صفر درجه» را مانند بسیاری از چهره‌های دوران طلایی تلویزیون باید برای همیشه از صداوسیما رخت بربسته ببینند.

هرچند سال ۹۸ مدیر وقت سیمافیلم به پروژه‌ای اشاره کرد که با نام «ده پهلوان» قرار بوده با حسن فتحی ساخته شود اما او شبکه نمایش خانگی را ترجیح داده است؛ خبری که هیچگاه به تایید این کارگردان نرسید.

اسماعیل عفیفه هم حدود دو سال قبل در زمان اکران قسمتی از سریال «جیران» وقتی با پرسشی درباره همکاری مجدد صداوسیما با فتحی مواجه شد، چنین گفته بود: «حسن فتحی که جایی نرفته است، اتفاقاً تلویزیون رفته، بچه‌های ما جایی نرفتند. باید فضای تلویزیون یک مقدار باز شود؛ قصه‌ها و داستان‌ها و شخصیت‌های جدید اضافه شوند. آن‌قدر که شخصیت‌ها شبیه به هم شده‌اند و جذابیتی ندارند.»

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
آماده‌باش پلیس راهور در مسیر زائران مشهد مقدس
تهران گرم‌تر می‌شود
پیام تبریک فرمانده کل سپاه امیر سرتیپ حیدری
پیام تبریک نماینده ولی فقیه در سپاه بابت انتصابات اخیر
رییس عقیدتی سیاسی ارتش، انتصاب فرماندهان عالی‌رتبه نیروهای مسلح را تبریک گفت
شرور قمه‌کش تهرانی دستگیر شد
تماس تلفنی وزیر امور خارجه کشورمان با رئیس اتحادیه میهنی کردستان عراق
سردار محبی: آمریکا حتی یک شناور جنگی هم در خلیج فارس ندارد
بقائی: آیا جهان در حال بازگشت به دوران «غرب وحشی» است؟
سردار نقدی: همه تسلیحات نظامی ما امروز بومی هستند
هر اقدام زمینی دشمن در نطفه خفه می‌شود/ آمادگی ایران برای نبردی طولانی
واکاوی راهبردی سیره حسنی؛ از همراهی امام حسین (ع) تا زمان‌بندی الهی شهادت
پیام انتصاب رضایی و فرماندهان
اثر جدید کمال شرف، کاریکاتوریست یمنی
اعتراض خبرنگاران آمریکایی به «طعمه‌شدن» در پی ترس ترامپ از ایران
شب رحلت پیامبر(ص) و شهادت امام حسن(ع) در حرم رضوی +عکس
مصمم به افزایش تجارت با پاکستان به ده میلیارد دلار هستیم
دلیل تلاش عربستان برای منصرف کردن ترامپ از حمله به ایران
سردار نقدی: همه تسلیحات نظامی ما امروز بومی هستند
اسکان زائران بارگاه منور رضوی در دهه آخر صفر +عکس
عزیزی: مقاومت ایران معادلات دشمن را برهم زد
دانش ارتباطات راهبرد اصلی جلوگیری از شکاف‌های اجتماعی
اعلام جزئیات برگزاری و نحوه‌ دریافت کارت‌ شرکت در کنکور و پذیرش دانشجو-معلم
سهمیه مناطق جنگی در آزمون ارشد علوم پزشکی اعلام شد
مهلت ثبت‌نام آزمون‌های خارج از کشور علوم پزشکی تمدید شد
برگزاری آزمون سراسری با حضور ۴۸۷ داوطلب در اردستان
دانشگاه‌های بحران‌زده انگلیس در تیررس سرمایه‌گذاران اروپایی
کدام مقالات علمی بیشترین نقش را در ثبت اختراعات داشته‌اند؟
سرپرست صندوق رفاه دانشجویان تغییر کرد
پیوند میان دانشگاه و محیط‌زیست از مسیر انجمن‌های علمی تقویت می‌شود
اعلام زمان ثبت‌نام فراخوان جذب اعضای هیئت‌علمی پیمانی وزارت بهداشت
شکست سنگین دانشگاه کمبریج مقابل استاد افشاگر
انتشار فراخوان پیش‌ثبت‌نام طرح ملی «کیمیا»؛ شبکه ملی توانمندسازی فعالان فرهنگی و هنری دانشگاه‌ها
منتظری: مناظره دانشجویی قدرت تحلیل در جنگ شناختی را تقویت می‌کند
تسهیلات دانشجویان علوم پزشکی ۱۵ درصد افزایش یافت
مهلت ثبت‌نام آزمون‌های خارج از کشور علوم پزشکی تمدید شد
مناظره دانشجویی؛ بستری برای رشد و پختگی دانشجویان
سهمیه مناطق جنگی در آزمون ارشد علوم پزشکی اعلام شد
مجوز ۵ رشته تحصیلی جدید در دانشگاه ایلام صادر شد
محرومیت ۱۰ ساله ۳ داوطلب متخلف آزمون دستیاری ۱۴۰۵
۸۰ روز تا کنکور ارشد وزارت بهداشت؛ یا قبول می‌شی یا نه!
نتایج آزمون ورودی پایه دهم مدارس نمونه دولتی و تکمیل ظرفیت سمپاد اعلام شد
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top