به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران» به نقل از فارس، سالهاست وزارت جهاد کشاورزی تلاش میکند وابستگی به واردات روغن را کاهش دهد، اما شاه بیت اقدامات این وزارتخانه تمرکز روی توسعه کشت گیاه کلزا بوده و این برای بسیاری از کارشناسان جای سئوال بوده که با توجه به تنوع گیاهان روغنی چرا روی این محصول تاکید می شود.
90 درصد روغن مورد نیاز کشوراز طریق واردات تامین می شود و حدود 25 درصد از ارز 18 میلیارد دلاری که سالانه برای واردات محصولات کشاورزی از کشور خارج می شود به واردات روغن تعلق میگیرد، وزارت جهاد کشاورزی سالهاست که برنامه های افزایش خود اتکایی در داخل را تدوین میکند اما تاکنون نتیجهای نگرفته است.
مجری طرح دانههای روغنی وزارت جهاد کشاورزی از هدفگذاری برای افزایش سطح زیر کشت کلزا به ۲۰۰ هزار هکتار خبر داده و گفته است: براساس آمار هماکنون کشت کلزا نسبت به مدت مشابه سال گذشته، از دو برابر عبور کرده است.
*دلایل تمرکز وزارت جهاد کشاورزی روی کشت کلزا
سعدالله منصوری درباره دلایل تمرکز وزارت جهاد کشاورزی روی کشت کلزا گفت: تناوب کشت یکی از دلیل تمرکز بر کشت کلزا است، تولید دانههای روغنی در کشور مبتنی بر کلزا، سویا، آفتابگردان، کنجد و گلرنگ است، کلزا، سویا و آفتابگردان گیاهانی هستند که موطن اصلی آنها خارج از کشور است یعنی به نوعی وارد کشور شدهاند، اما کنجد و گلرنگ گیاهانی هستند که موطن اصلی یا یکی از مراکز تنوع اولیه و ثانویه آنها، در کشور است و از این حیث ژرم پلاسم یا مواد ژنتیکی قابل اتکا و غنی در کشور داریم که میتوانیم از آنها برای توسعه این دو گیاه استفاده کنیم.
وی ادامه داد: با توجه به استقرار زراعت کلزا در فصل پاییز در تناوب با گندم، برنامهریزی وزارت جهاد کشاورزی و بیشترین اتکای ما بر مبنای توسعه کلزا و در تابستان بر توسعه گیاهان کمآببر استقرار یافته است.
روغن یکی ازمحصولات اساسی است که در امنیت غذایی کشور نقش مهمی دارد، دولت می تواند در کنار برنامه های افزایش تولید در کشور، با فرهنگ سازی، مصرف این محصول تقریبا پرضرر را کاهش دهد، سرانه مصرف روغن در کشور ما دو برابرمیانگین جهانی است و اگر مردم به اندازه مردم جهان روغن مصرف کنند، 50 درصد کاهش واردات خواهیم داشت و برای تامین نیم دیگر از طریق افزایش تولید میتوان اقدام کرد.