تاریخ انتشار: 27 دی 1388 - 00:00:00
کد خبر: 4750

تاکید جوادی آملی به رجوع به رهبری

آیت الله جوادی آملی مفسر قرآن کریم امروز در درس تفسیر قرآن و در حضور صدها تن از طلاب و فضلای حوزه علمیه قم که در مسجد اعظم قم گردهم آمده بودند در تبیین آیاتی از قرآن کریم گفت: خداوند فرموده است که دلها را بر اساس شرایطی منقلب می کنیم و اگر کسی بخواهد محبت وی در دل ها جای بگیرد این کار در اختیار خداوند است زیرا او مقلب القلوب است.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران» به نقل از رسا، آیت الله جوادی آملی در درس تفسیر قرآن کریم و در جمع طلاب و فضلای حوزه علمیه قم به ریشه یابی وقایع اخیر از دیدگاه قرآن پرداخت و گفت:اگر اختلافی است باید بر اساس قانون و مطلبی که رهبری می فرماید عمل کرد.

وی با اشاره به آیه شریفه «ان الذین آمنوا و عملوا الصالحات سیجعل لهم الرحمن ودا» تصریح کرد: در دنیا چنین است که یک وقتی کسی محبوب یک ملت است زیرا خداوند محبت او را در دل های دیگران و اهل آن محل قرار می دهد. سعه و ضیق این محبت بستگی به میزان سعه و ضیق ایمان و عمل او دارد.

آیت الله جوادی آملی در تبیین آیات مورد بحث خاطر نشان کرد: تصرف در دلها فقط مقدور ذات اقدس اله است. خداوند در آیه 63 سوره انفال فرموده است که «الف بین قلوبهم». کینه و عداوت در حجاز، مکه و مدینه سابقه دیرینه داشته است. خداوند بین دلهای مردم حجاز الفت برقرار کرد. بعد به پیغمبر اکرم (ص) فرمود «لو انفقت ما فی الارض جمیعا ما الفت بین قلوبهم و لکن الله الف بینهم» یعنی اگر آنچه را که در زمین است بین مردم تقسیم کنی و بخواهی با مال دلها را متحد کنی، این امر شدنی نیست.

وی در ادامه گفت: یک جامعه ملتهب و متشتت را با مسایل مالی نمی توان متحد کرد. زیرا خداوند فرمود «ولکن الله الف بینهم». کسی نمی تواند بگوید ما می توانیم دلها را تسخیر کنیم. این کار به دست ذات اقدس اله است و لاغیر. حتی پیغمبر اکرم (ص) نیز اگر بخواهد با بخشش معادن زمین و بخشش طلا و نقره الفت ایجاد کند،‌ نمی شود. چون با کوثر الفت ایجاد می شود نه با تکاثر. قلب از سنخ کوثر است جز ایمان چیزی دلها را منقلب نمی کند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به قابل فهم بودن قرآن برای همه خاطر نشان کرد: اگر جامعه ای گرفتار اختلاف شد باید دید منشأ آن چیست. ما سه نوع اختلاف داریم. نخست اختلاف علمی است. اختلاف علمی بین صاحب نظران است. چه در حوزه و چه در دانشگاه اختلاف علمی چیز مقدس و منزهی است. پزشکی می گوید این بیمار با عمل درمان می شود دیگری می گوید با دارو درمان می شود. در فتواهای فقها هم همین طور است. نظرات حکما هم همین طور است. این اختلاف علمی چیز خوبی است و قابل حل هم نیست.

آیت الله جوادی آملی با اشاره به قسم دوم اختلاف ها گفت: قسم دوم اختلاف، اختلاف حقوقی است. اختلافی که بر اثر بدرفتاری ایجاد شده است باید صبورانه و حلیمانه رفتار کرد تا نظام حفظ شود.

این مفسر قرآن کریم نوع دیگر اختلاف را اختلافی معرفی کرد که نوعی عذاب الهی است و در تبیین آن بیان داشت: این نوع اختلاف را خود خداوند القا می کند و چاره ای جز ناله و زاری و سحر خیزی و اشک شبانه ندارد تا رفع شود.

وی در تبیین اختلاف بر مبنای عذاب الهی به آیات قرآن کریم استناد کرد و افزود: قرآن کریم درباره یهودی ها و مسیحیان به این نوع اختلاف اشاره کرده است. بر اساس آیه 64 سوره مائده خداوند برای یهودیان نصیحیت، کرامت، معجزه و حتی «من و سلوی» را فرستاد اما آنها به جان هم افتادند. خداوند می فرماید که همه راه های حق را برای این ها باز کردیم اما آنها به بیراهه رفتند. از آن به بعد ما اینها را به جان هم انداختیم الی یوم القیامه.

وی مشابه این جریان را به صورتی دیگر برای مسیحیان بیان داشت و افزود: در سوره مائده درباره مسیحیان آمده است که ما بین آنها عداوت و بغض قرار دادیم. راه حل این اختلاف که نوعی عذاب الهی است تنها ناله و ضجه است که «اللهم اصلح کل فاسد من امور المسلمین» از این باب است.

آیت الله جوادی آملی در بخش دیگری از درس تفسیر خود گفت: در مقابل مودت، عداوت است. به همین خاطر خداوند درباره مسیحی ها و یهودیان فرمود ما عداوت را بین آنها قرار می دهیم. این عذاب الهی است. پس یک عده دچار محبت و یک سری هم دچار عداوت می شوند.

این مفسر قرآن کریم در ادامه دوستی و دشمنی را به دست خداوند دانست و این امر را کسبی ندانست بلکه آن را نوعی عذاب الهی معرفی کرد و گفت: بر همین اساس پیامبر اکرم (ص) فرمود هر بلایی که بر سر یهودی ها آمد دامن گیر امت من هم می شود.

وی در ادامه به بحث ترس و آرامش پرداخت و افزود: رعب یکی از علل پیروزی مسلمانان است. زیرا خداوند می فرماید ما در دل آنها رعب قرار دادیم. پیغمبر (ص) فرمود «انا منصور بالرعب» یعنی ما وقتی وارد میدان شدیم ترس در دل های دیگران مسلط می شود. وقتی در میدان جنگ می فهمیدند علی علیه السلام پرچم را به دست گرفته است خیلی ها فرار می کردند.

آیت الله جوادی آملی بر همین اساس افزود: در سوره حشر رمز پیروزی مسلمانان کوخ نشین بر یهودی های کاخ نشین را «قذف فی قلوبهم الرعب» معرفی شده است یعنی ما ترس شما را بر دل های این ها مسلط کردیم.

وی در تطبیق وقایع فعلی جامعه با زمان گذشته بیان داشت: انقلاب اسلامی نظیر انقلاب پیامبر (ص) است. خداوند فرمود ما یک کاری کردیم که نه دوست فکر می کرد نه دشمن. در جریان انقلاب اسلامی نیز همین طور بود. هیچ دوست و دشمنی فکر نمی کرد که انقلاب پیروز شود.

آیت الله جوادی آملی افزود: بر اساس آیات قرآن کریم خداوند می فرماید اولین کسی که شما را بر یهودی ها پیروز کرد ما بودیم. شما کوخ نشین ها را ما بر کاخ نشین ها پیروز کردیم بعد شما رشد کردید و در جنگ های بعدی پیروز شدید. برای اولین بار وقتی ما شما را پیروز کردیم شما فکر نمی کردید. زیرا تصور می کردید که اینها کاخ دارند،‌حصن دارند قلعه دارند اما آنها فرار کردند. آنها هم تصور نمی کردند که متواری شوند. این پیروزی برای دوست و دشمن باور کردنی نبود.

وی در تطبیق این مباحث با انقلاب اسلامی ایران گفت: این جریان دقیقا مثل انقلاب اسلامی ایران است زیرا دوست و دشمن، پیروزی انقلاب اسلامی را تصور نمی کرد.خب حیف است که این انقلاب از دست برود. اگر خدای ناکرده این انقلاب کمی آسیب ببیند دیگر مانند جریان صفویه نیست که بعد از آن زندیه و قاجار و پهلوی بیاید. اگر معاذالله ضربه ببیند رفت که رفت. خدا آن روز را نیاورد.

این مفسر برجسته قرآن کریم در ادامه بحث افزود: این رهبر، دولت، نظام و ملت را باید با دعا حفظ کرد. اگر اختلافی است باید بر اساس قانون و مطلبی که رهبری می فرماید عمل کرد.

آیت الله جوادی القای ترس و امن را از سوی خدا دانست و گفت: در جریان حضرت موسی خداوند فرمود ما دل مادر حضرت موسی را آرام کردیم. به مادر موسی گفتند تو فرزند خود را در جعبه بگذار و به دریا بینداز. به ما بده ما او را پیغمبر می کنیم.

این مفسر قرآن کریم منشأ اصلی ترس و آرامش را ذات اقدس اله معرفی کرد و ادامه داد: خدا می‌فرماید گاهی آرام می کنیم گاهی مودت می دهیم گاهی دشمنی را در بین دشمنان به عنوان کیفر کارشان گسترش می دهیم، همه اینها از سوی خداست.

این استاد سطح عالی حوزه علمیه قم بر اساس آیه 54 سوره مائده افزود: براساس این آیه اکنون که اسلام آمده اگر شما اسلام را یاری نکنید من یک گروهی را می آورم بهتر از شما. دنیا که تمام نشده است. معاذالله کسی فکر نکند که اگر انقلاب را یاری نکردیم تمام می شود. وعده الهی است. عمده خسارت بر خود ماست. در ذیل این آیه آمده است در اینجا پیامبر (ص) دست بر روی دوش سلمان گذاشت و فرمود قوم این شخص هستند که هم محب خدایند و هم محبوب او.

آیت الله جوادی آملی در ادامه افزود:خداوند می‌فرماید اگر کسی بخواهد محبوب من باشد باید پیرو حبیب من باشد. این مطلب را در سوره آل عمران آورده است. حلقه مرتبط بین من و مردم در مدار محبت حبیب من است.

وی دستورات قرآن و اسلام را بر همین اساس دانست و گفت: بر این اساس قرآن حتی برای کفار هم برنامه دارد و حتی شیوه برخورد ما با آنها را نیز مشخص کرده است. قانون اساسی ما نیز بر همین اساس تنظیم شده است. آنان که تهدیدی برای ما ندارند و توطئه نمی کنند خداوند در ارتباط مسلمانان با آنها نهیی نکرده است.

آیت الله جوادی آملی گفت: ما هر جا هستیم باید منشأ خیر و برکت باشیم. کسی نباید بگوید به ما چه. آدم هر جا هست باید منشأ نفع و برکت باشد. اگر خدای نکرده ما هم راه پیشینیان را در این انقلاب طی نکردیم به همین عواقب دچار خواهیم شد.

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
اظهارات تند نتانیاهو علیه اردوغان
فرانسه راحت از سوئد گذشت/ خروس در شمایل قهرمان جام
رکورد تاریخی حضور تماشاگران در جام جهانی
بدرقه فراموش‌نشدنی تیم ملی ایران توسط مردم مکزیک پس از حذف تلخ
تعطیلی سه ایستگاه مترو در ایام وداع و تشییع رهبر شهید
استقرار بیمارستان صحرایی ۱۰۰ تختخوابی دانشگاه علوم پزشکی ایران در مصلی
هوش مصنوعی برگزاری آزمون‌های استاندارد را با چالش مواجه کرد
خاطره فرزاد جمشیدی از حافظه مخاطب زدوده نخواهد شد
ترکیب کاروان ایران برای بازی‌های آسیایی نهایی شد
کاظمی: تشدید نظارت بر عملکرد مدارس غیردولتی الزامی است
نیروی زمینی سپاه برای مراسم تشییع پیکر «امام شهید» آماده است
وانگ‌یی: خواستار حفظ روند مذاکرات بین آمریکا و ایران هستیم
عارف: تشییع رهبر شهیدمان، پایان بغض تاریخی تشییع‌های مظلومانه شیعه است
عراقچی: حمله به ناوشکن دنا یک جنایت جنگی است
فواد حسین: عراق مخالف جنگ علیه ایران است
شرکت رئیس‌جمهور گرجستان در مراسم تشییع رهبر شهید انقلاب
رایزنی نخست‌وزیر هند با پزشکیان درباره تنگه هرمز
منتظر اجازه ایران برای خارج کردن کشتی‌ها از تنگه هرمز هستیم
هالند نسخه ساحل عاج را پیچید/ نروژ به یک‌هشتم نهایی رسید
پزشکیان: روابط ایران و هند در چارچوب بریکس گسترش یابد
بقائی: هیچ گفتگویی با طرف آمریکایی در کشور قطر نخواهیم داشت
خط اعتباری۳ هزار میلیاردی برای حمایت از دانش‌بنیان‌های آسیب‌دیده دانشگاه شریف در جنگ
اعلام آمادگی پارک دانشگاه تهران برای هدایت فناوری و نوآوری در روستاها
تغییر زمان آزمون داروسازان خارج از کشور
آغاز تحصیل متقاضیان غیرایرانی در دانشگاه‌های پزشکی با ویزای دانشجویی
معاون رئیس جمهوری: ظرفیت‌های استان سمنان زمینه‌ساز جهش فناوری‌های نوظهور است
آغاز فرآیند بهسازی شرکت‌های دانش‌بنیان آسیب‌دیده با مسئولیت معاونت علمی رئیس جمهوری
فرآیند نام‌نویسی در «طرح سه استاد» دانشگاه آزاد اسلامی آغاز شد
احداث دو مجتمع خوابگاهی جدید در دانشگاه امیرکبیر با تجمیع چند ساختمان/ نوسازی خوابگاه‌های فرسوده تا مهر ۱۴۰۵
آزمون انتخاب سردفتر اسناد رسمی ۲۰ شهریور برگزار می شود
پیگیری اجرای مصوبه افزایش حقوق/بیش از ۴۰ درصد اساتید دانشگاه فاقد مسکن
ابلاغ آیین‌نامه جامع فرآیندهای پژوهشی مقطع دکتری دانشگاه علامه
باشگاه نوآوری دانشکده بیوتکنولوژی دانشگاه تهران افتتاح شد
راهنمای عملی آمادگی آزمون آیمت برای بورسیه پزشکی ایتالیا
نتایج قبولی چه چیزی درباره بهترین آموزشگاه تیزهوشان نشان می‌دهد؟
امتحانات دانشگاه تهران به تعویق افتاد
معاونت علمی به‌دنبال توسعه فناوری‌های کاهش مصرف آب
اعلام تعطیلات تابستانه دانشگاه صنعتی شریف از ۱۰ تا ۲۳ مرداد
رونمایی از پلتفرم جدید مشاوره دانشجویی تا اواسط تیرماه
آغاز اجرای طرح آزمایشی خرید اعتباری اقلام غذایی دانشجویان
تغییر در زمان برگزاری امتحانات پایان ترم دانشگاه خوارزمی
الگوی نوین حکمرانی مؤسسات آموزش عالی غیردولتی ابلاغ شد
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top